7 saker att träna på när vädret suger: Dag 2 Fokus

Dag 2 av “7 saker att träna på när vädret suger” handlar om fokus. Att träna hunden på att kunna fokusera är superanvändbart tycker jag. Jag har en signal för att mina hundar ska titta framåt och vara med vad som händer ute på fältet och det är att jag säger ”fokus”. Den betyder ”titta nu rakt fram för snart ska du jobba”.

Min unghund Quling har många förmågor men han har aldrig varit en så jättebra markör. Det är verkligen något vi har fått träna in – han är mycket bättre nu – medan Tassla alltid har skåpat ut alla retrievrar vi mött typ. 😉 En otroligt viktig egenskap för att markera bra är förstås att fokusera ordentligt. Det går inte an att hålla på och bli störd av annat då.

Dessutom är fokusövningar i allmänhet bra ­– i synnerhet för hundar som behöver stressa ner lite. Fokusövningar leder till lugn. De leder också till att hunden kan koncentrera sig på rätt sak och inte låta sig bli störd av annat runt omkring.

En bra grund-grund att ha tycker jag!

Jag gör gärna en fokusövning som jag fått från den fenomenala lydnadstränaren Maria Brandel för att öka hundens förmåga att fokusera. Den verkar kanske banal men i själva verket är den genial. 😉

Så här såg dagens träning ut:

https://

Jag lägger på kommandot “fokus” när jag tycker att hunden kan utföra beteende hyfsat bra. På slutet lägger jag min hand på Quling och trycker honom framåt. Han får varsågod när han trycker bakåt, mot min hand.

Det är lite trist att visa på film men minst 30 sekunder tycker jag hunden ska kunna hålla fokus i den här övningen, gärna mer förstås. Och i takt med att hunden blir säker gör jag störningarna svårare.

Och nej, mina hundar ställer sig inte och stirrar ner i marken sedan när jag säger ”fokus” – de vet ju för 17 var det roliga händer. 😉

Om du får inspiration så får du JÄTTEGÄRNA lägga upp en film eller ett foto på din träning i kommentarsfältet. Det var superkul att se era foton och filmer igår (modigt och generöst att bjuda på det!) och så kul att många hängde på även om ni inte la upp film. Berätta gärna hur det gått och det är fritt fram att posta film från gårdagens utmaning idag såklart. 🙂

Imorgon kommer det en ny utmaning! Liksom den första tror jag det är en som alla möjliga hundar kan ha nytta av. Häng med!

 

1 reaktion på ”7 saker att träna på när vädret suger: Dag 2 Fokus”

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg