Avlämningar trots störning

Man kan ju tro att vi inte tränar något annat än avlämningar med tanke på hur många av inläggen här som handlar om just det. :0)

Men faktum är att avlämningarna är så centrala och när man som jag har valp så vill jag få dem på plats så fort det bara går. Eftersom allt vi gör tränas in med hjälp av lek så blir det lite besvärligt om inte avlämningarna i någon form kommer på plats väldigt tidigt.

Så visst, vi tränar förstås en massa olika saker men vi lägger mycket krut på avlämningsträningen inledningsvis. Alltså kommer här en liten film till om avlämningar på ett väldigt tidigt stadium.

Elsas och min definition av avlämning är egentligen inte bara den sekund då hunden trycker föremålet i vår hand utan från det att hunden griper för att sedan vända upp och komma rakt in till oss har avlämningen påbörjats. Det sista som händer i avlämningssekvensen är att hunden lägger föremålet i vår hand. I boken finns det ett helt kapitel om avlämningar där vi beskriver hur du kan tackla olika utmaningar i avlämningarna och hur du kan variera störningarna så att avlämningen blir säker.

Det där med hur du tränar störningar är nämligen en nyckel till framgång – det vill säga ett säkert beteende som håller i alla lägen – och något som vi inte kan sluta prata om och understryka vikten av. (Och i boken ingår det också ett eller snarare flera stycken i varje momentkapitel som handlar om just störningar: Hålla fast trots störning, Avlämningar trots störning och så vidare).

Filmen visar en väldigt tidig störningsträning av Tasslas avlämningar. Vi försöker störa henne med leksaker, godis och allmänt oväsen. Och när jag säger “försöker störa” så menar jag inte att vi försöker få henne att misslyckas utan tvärtom; vi lägger  upp störningarna så att de blir lagom svåra. Hon ska nämligen klara av de allra flesta så att hon får många erfarenheter av att det är rätt att strunta i störningar.

4 reaktioner på ”Avlämningar trots störning”

  1. Pingback: Totte spårar och Tassla träffar fåglar

  2. Pingback: Viltträning | Apportering till vardag och fest

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg