Träningsjaktprov – tips på upplägg

IMG_8723Förra helgen var vi ett gäng som drog ihop ett träningsjaktprov, och det blev så otroligt lyckat att vi måste göra det igen! Inom tävlingslydnaden är det ju väldigt vanligt med träningstävlingar där man får prova på tävlingsmiljön, att bli kommenderad och att träna på att hålla sina nerver i styr. Inom jaktprovsvärlden är det inte lika vanligt, men minst lika viktigt. När man blir nervös finns det risk att man uppför sig helt annorlunda, och att hunden därmed blir påverkad och också uppför sig annorlunda. Träningsjaktprov är därför ett utmärkt sätt att öva sina tävlingsnerver, sina provförberedelser (hur förbereder jag och min hund oss på bästa sätt för att prestera på topp?) och för att se vilken nivå man ligger på. Syftet med träningsprovet är alltså inte att felfritt klara av att genomföra hela provet, även om det naturligtvis är roligt att kunna det och det är det som är slutmålet. 

Vattenapportering SagaVi träffades redan på fredagkvällen och började planera lite inför lördagens prov: Hur vi ville göra, om det var några särskilda störningar vi ville ha, något särskilt vi ville ha hjälp med och så vidare. Jag hade förberett en mall som man kunde fylla i och ge till funktionärerna (så att vi skulle slippa förklara det inför varje startande, utan istället kunde den startande fokusera helt och hållet på sin start och det blev mer tävlingslikt). Instruktionslappen finns att ladda ner på sidan med Extramaterial till boken. Vi hade en variant för nybörjkarklass och en för öppenklass. Längre ner ser ni hur mallen såg ut.

Vi körde en nybörjarklass och en öppenklass och turades om att vara funktionärer. Innan träningen hade jag skickat ut ett PM och en startlista samt förberett jaktprovsprotokoll med kodnyckel, allt för att det skulle kännas så tävlingslikt som möjligt. (exempel på PM och startlista hittar du längst ner)

IMG_8712Stället som vi var på var helt fantastiskt, perfekt förberett för retrieverträning med bäckar, sjöar, dammar, flytöar, skog mm. Dessutom hjälpt Jan oss hela helgen genom att vara skytt och Ewa försåg oss med god mat. Tusen tack Jan och Ewa!

Sammanfattningsvis så avlöpte provet väldigt väl. Vi var 3 startande i nybörjarklass och 6 i öppen. Dessutom hade vi lyxen av att ha Peter som tillrest domare, och Jan som hjälpte oss som skytt hela dagen. I nybörjarklass var vi gott om funktionärer, men i öppenklass hade det varit bra med ytterligare någon funktionär. Om man inte har lyxen av två personer som ställer upp som skytt och domare hela dagen så tror jag det ultimata är sex startande i varje klass, med paus mellan. Då har man jämna par i öppenklass och i varje klass en skytt, en domare, en skrivare samt tre kastare (en på land, en på vatten och en extra som lägger ut sök eller kastar någon annan av markeringarna).

Instruktion till funktionärer
Öppenklass / Elitklass

 

Störningar / att tänka på

(dessa extra störningar vill jag ha, jag kommer göra si eller så innan jag skickar etc)

Om det går fel

(vad gör jag om det går fel, vad vill jag att funktionären gör ex lyfter upp vilt etc)

Dubbelmarkering på land

 

 

Dubbelmarkering på vatten

 

 

Fotgående

 

 

Sök

 

 

Dirigering på land

 

 

Dirigering på vatten

 

 

Passivitet / Stadga

 

 

Vill bli filmad         Ja            Nej            
Vill ha protokoll     Ja            Nej 

IMG_8692Dagen efter fortsatte vi träningen och övade på det som hade gått mindre bra på lördagen. Dessutom apporterade Ludde kråka, vilket i sig är ett under eftersom han egentligen inte gör sånt 😉 (första gången han apporterade kråka bar han den i fötterna (!!)) och sedan dess har det inte gått att få honom att ta vilt, men nu när han såg hur mycket belöning alla andra fick för att hämta vilt så vandrade han iväg till viltlagret och kom tillbaka med först en fasan och sedan en kaja. Efter det testade jag en markering med kråka och ett linjetag med kråka, och han hämtade glatt. Sedan tyckte han att det räckte 😉

Nedan ser ni ett exempel på vårt PM och startlista.

PM träningsjaktprov Plats Datum

Välkommen på träningsjaktprov!

Provet kommer vara upplagt som ett riktigt prov i nybörjarklass och öppenklass/elitklass, men man väljer själv hur och när man vill belöna hunden. Fyll i instruktionslappen innan start så att funktionärerna vet om du vill ha någon särskild störning eller vill ha hjälp med något. Tanken är att man ska få testa på ett riktigt prov, men att man ska kunna bryta för att belöna när det passar ens egen hund. Tänk därför noga igenom vad du och din hund behöver. Instruktionslappen kan därför vara lika mycket för funktionärerna som för dig som förare så att du får en genomtänkt träning.

Vi kör hundarna en och en i nybörjarklass och i par i öppenklass/elitklass. Alla som inte startar i aktuell klass är funktionärer (så elit/öppenklass är funktionärer för nybörjarklass, öppen/nybörjare för elitklass och så vidare) Mellan klasserna tar vi en liten paus så att första startande hinner förbereda sig och värma upp. För dem som vill försöker vi filma provet, med fokus på föraren och hundens samverkan, så att föraren efteråt kan analysera och se vad som sett bra ut och vad som kanske behöver förbättras.

Efter varje ekipage ger ”domaren” ett kort omdöme med fokus på vad som fungerade bra samt ett utförligare ifyllt protokoll (säg till om du inte vill ha något protokoll). Det är träning och vi är här för att ha kul, men vi kommer bli nervösa ändå. Därför är det extra viktigt att vi inte ger några negativa kommentarer, inte ens konstruktiv kritik precis efter provet, om föraren inte uttryckligen ber om en åsikt. Vi vill ha en trevlig och konstruktiv träningsdag där vi lyfter varandra. Alla uppmuntras därför att applådera högljutt när varje ekipage är färdigt!

Mat och boende

Vi kommer att bo på XX. Ta med badkläder, handduk, egna sängkläder, myggmedel och ev vin/öl till fredag kväll.

Ta med xx kr att betala för boendet. I det priset ingår två övernattningar, mackor, te eller kaffe fredag kväll, frukost samt lunch lördag och söndag, middag med öl eller vin lördag och avslutningsfika söndag eftermiddag

Vägbeskrivning från Göteborg

Adress: xxx, GPS-koordinater

För er som vill så kör vi gemensamt från xx kl 18.

Vilt

Vi tar gemensamt med vilt enligt listan nedan. Viltet kostar 30 kr per st och betalas till dem som tagit med sig vilt. Vi räknar med att behöva ca 5 vilt per startande (vissa vilt kan vi använda flera gånger, totalt behövs ca 12 vilt per klass), vilket blir 150 kr per person i kontanter eller vilt 😉

Samling

Fredag kväll: HH:MM:00 (fika, planering, umgänge)
Lördag: HH:MM, första start i nkl HH:MM, ökl start ca HH:MM (ca 30 min per startande i nkl, ca 1 timme per par i ökl/elit, provträning tills vi är klara, sedan fri träning)
Söndag: HH:MM (fri träning, vi bestämmer gemensamt vad vi vill träna vidare på)

Kontaktuppgifter

 

Övrigt

Båt: lånas på plats / tas med av xx

Skott: xx tar med lösa skott och bössa, vi betalar gemensamt xx kr per skott (alt. Tar xx med apportkastare, vi betalar xx kr per skott)

Hjärtligt välkomna!

Startlista

Domare: Peter Andersson

Nybörjarklass

1. SE VCH Gilliam’s Gold Kenos Spader Äss (Saga) SE43025/2011 flat tik Carina Loyd, Hindås
2. Ingmos Vina Herminia (Mio) SE13503/2011 lab tik Åsa Davidsson, Göteborg
3. Viltvårdarns Nike (Nike) S52829/2008 lab tik Molly Hedmo, Västra Frölunda

Öppenklass

4. Seabirds Earl of Snowdon (Snoddas) S66867/2008, lab hane, Ingela Hammar, Torslanda
5. SE U(U)CH Lorca´s In Your Wildest Dream (Izza) S32374/2009, lab tik, Carina Olausson, Sävedalen
6. SE VCH RLD N Vildsilkes Flinga (Diesel) S35586/2008, golden tik, Elsa Blomster, Landvetter
7. Greenbriar Tennessee (Izzie) SE13051/2011, lab tik Iris Thelander, Härryda
8. Stargames Thracher (Vinga) S50311/2008, lab tik Eva Manning, Gråbo
9. SE VCH Posters Yellow Rose (Wilda) SE16978/2011, lab tik, Carina Olausson, Sävedalen (anpassad ökl)

6 reaktioner på ”Träningsjaktprov – tips på upplägg”

  1. Oj! Va härligt det där låter! Jättebra initiativ till att få pröva på riktigt hur de känns på ett prov. Även för de mest erfarna finns nervositeten framme i dessa situationer. Sägs att lite nervositet är hälsosamt! (eller hur va de…)

    1. Kul att du gillade det! Vi hade en toppenhelg. Det var väldigt nyttigt att få träna på att vara lite nervös, men jag är inte säker på att jag tycker det är helt hälsosamt 😉

  2. absolut jättebra! Hade gärna varit med och skulle gärna göra det… prov är ju alltid nervöst, oavsett träning eller inofficellt eller ett officiellt prov

    1. Kul att du uppskattade det! Ja, det är verkligen nervöst! Det går att få träningsjaktprov också nervösa, så då blir det lättare att träna på att föra hund när en är nervös 🙂

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Diesel
Varukorg