Året som gått – stort och smått

Alla som tränar hund borde göra sin egen årskrönika! Att kika i backspegeln kan verkligen vara upplyftande – eller i alla fall informativt. Vad var det vi gjorde, hur gick det, vad hände och hur kändes det då och hur känns det nu?

På Klickerförlaget har 2015 varit ett händelserikt år med två nya flockmedlemmar, debut på vilt, sommarläger, succé för våra clinics med vår stjärnförfattare, två nya författare på väg in i förlaget, vi kickade igång vår instruktörsutbildning och den engelska versionen av Apportering till vardag och fest har börjat säljas i England och även simmat över Atlanten för att komma i land i USA för några dagar sedan. Det har faktiskt hänt galet mycket!jakt_04_liten

2015 var året då Lena började träna Tassla på vilt, starta henne på prov och gå på jakt. Spanielträningen är så himla rolig och spännande och visst finns det massor att lära för oss när det gäller framför allt söket (svårt! kul! utmanande!) men den verkligt stora utmaningen handlar inte om själva träningen utan om att hitta vilt att träna på. Det har varit ett otroligt slit att kuska land och rike runt för att 1, hitta ställen att träna på och 2, få starta på de få jaktprov som Lena och Tassla slutligen kom med på. Sommaren ägnades åt att besöka olika kaninhägn för att lära Tassla att stoppa på kanin. Så fort det var lagligt kastade de sig ut på jakt efter fåglar (i dubbel bemärkelse). Och även om Lena ägnat nästan all ledig tid till detta så har de fått alldeles, alldeles för lite träning på vilt. Den här träningen kräver kontinuitet så vilt blir en del av vardagen och inte ett “galet party” varje gång. Dessutom är det relativt få öppenklass-prov och om du kommer med på ett blir du bortlottad på ett annat. Och ibland krockade proven med helgjobb. De lyckades slutligen starta på två ynka prov som gav bra
information om vad de behöver träna mer på. Nästa höst kommer Lena inte boka in en enda helg till något annat än träning på fågel, jakt och på provstarter! 🙂 Men ett stort lärande har året hur som helst inneburit och en av de största var när Lena fick gå bredvid en spanieldomare ett helt prov. Om det kan du läsa här.

jakt_74_liten2015 var året då Elsa hade så många kurser att den egna träningen blev lidande. Även för Elsa krockade prov med redan uppbokade helger och då gällde det att ta de chanser som bjöds. Ett av proven som Elsa var på väg till fick hon vattenplaning på E6 och bilen totalkvaddades. Som ett mirakel klarade sig både Elsa och Diesel relativt oskadda. Vi blev alla lite omskakade och fick lite perspektiv på tillvaron. Året bjöd också på ännu en obehaglig överraskning då Diesel fick en tumör i ena låret. Två operationer senare är hon frisk men ett tag var det nervöst. Trots motigheter kom Elsa och Diesel ändå ut på ett par B-prov och några working test, och fick efter ett par förarmissar och ett omständigt sök ett tredjepris i öppenklass på B-prov och 60 poäng som bäst i elitklass working test. Dessutom har Elsa som vanligt gått lite kurser för olika instruktörer för att få nya intryck och idéer till träningen. Dels var det den årliga träningshelgen för Eva Thorén Söderström, en ständig källa till inspiration och klickertänksbaserad retrieverträning, och dels var det nya trevliga bekantskaper i form av Helen Philips, Lisa Falck och Keith Matthews som med sin stora erfarenhet hade intressanta träningsupplägg som både Elsa, Åsa och våra kursdeltagare haft nytta av under året. Elsa och Åsa var även i USA på Clicker Expo (en årlig konferens/hundträningshelg som anordnad av Karen Pryor Clicker Training, har du aldrig varit där – åk dit! Vilken energikick!) och nördade ner sig fullständigt i hundträning och träffade “kändisar” som Karen Pryor, Ren Ramirez, Kathy Sdao med flera.

jakt_68_litenStörsta händelsen i år var nog ändå att Elsas flock utvidgades med en Seeker. I somras åkte hon över till England och köpte en goldenvalp hos Philippa Williams på Castlemans kennel. Efter några små inledande protester från Elsas två andra hundar (“vad är DETTA du har släpat hem?!?”) är han nu helt accepterad i flocken (Diesel och han kan leka i timmar) och precis så terroraktig som en unghund ska vara. 🙂 Elsa har fokuserat på den viktiga vardagsträningen som gör att en ny hund fungerar i vardagen och med familjen. I samband med den gjorde hon en jättefin film om hur hon har tränat resursförsvar med valpen. Den kan du se här.

Men givetvis har Elsa även startat med några viktiga grundövningar och här kan du läsa om hur Elsa på ett lekfullt sätt började “träna prov” med valpen. Vi ser fram emot att få följa Seekers utveckling här på bloggen under 2016!

jakt_05_litenPå Klickerförlaget jobbar även Åsa Davidsson som kanske varit den av oss som ändå har haft flest grundkurser som
bygger på boken Apportering till vardag och fest under året. Även Åsa var i England hos samma uppfödare som Elsa köpte Seeker – men Åsa kom hem med Tod – en svart labrador – istället. “Min drömhund” säger Åsa om Tod som välkomnats av “storasyster” Mio som redan fanns i familjen. Åsa och Tod har gjort en del grundträning som du kunnat läsa om på bloggen. Här finns en fin film på stoppsignalsträning med Tod. Åsa och Lena håller förresten onlinekurs i just fotgående- och stoppsignalträning som börjar den 4 januari. Här kan du läsa mer om onlinekursen.

Under året bestämde sig Elsa och Lena för att starta en vidareutbildning för instruktörer. Huvudsyftet med utbildningen var att ge bort konceptet kring våra grundkurser som bygger på boken. Tanken är att dessa instruktörer ska kunna hålla grundkurser i apportering som helt eller delvis bygger på Apportering till vardag och fest. (Vi har en sådan stor efterfrågan på de här kurserna att vi behöver lite hjälp med att hålla dem!) Dessutom ville vi att utbildningen skulle ge deltagarna ett nätverk med instruktörer som tränar med positiva förtecken och med ett klickertänk, kollegor att vända sig till och bolla med när det kniper. Vi blev överväldigade av intresset för utbildningen! 12 vetgiriga, öppna, generösa, kompetenta personer är nu med på den här resan som sträcker sig över fyra helger och nio dagar till och med augusti. Vi har SÅ kul och lär oss
massor! Samtliga kommer hålla grundkursen under våren – det finns kurser runt om i Sverige, Danmark och Norge. Gå in på vår kurssida så hittar du dem som hitintills är upplagda och var de går.

jackoranÄven i år var vårt sommarläger tok-populärt och blev fullt innan vi hann blinka. Denna gången var vi fyra instruktörer och 24 (!) elever och visst blev det lite trångt att sova 😉 men sova kan man göra någon annan gång, eller hur? Vi var som vanligt på underbara Sjöön och hade några intensiva och roliga dygn ihop med träningstokiga hundnördar. Kan det bli bättre? I mitten på januari kommer du kunna anmäla dig till årets läger på vår kurssida.

Annika och hennes hundarKlickerförlaget har haft ett fantastiskt år när det gäller tillväxten! Vår stjärnförfattare Maria Brandel har vi ju samarbetat med i några år redan och hennes bok Från valp till stjärna är vår bästsäljare förstås. Under hösten gjorde vi en miniturné ihop med Maria där hon höll ett par uppskattade clinics för instruktörer. Under året utökades “stallet” med vår favoritfysioterapeut Annika Falkenberg vars bok Friskvårdens grundstenar vi nu säljer. Vi är så glada för det samarbetet eftersom Annika är vår idol!
Hon är fantastiskt kompetent och klok och vi vet vad hon går för då samtliga Klickerförlagets hundar blivit behandlade hos henne, några har fått hjälp med att komma tillbaks på 100 procent efter svåra skador. Både Annika och Maria kommer med nya spännande böcker under 2016! Vi har dessutom precis signat TVÅ nya författare till förlaget och som det ser ut nu kommer det ges ut MINST fyra nya böcker på vårt förlag nästa år. Det känns hisnande!!!

Som om det inte vore nog så landade ÄNTLIGEN Retreiving for all Occasions i England (under hösten) och häromdagen i USA. Det har varit en lååång resa att få den över Atlanten, bokstavligt talat. Nu är den där och vår engelska blogg är igång. Vi ser med spänning fram emot att den engelska boken ska få vingar och flyga iväg.

Herregud vad mycket som har hänt under 2015! Mest roligt men också lite som varit motigt – som livet är helt enkelt. Det roliga är att vi nu ser fram emot ett 2016 som kan bli ÄNNU häftigare än 2015. Det kommer så klart hända massor med jakt_59_litenSeeker och Tod under året, det kommer bli ännu mer fokus på jakt för alla tvåbenta och fyrbenta i vår flock. Vi smider planer som vi inte vill avslöja riktigt än. Men vi lovar, det kommer bli bra. 🙂

Avslutningsvis vill vi tacka alla er som på något vis varit en del av vårat fina år. Elever, supporters, bokläsare, bloggslukare, clinicdeltagare, författare, instruktörer, träningskompisar, familj, revisorn, logistikavdelningen och ekonomiavdelningen 🙂 : TACK för att ni varit med och gjort oss klokare och bättre och för att ni förgyllt våra liv. NU tar vi ny sats! Hänger ni med?

GOTT NYTT ÅR!

 

önskar Elsa och Lena

jakt_72_liten

 

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg