Intervju med Eva Thorén Söderström

När vi skrev boken Apportering till vardag och fest så var en av våra största drivkrafter att sprida kunskap om att det går att jaktträna med positiva förtecken. (Med positiva menar vi utan inslag av fysiska och verbala korrigeringar som kan upplevas som obehagliga för hunden).

Vi vill gärna fortsätta på inslaget spår – att fortsätta sprida kunskap om att det går, vi ser det nästan som en slags mission – sprid ordet! Här kommer därför andra intervjun i intervjuserien där några duktiga instruktörer och hundtränare får svara på frågor och komma med tips om jaktträningen. Idag är det Eva Thorén Söderström som svarar på frågorna. Varsågoda!

Namn: Eva Thorén-Söderström
Hemvist: Rimbo och Hälsingland
Hunderfarenhet: Retrieverträningen sedan 1985, innan alltid levt med hund
Hundverksamhet: Håller apporteringskurser hemma i Rimbo och Edsäng på fritiden. Även inhyrd som instruktör runt om i landet då och då.

Klickerträning och apportering  - Eva Thorén SöderströmHund nu:
Mynta >11 år Flat, 2X1 Ekl godk.praktisk jakt, godk. kkl, 5:e plac. ökl FM 2004. VP. Cinnamon cup Godk.anlkl.spår Används i praktisk jakt

NordJCH Printer 7 år labbe nordisk jaktchampion, A-prov: godk,kkl, 3 ekl unghundsderby 2:a plats, 2007 Vinnare FRK WT (Ekl) 2010 2X1 Lkl 1

Memphis 3 år labbe 1:a nkl B-prov, 2×1 ökl.

Hemsida/blogg: www.evaths.hundbenet.se

Varför håller du på med jaktträning?
Det är så jätteroligt!

Vad är filosofin bakom ditt träningssätt?
Mitt svar blir en ”aning ”fyrkantigt här. Bakom mitt träningssätt (klickerträning, dvs operant inlärning med positiv förstärkning och negativt straff) ligger inte så mycket en filosofi utan en vetenskapligt baserad metod/teknologi. Det filosofiska kan vara etiskt/moraliska tankar om förhållningssätt till djur över lag och mina egna i synnerhet.

Hur kommer det sig att du tränar på det sättet du gör?
Jag tror på en metod som fungerar på  olika djurslag och där man kan presentera fakta efter fakta. Där man från början försöker objektivt mäta resultat. Där det finns ”inlärningslagar” att luta sig emot och ett hav av kunskap att ösa ur. Träna höns var den bästa hundkurs jag gått och jag fick ett ”a-ha” regn över mig.  Min erfarenhet och utbildning inom neuro- och beroendelära adderade trovärdighetsfakta till operant inlärning. Idag  finns det mycket fakta om hjärnan/belöningssystem/stress.

Jag fascineras av inlärning och beteende och hur det kan förändras.

Träningsmetoden gjorde mig till en bättre tränare som inte blandar in känslor, på samma sätt, i själva träningen. Jag fick fullt upp med att observera, markera och agera.

Finns det några nackdelar?
Inte med själva metoden men där emot med alla missuppfattningar, okunskap och konstiga attityder till den.

Det som kan vålla praktiska och ekonomiska problem är att styra över levande belöningar och att succesivt få höja svårigheten på jakter. Köpa träningsjakter är inte billigt. Vad jag menar är att metoden har inga nackdelar men omgivningen har det.

Vilka förebilder eller inspirationskällor har du?
Bob Bailey har knappt ord för hans kunnande och förmåga att förmedla kunskap i teori och praktik – outstanding!

Lars Fäldt  Det var med hans etologiutbildning allt startade. En vetenskapsnörd och det passar mig perfekt. Han har lärt mig så mycket om vad en hund är.

Hur reglerar du stressnivån på din hund i träningen?
Jag försöker vara observant på det minsta tecken på att hunden visar stress och lära mig att, -nu får det inte öka för just den här hunden.  Vad som stoppar eller minskar S-nivån är olika för olika hundar.  Väl inlärda taktila signaler är något jag använder mig av.  Vad och hur jag belönar min hund är viktigt. Jag tränar inte om jag själv känner mig ”ur balans”. Jag tänker på omgivningen i förhållande till vad jag tror kan höja stressnivån.

Vad tycker du är det viktigaste att tänka på när du tränar upp en hund från valp till jaktchampion alternativt en duktig jaktkamrat?
Vi ska ha roligt hela vägen.  Jag ska hela tiden bli bättre på att läsa min hund. Kör jag fast i träningen och inte klarar att få det jag tänkt mig så ska jag be om hjälp.  Jag vill inte utsätta en ung hund och mig själv för träningar där det förekommer mycket hårda bestraffningar.  Viktigt att repetera och lära in fasta mönster i träningen som jag inte får slarva med. Kunna skilja på ”lyckoträff” och om hunden verkligen kan det.  Succesivt ge hunden utmaningar efter den kunskapsnivå den befinner sig på.

Jag bör också veta vad tävlandet på alla nivåer handlar om, om det är tävla jag vill.

Om du bara får välja en sak som du tycker är viktigast att träna på för att få en bra hund som presterar bra på jaktprov eller på jakt, vad är det? (Vad ligger överst på din lista?)
Den ska kunna befinna sig vid min sida, som kan vara rörlig eller stilla, hur hög distraktionerna än blir. Fysiskt i position jag bestämt och mentalt med mig och tycka om att vara där.

Tack för att du tog dig tid att svara Eva! Lycka till med träningen och jaktprovsstarterna i framtiden.

Eva kommer dessutom till oss i Göteborg och håller kurs under våren. 

Vi hoppas att många blivit inspirerade av Evas intervju. Vi kommer fortsätta intervjua intressanta instruktörer och hundtränare, tipsa oss gärna om du är intresserad att veta mer om någon särskild.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Klickerträning och apportering - Eva Thorén Söderström
Varukorg