Om Elsa Blomster och Lena Gunnarsson

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_image src=”https://apporteringtillvardagochfest.se/wp-content/uploads/2019/09/DSF4902_web.jpg” align_tablet=”center” align_phone=”” align_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”3.27.1″ z_index_tablet=”500″ box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.14.6″ hover_enabled=”0″ z_index_tablet=”500″ box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px” global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]

Elsa Blomster och Lena Gunnarsson är ägare, författare och instruktörer på Klickerförlaget Göteborg AB.

Genom åren har vi mött många hundra elever som på sätt och vis varit våra främsta läromästare; mångfalden av hundar och männsikor har utmanat och utvecklat oss som instruktörer och hundtränare. Vi har hållit i allt från valpkurser till lydnadsträningskurser, kurser i inkallning, rallylydnad, vardagslydnad, apportering, avslappning, burlekar, aktivering, spår, klickertränarutbildning och hösten 2015 startade vi en vidareutbildning för instruktörer med fokus jaktapportering. Utbildningen har gått av stapeln tre gånger sedan dess. Vi ger även privatlektioner både online och IRL.

På den här bloggen skriver vi om vår träning inför jaktprov; framgångar och motgångar, tips och problemlösning. Vår träning sammanfattas i våra böcker Apportering till vardag och fest och Valpträning till vardag och fest, men här hittar du fördjpad information. Vår träning är belöningsbaserad och utgår från klickertänket.

Välkommen att hänga med på vår resa!

Elsa Blomster

Jag började med jaktträning mest av en slump. När jag köpte min första hund Ludde visste jag att jag ville ha en vit golden och att jag skulle gå en vardagslydnadskurs. På den här kursen insåg jag hur kul det var att träna, och en kurs blev raskt flera. På kursen fick jag också min första dummy, och fick följa med på apporteringsträning. Jag blev mer och mer intresserad och började träna både lydnad och jaktapportering, samtidigt som jag gick instruktörskurser och började hålla kurser i allmänlydnad.

Efter ett tag insåg jag att jag tyckte träningen var mycket roligare än vad Ludde tyckte. Han var rätt nöjd med att ligga på soffan, gå och skrota lite i skogen och mest bara mysa. Tanken på en ny hund föddes ganska snart. Den här gången skulle det vara en arbetande golden, och det blev det! Med Diesel har jag tränat och tävlat lydnad, bruksspår, viltspår, rallylydnad och jaktapportering – med officiella meriter i alla grenarna. Diesel har pris i öppenklass b-prov och tävlat i elitklass på working test. 2015 var jag i England och hämtade hem en jaktgoldenhane, Seeker. Med honom tränade jag inför working test och jaktprov. Vi startade även på B-prov och fick ett tredjepris. Tyvärr behövde jag omplacera honom på grund av att jag blev mamma och hans resursförsvar gjorde att jag inte vågade lita på honom runt min dotter.

I augusti 2018 flyttade min första jaktlabbe, Keen in. Han var då drygt 2.5 år och hade ett förstapris i nybörjarklass på B-prov. Nu har han ett förstapris i öppenklass B-prov och working test och vi tränar för ytterligare provstarter framöver. Vi deltar även, när vi har möjlighet, på jakt på bland annat gås, duva, and, fasan, rapphöns och hare.

I maj 2021 flyttade den senaste förmågan in, jaktlabben Yarrow. Han har bara precis påbörjat sin träning mot jakt och jaktprov så det ska bli spännande att följa honom framöver.

Jag åker också gärna över till England där jag flera gånger varit på kurs och hjälpt till som funktionär på jaktprov. Jag dömer gärna working test när jag får tillfälle.

Jakten har mer och mer blivit det jag fokuserat på, både i träning och i kurshållandet, eftersom både jag och mina hundar tycker det är så kul. Jag är så glad att jag hittat ett trevligt och effektivt sätt att träna på. När kursdeltagarna dessutom säger saker som “vad kul det är att träna så här och slippa vara hård mot min hund”, “varför kom jag inte till dig på apporteringskurs tidigare” och “du borde skriva en bok” så värmer det extra i instruktörshjärtat och visar att jag är på rätt spår :).

Jag har arbetat som instruktör sedan 2006 och hållt kurser i bland annat vardagslydnad, valpträning, inkallning, tävlingslydnad och jaktapportering med hjälp av klickerträningsprinciperna. Jag håller nu kurser i främst jaktapportering över hela landet. Tillsammans med Lena Gunnarsson äger och driver jag Klickerförlaget Göteborg AB, som sprider kunskap om positiv hundträning genom böcker, filmer, clinics och kurser och det är också vi som har skrivit böckerna Apportering till vardag och fest och Valpträning till vardag och fest tillsammans. Jag driver också Blomsterhundar AB.

Jag är utbildad civilingenjör inom industriell ekonomi och jobbar till vardags som verksamhetsutvecklare inom it i byggbranschen.

Jag är även ackrediterad instruktör (Foundation Asessor 1 – 3) genom The Gundog Club i England, en stiftelse med enbart belöningsbaserade (force free) tränare. The Gundog club erbjuder även ett antal tester som man kan göra tillsammans med sin hund, från valp/unghund till färdig jakthund. Testerna är inte en tävling utan något som man kan välja att göra för att se om man tränat sin hund så att den klarar av testet. Kontakta mig för mer information om du är intresserad av att göra det med din hund.

Lena Gunnarsson

Jag började med den jaktinriktade träningen för att jag kände mig skyldig min cocker spaniel Totte att låta honom få göra det han är genetiskt programmerad för. Han var så otroligt jaktintresserad 🙂 så jag blev det jag med. Träningen blev en kravlös och rolig sysselsättning som jag under de första åren mest gjorde i samband med promenader. Det blev en prestigelös avkoppling från lydnads- och bruksträningen som vi höll på med. Jag hade inte tänkt starta på jaktprov med Totte (han hade en kronisk sjukdom som gjorde att vi fick ta det lite vackert) utan det var en träning som jag gjorde för att vi mådde bra av den och det räckte långt för mig då. Fram för allt att se hur Totte hade ett sådant fokus på uppgiften, hur glad han var, vilken uthållighet han visade upp och vilket roligt samarbete och vilken god kontakt vi fick. Han är var som gjord för den här träningen! (Och då är han inte ens en jaktcocker 🙂 ).

Jag blev så såld på den här roliga träningen att familjen sommaren 2012 utökades med jaktcockervalpen Tassla. Tassla är startad i lydnadsklass Elit. Tävlingslydnadsträningen var länge min stora passion men ganska snart tog jakten över. 2017 skaffade jag en jaktcocker till, Quling, som jag i ett par år tränade för att bli en prov- och jakthund. Tyvärr visade det sig att han hade väldigt dåliga höfter och osteochondros i ryggen, så han fick bli förtidspensionär hos sin husse (mitt ex).

2019 flyttade jaktcockervalpen Flippa in och hon har startat några prov (inga pris än!) men har framförallt jagat ihop med mig. Tassla fick en klosjukdom och flyttade till en vän där hon lever drömlivet som väldigt aktiv pensionär – utan att behöva gå på hårda jakter men göra massor annat skoj. Flippa fick 2020 en “syster” i jaktcockern Bix, som framför allt är min man Lars hund, men som även jag tränar ibland och har jagat litegrann med.

2021 köpte jag och Lars en labrador ihop och in på scenen kom så min första retriever, Stomp. Det är väldigt roligt att upptäcka en ny ras och alltid lika roligt att utforska en ny hundindivid. Stomp är ung och ganska omogen och vi skyndar långsamt, men vi hoppas och tror att hon ska bli en fin-fin jakthund när hon blir stor.

Jag har under flera år jagat och startat prov med Kat, en kompis hund, och jag brukar kalla henne min bonushund. Hon är tio år nu och busjagar mest när hon får hänga med på jakt. 😉

Jag har startat working test, Nybörjarprov B, öppen klass, segrarklass och även SM (med Kat). Jag har tagit jägarexamen och jagar över min egen hund så mycket som möjligt. Väldigt roligt och väldigt svårt att både skjuta och föra hund! 🙂

Jag har tränat djur i hela mitt liv, hundar de senaste 21 åren. Genom egen erfarenhet av häst- och hundträning och genom att hålla kurser och utbildningar så har jag blivit rätt bra på det här med inlärning. Att jag dessutom genom mitt icke-hundyrke de senaste 25 åren jobbat med att stötta människor i att lösa problem och utmaningar har gjort mig till en trygg instruktör. Lägg därtill att jag är journalist i grunden och älskar att skriva – steget till att vara med och skriva en bok var alltså inte så långt.

Elsa saknade en bok att sticka i händerna på elever som gick apporteringskurs för henne. Det fanns ingen som beskrev jaktprovsträningen på det viset hon ville ha det. Eftersom hon är en kvinna som löser de problem som råkar komma i hennes väg så kom hon helt enkelt en dag och sa: “Jag måste skriva en bok, vill du vara med?”

Det ville jag så klart. Och på den vägen är det. 🙂

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Våra hundar” _builder_version=”3.27.4″ global_colors_info=”{}”]

Våra hundar

Våra hundar har alla sina charmiga egenheter och ser ständigt till att vi utvecklas som hundtränare.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Lenas hundar” _builder_version=”3.27.4″ global_colors_info=”{}”]

Lenas hundar

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_4,1_4,1_4,1_4″ _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_blurb title=”Tassla” url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/tassla/” image=”https://apporteringtillvardagochfest.se/wp-content/uploads/2019/03/05072018-B89A8805_1800px.jpg” admin_label=”Tassla” _builder_version=”4.13.0″ link_option_url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/tassla/” global_colors_info=”{}”]

Jaktcocker
Född: 2012

Blogginlägg om Tassla

[/et_pb_blurb][et_pb_blurb title=”Stomp” url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/tassla/” image=”https://apporteringtillvardagochfest.se/wp-content/uploads/2021/11/IMG_0008-2-1-150×150.jpg” admin_label=”Stomp” _builder_version=”4.14.6″ link_option_url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/tassla/” global_colors_info=”{}”]

Jaktlabrador
Född: 2021

Blogginlägg om Stomp

[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_blurb title=”Flippa” url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/flippa/” image=”https://apporteringtillvardagochfest.se/wp-content/uploads/2019/07/67380768_1306851352810472_1221750730642161664_n.jpg” admin_label=”Flippa” _builder_version=”4.13.0″ link_option_url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/quling/” z_index_tablet=”500″ header_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” body_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” body_link_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_link_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_link_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” body_ul_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_ul_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_ul_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” body_ol_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_ol_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_ol_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” body_quote_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” body_quote_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” body_quote_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px” box_shadow_horizontal_image_tablet=”0px” box_shadow_vertical_image_tablet=”0px” box_shadow_blur_image_tablet=”40px” box_shadow_spread_image_tablet=”0px” text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” global_colors_info=”{}”]

Jaktcocker
Född: 2019

Blogginlägg om Flippa

[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_blurb title=”Quling” url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/quling/” image=”https://apporteringtillvardagochfest.se/wp-content/uploads/2019/03/Quling-ansikte-kopia.jpg” admin_label=”Quling” _builder_version=”4.13.0″ link_option_url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/quling/” global_colors_info=”{}”]

Jaktcocker
Född: 2016

Blogginlägg om Quling

[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Hundar i hjärtat” _builder_version=”3.27.4″ global_colors_info=”{}”]

Hundar i hjärtat

[/et_pb_text][et_pb_blurb title=”Totte” url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/totte/” image=”https://apporteringtillvardagochfest.se/wp-content/uploads/2015/12/jakt_59_liten.jpg” admin_label=”Totte” _builder_version=”4.13.0″ link_option_url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/totte/” global_colors_info=”{}”]

Cocker
Född: 2009

Blogginlägg om Totte

[/et_pb_blurb][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Elsas hundar” _builder_version=”3.27.4″ global_colors_info=”{}”]

Elsas hundar

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_4,1_4,1_4,1_4″ _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_blurb title=”Keen” url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/keen/” image=”https://apporteringtillvardagochfest.se/wp-content/uploads/2019/03/IMG_2585_web-2.jpg” admin_label=”Keen” _builder_version=”4.13.0″ link_option_url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/keen/” global_colors_info=”{}”]

Jaktlabrador
Född: 2015

Blogginlägg om Keen

[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_blurb title=”Yarrow” url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/totte/” image=”https://apporteringtillvardagochfest.se/wp-content/uploads/2022/01/DSC_9517-150×150.jpg” admin_label=”Yarrow” _builder_version=”4.14.6″ link_option_url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/totte/” global_colors_info=”{}”]

Jaktlabrador
Född: 2021

Blogginlägg om Yarrow

[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Hundar i hjärtat” _builder_version=”3.27.4″ global_colors_info=”{}”]

Hundar i hjärtat

[/et_pb_text][et_pb_blurb title=”Ludde” url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/ludde/” image=”https://apporteringtillvardagochfest.se/wp-content/uploads/2018/06/IMG_0213.jpg” admin_label=”Ludde” _builder_version=”4.13.0″ link_option_url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/ludde/” global_colors_info=”{}”]

Golden retriever
2005-2018

“Den godmodiga farbrorn”

Blogginlägg om Ludde

[/et_pb_blurb][et_pb_blurb title=”Seeker” url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/seeker/” image=”https://apporteringtillvardagochfest.se/wp-content/uploads/2018/08/IMG_0882.jpg” admin_label=”Seeker” _builder_version=”4.13.0″ link_option_url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/seeker/” global_colors_info=”{}”]

Golden retriever
Född: 2015

Blogginlägg om Seeker

[/et_pb_blurb][et_pb_blurb title=”Diesel” url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/diesel/” image=”https://apporteringtillvardagochfest.se/wp-content/uploads/2013/01/apportering.jpg” admin_label=”Diesel” _builder_version=”4.13.0″ link_option_url=”https://apporteringtillvardagochfest.se/tag/diesel/” global_colors_info=”{}”]

Golden retriever
2008-2020

“Dieselråttan”

Blogginlägg om Diesel

[/et_pb_blurb][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Varukorg