7 saker att träna på när vädret suger: Dag 4 Plattform

Något som blir allt större i spanielvärlden är att träna med plattform. Det behövde naturligtvis komma från de engelska spanielgubbarna för att det skulle bli intressant för den vanlige spanieltränaren i Sverige 😉 men för oss som är vana targettränare är ju inte detta med plattform något nytt. Hur som helst kan det vara smart. Jag använder gärna plattform på hundar som vill ta några steg i stoppet på avstånd. Om de gillar sin plattform stannar de på den och det märks direkt om de försöker ta något steg eftersom de då ”trillar” ner från den.

Hundar som är oroliga i avlämningen kan också ha hjälp av att få sätta sig framför sin förare på en plattform när de ska lämna av. (Visar några sådana repetitioner avslutningsvis i filmen.)

Med plattformar – eller någon annan target för den delen – kan man dirigeringsträna hunden på ett tydligt sätt. Personligen föredrar jag att använda matskålar när jag ska gör kedjor i dirigeringen men plattformar kan var smarta i push back-träningen inte minst. Jag vill inte förstöra mina linjetag och hålla på att stoppa hunden hela tiden men jag skickar ut hunden på ett ”varsågod” eller ”ja” som betyder ”sätt igång” efter att jag först visat den att plattformen är en bit ut. Sedan stoppar jag där och puttar därefter hunden bakåt mot nästa plattform. Plattformarna blir som mål för hunden och jag kan stoppa hunden både en bit innan eller på den.

Men först måste hunden ÄLSKA sin plattform, annars faller liksom övningen ihop som ett litet korthus. Och det kan man få hunden att göra på vardagsrumsmattan förstås. 🙂

Mina hundar älskar alla targets jag lägger fram och slåss nästan om att få stå på dem. Det är för att jag har belönat dem MASSOR initialt för att gå upp på och vara på plattformen. Jag shejpar upp dem. Så här kan jag inte visa hur jag börjar träningen men i början klickar jag för hundens initiativ att närma sig plattformen och för varje tass som hunden sätter upp. När hunden väl är uppe belönar jag massor på den, ber sedan hunden att gå ner och låter den jobba sig upp igen. Rätt snart fattar hunden att det roliga händer på plattformen så då håller jag inne med belöningen tills den faktiskt klivit upp. I den här träningen vill jag att hunden, så fort jag slutat belöna den nedanför plattformen, ska vilja kasta sig upp på den igen.

Jag har gjort en plattform som är väl stor för en spaniel men jag använder den på kurser, och där finns många retrievers. Jag har gjort den av frigolit, matta och silvertejp. Lim behövs också. Trots att de är så stora är de lätta att bära. Men man kan förstås använda vad som helst som funkar, tänk bara på att plattformen är stabil.

På filmen ser man några gånger hur Quling sätter framtassarna nedanför plattformen och det är för att jag under vintern tränat ett kontaktfältsbeteende i agility, som innebär att baktassarna ska vara på en plattform och framtassarna av. Men eftersom han inte får några belöningar för det så slutar han snart att erbjuda det beteendet. det är så shejping funkar: Hunden gör det som den får betalt för.

https://

 

Mina hundar jobbar glatt för sin mat, så under det här passet fick de sin lunch. Under inlärningsfasen går det mycket mat eller godis och då är det ju smart att kunna använda maten. Annars minskar jag bara lite på maten den dagen jag gett mycket godis i träningen.

Om du får inspiration så får du JÄTTEGÄRNA lägga upp en film eller ett foto på din träning i kommentarsfältet. 🙂

PS: Boktips: OM du är sugen på shejping och vill veta mer om vad det är och hur du kan använda det som arbetssätt när du lär din hund något – vad som helst – så rekommenderar jag boken Shejping – effektiv och rolig grundträning, skriven av Fanny Gott och Thomas Stokke. DS

 

1 reaktion på ”7 saker att träna på när vädret suger: Dag 4 Plattform”

  1. Pingback: Den roliga dirigeringen - Apportering till vardag och fest

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg