7 saker att träna på när vädret suger: Dag 5 Ingångar vid sidan

När vi ändå håller på med targets (igår var det plattform) kan vi köra lite kloss- eller pallträning också. Syftet med den här övningen är att hunden ska gilla att hänga vid min vänstra sida men framför allt att den lätt ska KOMMA IN vid min sida. Särskilt med en retriever vill man ju ha in den vid sidan innan man skickar den på uppdrag igen. En spaniel kan ju lämna av och sedan får den börja söka direkt igen och de flesta startar då hunden nos mot näsa, men även spanieln kan såklart behöva komma in vid förarens sida från att den stått nos mot näsa. Ofta är ingången en början på ett fotgående eller att hunden ska sitta och vänta på nästa uppgift.

Principen för att lära hunden att komma upp med framtassarna på en kloss eller en pall är exakt densamma som i gårdagens upplägg – jag shejpar alltså upp hunden steg för steg tills den börjar läsa att ställa sig med framtassarna på pallen. Kom ihåg att pallen/klossen/ är en hjälp som ska arbetas bort. Du ser hur jag gör i filmen. Mitt i en repetition tar jag bort hjälpmedlet och låter hunden göra om övningen utan. I början kanske jag gör fem säkra repetitioner med pass, tar bort pallen, gör en repetion utan, sätter dit den igen och gör några med osv tills hjälpen är helt borta.

Här kommer en film med några olika sorters targets (tänk på att de ska inte ska vara halkiga eller på något sätt kunna skada hunden) och hur jag går vidare i träningen. Alla tre cockrarna är med igen, de får visa lite olika grejer. Jag försöker visa hur jag i början klickar för att hunden bara går upp på targeten, hur den sedan får ta allt fler steg för att få belöning och till sist snurra in hela vägen. Det kan ta många repetitioner (dagar) att få hunden hela vägen, så ta det stegvis.

 

https://

 

Om du får inspiration så får du JÄTTEGÄRNA lägga upp en film eller ett foto på din träning i kommentarsfältet. 🙂

 

PS: Vill du fila på fotgåendet (och stoppsignalen) inför nästa säsong rekommenderar jag min och Åsa Davidssons onlinekurs på dessa teman. Den hittar du här! DS.

3 reaktioner på ”7 saker att träna på när vädret suger: Dag 5 Ingångar vid sidan”

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Så här glad kan man vara efter en provstart :) Foto: Hanna Nilsson, http://www.kennelblagul.se/
Varukorg