Intervju med Håvard Bakken

När vi skrev boken Apportering till vardag och fest så var en av våra största drivkrafter att sprida kunskap om att det går att jaktträna med positiva förtecken. (Med positiva menar vi utan inslag av fysiska och verbala korrigeringar som kan upplevas som obehagliga för hunden).

Vi vill gärna fortsätta på inslaget spår – att sprida kunskap om att det går, vi ser det nästan som en slags mission – sprid ordet! Här kommer därför femteintervjun i intervjuserien där några duktiga instruktörer och hundtränare får svara på frågor och komma med tips om jaktträningen. Idag är det Håvard Bakken som svarar på frågorna. Varsågoda!

Håvard Bakken

Namn: Håvard Bakken
Hemvist: Åre
Hunderfarenhet: Har hållt på med stående fågelhund (svarta och röda settrar, samt en pointer) i ett halvt århundrade. Min första egna hund kom i 1982, en irländsk röd setter vid namn Marat. Har sedan tävlat med många olika hundar i alla klassar (unghundsklass, öppen klass och konkurrensklass) på fågelhundsprov i Norge och Sverige. Efter en snabb inventering tror jag att jag har varit inom alla priser i alla klasser. Blev fågelhundsdomare i 1992 och har dömt mycket.
Hundverksamhet: Driver Canis Åre/Trondheim och föder upp irländsk röd setter under kennelnamnet Fjellstårsas tillsammans med Anna Karin Lundmark
Hund nu: Sex irländska settrar där tre är utbildat ”klickersk” från grunden ihop med Anna Karin Lundmark.
Hemsida/blogg: www.fjellstarsas.se

1. Varför håller du på med jaktträning?
Förutom ett genuint jaktintresse under alla år, tycker jag det är roligt att tävla med en bra hund.

2. Vad är filosofin bakom ditt träningssätt? 
Det skall vara roligt att träna hund båda för mig och mina barn. Vi tränar ofta ihop och dom kan hjälpa mig med till exempel att sätta ned/ta bort godisskålen, vara med på inkallning, kvalitetssäkra kommando och så vidare.

3. Hur kommer det sig att du tränar på det sättet du gör?
Jag är övertygad om att positiv inlärning är ett effektivt sätt att träna hund på.

4. Finns det några nackdelar?
Jag har än så länge inte varit duktig nog på träning av hundar med problembeteenden. 

5. Vilka förebilder eller inspirationskällor har du?
Jag har jobbat mycket med Helen Phillips (som har skrivit boken Clicker Gundog). Hon är en av de få jag känner till som är tillräckligt duktig för att applicera den positiva inlärningsfilosofin i jakten.

6. Hur reglerar du stressnivån på din hund i träningen?
Genom lek och “bumbling”. “Bumbling” är en övning som Helen har lärt mig som handlar om att sätta hundarna i arbetsmodus. Vi går i cirklar med hunden kopplad och väntar på att hunden söker kontakt. Kontakten belönas och förstärks genom att kasta godis på backen. Jag som hundförare gäspar och är noga med att ha sänkta axlar. Så fort hunden äter godis, från backen, går med löst koppel och söker mitt blick vet jag att den är i arbetsmodus.

7. Vad tycker du är det viktigaste att tänka på när du tränar upp en hund från valp till jaktchampion alternativt en duktig jaktkamrat?  
Att ha kul under hela resan! Faller den aspekten bort, försvinner meningen med hela träningen.

8. Om du bara får välja en sak som du tycker är viktigast att träna på för att få en bra hund som presterar bra på jaktprov eller på jakt, vad är det? (Vad ligger överst på din lista?)
Samarbete. Eftersom jag har så många hundar jobbar jag med de som vill samarbeta: Det gör jag genom att de andra får titta på. Hundar som jobbar med mig måsta förtjäna min uppmärksamhet och det tränar vi mycket på. Det roliga är att åskådarna tar till sig detta och tränar längre tid nästa pass med godkänt fokus.

Tack för att du tog dig tid att svara Håvard! Lycka till med träningen, jakten och jaktprovsstarterna i framtiden.

Vi hoppas att många blivit inspirerade av Håvards intervju. Vi kommer fortsätta intervjua intressanta instruktörer och hundtränare, tipsa oss gärna om du är intresserad att veta mer om någon särskild.

 

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Håvard Bakken
Varukorg