Intervju med Annika Hernqvist

När vi skrev boken Apportering till vardag och fest så var en av våra största drivkrafter att sprida kunskap om att det går att jaktträna med positiva förtecken. (Med positiva menar vi utan inslag av fysiska och verbala korrigeringar som kan upplevas som obehagliga för hunden).

Vi vill gärna fortsätta på inslaget spår – att sprida kunskap om att det går, vi ser det nästan som en slags mission – sprid ordet! Här kommer därför femteintervjun i intervjuserien där några duktiga instruktörer och hundtränare får svara på frågor och komma med tips om jaktträningen. Idag är det Annika Hernqvist som svarar på frågorna. Varsågoda!

Annika HernqvistNamn: Annika Hernqvist
Hemvist: Aplared utanför Borås
Hunderfarenhet: Har hållit på med de flesta grenar inom hunderiet sedan 1987 , med jaktträning sedan 1993. Instruktör via IMMI 1990 och ett antal påbyggnadskurser och vidareutbildningar därefter.
Hundverksamhet: Driver Vift Hundkurser med ett mycket varierat kursutbud. Vi håller cirka 50 olika kurser per år, vilket innebär att ungefär 350 hundägare per år går på kurs hos oss. Har även uppfödning av jaktlabradorer under kennelnamnet Viltvattnets.
Hundar nu: Jenna jaktlabrador 10 år, 1 NKl Casper jaktlabrador 9 år godkänd KKL, 3 Ekl Dahlia jaktlab 8 år 3 Ökl, Daze jaktlabrador 5 år 1 Ökl
Hemsida/blogg: www.vift.sewww.viltvattnets.se

Varför håller du på med jaktträning?
Helt enkelt för att det är det roligaste av allt jag prövat att träna med hundar! Att få jobba med att utveckla deras ursprungsegenskaper är otroligt givande.

Vad är filosofin bakom ditt träningssätt?
Jag försöker vara flexibel, se och utveckla den hundindivid jag just tränar och anpassa träningen efter vad just den hunden behöver och stegra svårighetsgrader i övningarna i rätt takt. Undviker att gå ut och träna oplanerat.

Hur kommer det sig att du tränar på det sättet du gör?
Jag har tränat för en hel del olika instruktörer och provat många metoder och träningssätt och därigenom kommit fram till vad som känns rätt för mej och vad jag inte etiskt kan tänka mej att göra även om det kanske skulle fungera. Både hunden och jag ska dels må bra av vår träning och dels känna att den för framåt. Uppskattar instruktörer som är bra på att läsa hundar och kan hitta och föreslå individuella lösningar.

Finns det några nackdelar?
Kommer inte på någon.

Vilka förebilder eller inspirationskällor har du?
Det finns många inspirationskällor, allt som får en att fundera över sin egen träning är utvecklande. Ska jag nämna någon så tycker jag mycket om det jag sett av Philippa Williams.

Hur reglerar du stressnivån på din hund i träningen?
Hur lätt en hund har att visa upp stressbeteenden är till stor del medfött. Träningen får börja med att få hunden så harmonisk och så lite stressad som möjligt i vardagen. Att själv vara lugn, trygg och tydlig och noga med att lägga upp övningar på rätt nivå så att hunden förstår vad som förväntas. I jaktträningen skulle skulle jag undvika att träna i grupper där det är rörigt och finns andra hundar som beter sej oroligt.

Vad tycker du är det viktigaste att tänka på när du tränar upp en hund från valp till jaktchampion alternativt en duktig jaktkamrat?
Utan tvekan att bygga upp ett bra samarbete och tillit från grund.

Om du bara får välja en sak som du tycker är viktigast att träna på för att få en bra hund som presterar bra på jaktprov eller på jakt, vad är det? (Vad ligger överst på din lista?)
Lugn och stadga i passivitet och fotgående.

Tack för att du tog dig tid att svara Annika! Lycka till med träningen, jakten och jaktprovsstarterna i framtiden. Vi hoppas att många blivit inspirerade av Annikas intervju. Vi kommer fortsätta intervjua intressanta instruktörer och hundtränare, tipsa oss gärna om du är intresserad att veta mer om någon särskild.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Annika Hernqvist
Varukorg