Om Elsa Blomster och Lena Gunnarsson

image

Elsa Blomster och Lena Gunnarsson är ägare, författare och instruktörer på Klickerförlaget Göteborg AB.

Genom åren har vi mött många hundra elever som på sätt och vis varit våra främsta läromästare; mångfalden av hundar och männsikor har utmanat och utvecklat oss som instruktörer och hundtränare. Vi har hållit i allt från valpkurser till lydnadsträningskurser, kurser i inkallning, rallylydnad, vardagslydnad, apportering, avslappning, burlekar, aktivering, spår, klickertränarutbildningen och hösten 2015 startade vi en vidareutbildning för instruktörer med fokus jaktapportering. Vi ger även privatlektioner.

På den här bloggen skriver vi om vår träning inför jaktprov; framgångar och motgångar, tips och problemlösning. Vi beskriver även några av de övningar som finns i vår bok Apportering till vardag och fest – och en del andra övningar – och lägger ut lite filmer på hur vi löser vissa träningsutmaningar.

Välkommen att hänga med på vår resa!

 

Elsa Blomster

Jag började med jaktträning mest av en slump. När jag köpte min första hund Ludde visste jag att jag ville ha en vit golden och att jag skulle gå en vardagslydnadskurs. På den här kursen insåg jag hur kul det var att träna, och en kurs blev raskt flera. På kursen fick jag också min första dummy, och fick följa med på apporteringsträning. Jag blev mer och mer intresserad och började träna både lydnad och jaktapportering, samtidigt som jag gick instruktörskurser och började hålla kurser i allmänlydnad.

Efter ett tag insåg jag att jag tyckte träningen var mycket roligare än vad Ludde tyckte. Han var rätt nöjd med att ligga på soffan, gå och skrota lite i skogen och mest bara mysa. Tanken på en ny hund föddes ganska snart. Den här gången skulle det vara en arbetande golden, och det blev det! Med Diesel har jag tränat och tävlat lydnad, bruksspår, viltspår, rallylydnad och jaktapportering (med officiella meriter i alla grenarna). Med Diesel har jag pris i öppenklass b-prov och tävlat i elitklass på Working test. Vi deltar när vi har möjlighet i jakt på bland annat and och gås. Jag dömer även när jag får tillfälle Working test.

Sommaren 2015 åkte jag till England för att hämta hem min senaste lilla stjärna, Seeker, som också är en golden. Han är fortfarande rätt omogen, men vi tränar på de viktiga grunderna och han har fått starta ett working test och ett Nybörjarprov B där han fick ett 3:e pris. Nu har träning och provstarter legat på is då jag precis blivit mamma.

Jakten har mer och mer blivit det jag fokuserat på, både i träning och i kurshållandet, eftersom både jag och mina hundar tycker det är så kul. Jag är så glad att jag hittat ett trevligt och effektivt sätt att träna på. När kursdeltagarna dessutom säger saker som “vad kul det är att träna så här och slippa vara hård mot min hund”, “varför kom jag inte till dig på apporteringskurs tidigare” och “du borde skriva en bok” så värmer det extra i instruktörshjärtat och visar att jag är på rätt spår :).

Jag är utbildad civilingenjör inom industriell ekonomi och jobbar till vardags som verksamhetsutvecklare inom it i byggbranschen.

Lena Gunnarsson


Jag började med den jaktinriktade träningen för att jag kände mig skyldig min cocker spaniel Totte att låta honom få göra det han är genetiskt programmerad för. Han var så otroligt jaktintresserad 🙂 så jag blev det jag med. Träningen blev en kravlös och rolig sysselsättning som jag under de första åren mest gjorde i samband med promenader. Det blev en prestigelös avkoppling från lydnads- och bruksträningen som vi höll på med. Jag har inte tänkt starta på jaktprov med Totte (han har en kronisk sjukdom som gör att vi får ta det lite vackert) utan det här är en träning som jag gör för att vi mår bra av den och det räcker långt för mig. Fram för allt att se Totte ha ett sådan fokus på uppgiften, hur glad han är, vilken uthållighet han visar upp och vilket roligt samarbete och vilken god kontakt vi får. Han är ju som gjord för det här! (Och då är han inte ens en jaktcocker 🙂 ).

Jag blev så såld på den här roliga träningen att familjen sommaren 2012 utökades med jaktcockervalpen Tassla. Tassla är startad i Lydnadsklass Elit. Tävlingslydnadsträningen var länge min stora passion men nu har jakten tagit över. Jag har startat Working test, Nybörjarprov B och Öppen klass med Tassla och jag jagar med henne så mycket jag kan och har tid till. Jag har tagit jägarexamen och mitt mål är att kunna jaga över min egen hund och vintern 2017/2018 var första gången jag testade. Väldigt roligt och väldigt svårt att både skjuta och föra hund! 🙂 Jag har också haft förmånen att starta en väns hund i Segraklass prov och även SM, vilket var fantastiskt roligt och lärorikt.

Jag har tränat djur i hela mitt liv, hundar de senaste 18 åren. Genom egen erfarenhet av häst- och hundträning och genom att hålla kurser och utbildningar så har jag blivit rätt bra på det här med inlärning. Att jag dessutom genom mitt icke-hundyrke de senaste 20 åren jobbat med att stötta människor i att lösa problem och utmaningar har gjort mig till en trygg instruktör. Lägg därtill att jag är journalist i grunden och älskar att skriva – steget till att vara med och skriva en bok var alltså inte så långt.

Elsa saknade en bok att sticka i händerna på elever som gick apporteringskurs för henne. Det fanns ingen som beskrev jaktprovsträningen på det viset hon ville ha det. Eftersom hon är en kvinna som löser de problem som råkar komma i hennes väg så kom hon helt enkelt en dag och sa: “Jag måste skriva en bok, vill du vara med?”

Det ville jag så klart. Och på den vägen är det. 🙂