3 månader med Vide – vad har vi gjort?

Nu har det gått drygt tre månader sedan jaktcockern Vide flyttade in hos oss och han är nu drygt åtta månader gammal. Han är ett charmtroll och en spelevink, ohälsosamt söt och en “fast learner” i det mesta. Vi blev väldigt fort ett team, kanske för att han kom in i våra liv så oväntat men så efterlängtat? Och så har han många egenskaper som påminner om Quling, vilket gör att vi tyckte att vi kände honom redan från start på något vis.

Den allra första tiden ägnade vi oss åt att boosta kontakt och samarbete och utveckla belöningar (allt ätbart går ner, sociala belöningar funkar oftast fint, leken är godkänd men under utveckling) samt att få till en vettig avlämning. Det där med avlämningarna är något jag försöker få på plats så fort jag kan eftersom vi leker in det mesta när vi lägger grunderna för en valp. Och har hunden väl fått ett föremål i munnen ska det in, så den inte tränar på (och lär sig) att göra något annat som exempelvis springa ärevarv, dra åt andra hållet eller bara släppa föremålet en meter innan den kommer fram till mig.

Det tog några månader att få avlämningen i hand på plats, men nu sitter den fint. Jag har även startat annan grundträning med honom; vi gör små sökövningar med fokus på att han ska leta intensivt men i samarbete med mig, han har fått lära sig stoppsignalen – den har han en härligt snabb reaktion på nu och vi håller på att flytta ut den på allt längre avstånd (avståndet tycker han är lite svårt men det går sakta framåt) – och så har vi påbörjat två typer av dirigeringar; linjetag och push back.

Både Elsa och jag börjar all träning inomhus, i störningsfri miljö, på korta avstånd. Så fort att vi märker att valpen har ett litet hum om vad den håller på med så flyttar vi ut momentet, kortar avståndet igen om det behövs (eftersom det är mer störningar ute) och jobbar sedan vidare rätt så raskt.

Jag är bra på att göra saker och ting svårare och utmana valpen lite så inlärningen fortsätter. För vad kan hända om man testar att göra det svårare? Inte så mycket. 😉 Valpen kan klara det – eller så klarar den inte det. Och händer det sistnämnda så vet jag det och får backa lite eller ändra något in träningen så valpen är med på noterna igen. Men jag tycker inte man ska göra det huvudlöst svårt! Jag försöker att inte utsätta valpen för alltför svåra situationer så den tappar huvudet till exempel; allt ska var lugnt och fint och balanserat.

Mina valpar får så fort de är mogna för det vara med på lektioner eller kurser och visa olika saker när det passar och behövs – det är ju också en karriär de kommer ha när de lever med mig. Eftersom Vide var fem månader när han kom till oss så har han inte fått riktigt samma “program” som de andra när det gäller att kunna se andra hundar jobba och så vidare (” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>här kan du läsa mer om hur jag brukar göra för att vänja hunden vid det med hjälp av mina egna hundar). Men han har varit med på några lektioner och visat och även varit statist på någon kurs och han börjar sakta men säkert bli cool i de situationerna.

Häromdagen fick husse träna Vide och jag passade på att filma. Vide fick göra några saker för första gången och var med på allt, även om allting såklart inte på något vis “sitter”. Det ska bli riktigt roligt att följa och föra Vide in i framtida äventyr! Här är filmen från den träningen:

https://

Det närmaste äventyret för hans del är att Lars och han kommer vara en av eleverna på min mer avancerade spanielkurs “Från kastad köttbulle till uppflog på fasan”. Det finns en plats kvar på den kursen – för dig som har en ung hund och vill satsa på jakt och/eller prov med din spaniel. Är den kursen lite för avancerad så är ytterligare en spanielkurs är på G under våren: Grundkurs för spaniel, där vi framför allt tränar de spanielspecifika momenten som sök, stopp och uppflog (ej på levande vilt) – alla varianter av spaniels är välkomna. 🙂 Och i april blir det valpkurs – för alla sorters fågelhundar. Kolla in våra många kurser på Klickerförlagets sida.

I vår kommer jag även hålla kurs för dig som vill starta på vattenprov för spaniel och jag kommer även släppa några andra spanielnyheter – så håll utkik! 🙂

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg