Andra dagen med spanielgänget

Nu har vi haft andra samlingen tillsammans med Catharina Fahlberg på grundkursen för spaniel. Påminn mig om att jag aldrig ska lägga kurser utomhus mitt i vintern igen… Kära nån vad jobbigt det är att försöka träna och tänka i flera timmar i sträck i den vinterkyla som råder just nu. Det går så mycket energi åt att hålla värmen att det känns som om man blir lite korkad faktiskt. 😉

MEN förutom kylan så hade vi förstås en väldigt trevlig och bra dag där vi fick gjort otroligt mycket. Denna gången hade jag med mig Totte som glatt gjorde alla övningar jag bad honom om.

Totte

Förra gången låg fokus på pipans signaler och på fältarbetet (sök). Den här gången tittade vi ännu lite mer på stoppsignal och stadga, sedan gick vi vidare till avlämningar, linjetag och närsök.

Marie och Molly tränar stadga

(För att se filmer eller foton på jaktapporteringens olika delar, klicka här). Dessutom gjorde vi en övning där vi fick värdera vilka belöningar våra hundar gillar. Vi fick prova att belöna hundarna med enbart rösten i 30 sekunder, sedan genom att enbart klappa dem, därefter lek.

Belöningar

Sedan analyserade vi resultatet. Vad gillar min hund? Många hussar och mattar tror ju att deras hundar gillar den belöning som de serverar – när det i själva verket är så att det är hussen eller matten som gillar belöningen mest. Viktigt att tänka på. 

Catta visar riktningen

Eftersom det här är en grundkurs så får vi smarta tips på bra grundövningar. De kan man aldrig få för många av. Som Elsa skrev i bloggen för ett litet tag sedan; så fort det blir problem så är det back to basics som gäller. En övning som jag gillade jättemycket var grundövningen för linjetag som Catta presenterade. Vi använde små koner som vi la godisbitar på (på toppen av konen) och lät hunden gå fram och ta godisbiten.

Molly

Först från några decimeters avstånd men successivt ökade vi avståndet. Eftersom jag tränat lydnadsmomentet “rutan” med Totte så har han en viss vana av att springa rakt ut från mig så jag kunde avancera väldigt fort och var snabbt uppe i 30 metersskick. Han sprang med bra tryck både ut och in, efter att jag belönat bra då han var på väg tillbaka också. Det var kul!

Lisbeth och Dottie

Många tränar nog linjetag initialt med matskålar men Catta förespråkar lite högre saker som gör att hunden tänker upp med näsan och inte ner. Hon vill inte att hunden ska förlora sig i att börja söka istället, utan springa rakt ut antingen tills hon blåser stopp eller tills den springer på en apport. Bra tänkt!

Därefter fick vi en större utmaning då vi blandade in två apporter i leken; en störning och en som skulle hämtas på ett linjetag. Först lade föraren ner den första apporten. Därefter tog hen hunden och gick som på en rak linje bort från dummien, stannade, kastade den andra dummien framåt (bort från den första) och vände sig sedan om mot den första dummien, tog några steg mot den och när hunden fokuserade framåt skickades den på linjetaget. Hängde ni med? 😉

Marita

Efter detta och lite till så var vi alla rätt möra. Det var väldigt roligt att se att alla ekipagen hade utvecklats sedan förra gången och nu är det bara att jobba vidare. “Nu har jag både mycket att tänka och träna på” som Lisbeth sa innan vi skiljdes åt. Precis som det ska vara när man varit på kurs med andra ord!

Jonas och Jagger

Och för er som är sugna på spanielkurs så kommer vi att ha ett sommarläger för spaniel tillsammans med Catta i juli. Håll utkik här, mer info kommer inom kort!

 

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg