7 saker att träna på när vädret suger: Dag 3 “lämna”

Tack för roliga och fina filmer på gårdagens träning – fokus – och för meddelanden om hur träningen gått eller frågor osv som vi fick igår! 🙂 Så kul att ni är med!

Idag, den 3:e dagen på temat ”7 saker att träna på när vädret suger”, är temat ”lämna/leave it/borta” – folk säger lite olika – som går ut på att hunden ska välja bort och till och med vända bort från något som den vill ha. På ett prov kan det vara en dummy som kastats, i jakten en fågel som skjutits men din hund ska inte hämta den utan göra något annat, trots att den sett dummyn/fågeln falla.

Jag tycker det är en utmärkt vardagsgrej att lära hundarna dessutom. Hunden ser något som är väldigt frestande att springa efter men jag säger med detta ord ”lämna den tanken, följ med mig istället”.

Hunden lär sig också att verkligen lyssna på vad jag säger (ett tema som det kommer dyka upp mer kring under dessa 7 dagar kan jag avslöja redan nu ;)).

Jag har tränat detta väldig mycket med Quling utomhus. Han får nog ”lämna” 7 av 10 apporter – ett sätt att motverka hans ”kan själv” och hans förmåga att ta egna beslut utan att jag varit med på dem. 😉 Det har gett superfint resultat och han lyssnar väldigt mycket bättre på mig nu än innan.

Jag kom på när jag skulle göra den här filmen att jag faktiskt inte lärt Totte detta, så han blev ju ett utmärkt filmobjekt. 🙂 Detta är hans första träningspass. Totte kan väldigt många ord, han förstår också i grunden principen att det lönar sig att göra det JAG vill för att han ska få det HAN vill – en viktig grundkunskap i mitt och Elsas träningssystem. Jag hjälper honom en del i början, jag lockar lite och väntar lite på att han ska kunna fatta rätt beslut och i allra första början lägger jag också handen lite över skålen som en hjälp för att säga ”du ska inte ta den just nu”. Så fort han klarar en svårighet så går jag vidare till nästa. Efter ett tag kan du se hur jag klickar för att han spontant tar bort huvudet från skålen och sedan klickar jag för att han faktiskt gör en rörelse bort från den. Han är väldigt söt för man ser hur han i huvudet är kvar i FOKUS-övningen vi gjorde häromdagen. <3 Men han hör ju att det jag säger är inte “varsågod” så han tänker nog så det knakar.

Jag belönar med samma godis hos mig som i skålen (eftersom han är allergisk) men har du en hund som tycker detta är APsvårt kan du ju ha bättre belöningar hos sig. Jag belönar också med att han får springa till skålen på ett ”varsågod” ibland (fast det vill jag inte göra för ofta, jag vill inte ha för mycket förväntan på den). Ibland skickar jag honom tillbaks på ett mini-linjetag men om din hund inte kan det så hoppa bara det.

Ni får se några klipp på Quling och Tassla också. Jag försöker utmana Quling (brun hund), och det blir för svårt några gånger. Då skrattar jag och gör om. Tassla (den svarta hunden) är som vanligt ett litet A-barn som anstränger sig till 100% att göra som jag säger. Lite kul att se hur hon står fem centimeter från dummyn innan hon kommer på att “nej just det, hon sa inte varsågod, jag ändrar mig”. 😉

https://

 

Om du får inspiration så får du JÄTTEGÄRNA lägga upp en film eller ett foto på din träning i kommentarsfältet. 🙂

PS: Den urtjusiga tecknade bilden på Quling är gjord av Jenny Nyberg, som illustrerar många av Klickerförlagets böcker. DS

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg