Avlämningar med valpen

Nu har Tassla bott hos oss i snart 14 dagar. Hon är en fantastisk liten hund måste jag säga. Hon använder redan sin fina lilla näsa för fullt, apporterar glatt nästan vad som helst, leker engagerat, lär sig svindlande fort och fungerar fint i vardagen. Mycket av hennes vardagliga träning och träning med fokus på lydnads- och brukstävling samt livet tillsammans med henne i största allmänhet kommer jag skriva om på min blogg klickersmart.se men jag ska naturligtvis beskriva hur jag tränar med fokus på jaktprov här. Det kommer nog gå in i varandra en hel del, allt hänger ihop, mer eller mindre i alla fall. :0)

Det absolut första Tassla fick lära sig när hon flyttade in till mig var sitt namn. Namnet fungerar också som inkallning så det har jag fått lite på köpet. Utöver det har vi bland annat tränat lite sitt, varsågod till matskål, att inte springa efter kastat föremål utan att vänta på kommando och att springa runt grejer. Jag kommer berätta mer om den träningen en annan dag.

Idag satte jag mig en stund på gräsmattan med lilla vovven och började träna avlämningar. I klickerträningen pratar vi gärna om att hunden behöver en massa grundfärdigheter för att kunna klara av att göra hela moment. Att lämna av föremål i min hand är ett delmoment som ingår i momentet apportering. Att trycka nosen mot min handflata är en grundfärdighet för att kunna lämna av föremål i min hand.

Jag börjar med den här grundfärdigheten väldigt tidigt eftersom jag vill att det bara ska finnas ett alternativ när hunden har ett föremål i munnen: Att komma med det till mig och lämna av det i min hand. Om hunden redan från början får mycket belöning för att lämna saker i min hand så bygger jag ett högt värde för det redan från start, vilket gör det mer motståndskraftigt och hållbart.

Alltså; dagens träning blev att lära Tassla att trycka nosen mot min handflata. Så fort hon ser min handflata så vill jag att den ska fungera som en magnet som hennes nos bara måste tryckas mot. Så småningom utvecklar jag den här övningen till att hon trycker nosen mot handflatan med föremål i munnen, men det allra första jag gör är det här:

3 reaktioner på ”Avlämningar med valpen”

  1. Pingback: Fler avlämningsövningar med valpen | Apportering till vardag och fest

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg