Bytalekens lov

Bytaleken är en av våra favoritlekar. Med den lär vi in allt från gripa och hålla med ett bra grepp till en hel apportering. Den kan dock ibland vara lite svår att visa och förklara – särskilt när vi inte har våra egna hundar med oss – så när vi var på ClickerExpo i Danmark och föreläste i höstas så testade vi ett mycket uppskattat pedagogiskt grepp. Vi visade helt enkelt hela leken med en mänsklig hund istället och på så sätt kunde vi visa exakt de delar som vi ville. ?

Först behöver vi en hund som kampar och leker med oss. När vi har det plockar vi fram två likadana leksaker, gärna fluffiga och bitvänliga och leker igång hunden. Sedan gör vi så här:

  1. Lär hunden att byta frivilligt mellan de båda leksakerna – och alltid leka med den du lekar med
  2. Lägg på kommando SAMTIDIGT som hunden byter leksak
  3. Lägg på kommando precis innan hunden byter leksak
  4. Låt bara hunden byta leksak om du sagt kommandot (annars gömmer du leksaken hunden inte skulle byta till och fortsätter leka med rätt leksak)
  5. Lägg ner den ena leksaken på marken och låt hunden byta till den (på kommando). Så fort hunden griper säger du ditt bytkommando
  6. Lägg ner den ena leksaken på marken och låt hunden byta till den (på kommando). Vänta lite längre innan du säger du ditt bytkommando
  7. Lägg ner den ena leksaken på marken och låt hunden byta till den (på kommando). Ge ditt bytkommando när hunden kommit hela vägen till dig – apporteringen är klar!

Vi gillar som sagt bytaleken väldigt mycket och har skrivit om den tidigare:

Bytaleken finns i flera olika varianter och dess exakta ursprung är vi lite osäkra på, men vi tror att det var Maria Brandel som presenterade en variant på den för Lena första gången och sedan har vi jobbat vidare med den. Vi tycker iaf att den är en ovärderlig lek – oavsett ursprung ?

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg