De härliga men svåra läromästarna

När jag tittar på mina hundar och tänker på dem som tidigare varit en del av mitt liv så slår det mig hur mycket de har lärt mig. Så många OLIKA saker dessutom. Min allra första hund var en rottweiler som hette Dacke. Han blev lite av en Galenpanna, vilket var helt och hållet mitt fel. Det var en fantastisk hund men jag hade inte den kunskap och kompetens som jag har nu 22 år senare kring att balansera arbetsglädje och ta vara på alla delar som hunden behöver för att kunna prestera på topp. Men oj vad han lärde mig!

Cocker spanieln Totte var min stora läromästare när det gäller ljud, frustration och hur sjukdomar (allergi bland annat) kan påverka hundens förmåga att göra saker ihop med mig. Det var ingen rolig lärdom och jag önskade att Totte slapp den resan, men jag lärde mig något oerhört viktigt av honom – eller flera saker egentligen. Men den kanske viktigaste insikten med honom var att ibland måste man ge upp sina drömmar, förväntningar och mål. I alla fall med just DEN HÄR hunden – för han kommer inte kunna göra det jag vill. Jag kunde rikta om alla mina behov till en annan hund, Tassla, och Totte fick ett kravlöst men förhoppningsvis ändå roligt liv med träning för kul och vardag. Totte gjorde mig för övrigt bra på shejping – han kunde massor tricks och lydnadsmoment!

Sådär kan jag hålla på och rada upp hund efter hund och känna en enorm tacksamhet över mina sex hundar som varit mina stora läromästare – tillsammans med mina elevers hundar förstås. Jag hade inte förstått det jag förstår nu om hundträning jag inte mött alla dessa hundar. De får mig för övrigt att fundera över vad jag om några år kommer sitta och tänka på som “detta har jag verkligen lärt mig de senaste åren” – för att det är en resa där jag aldrig blir fullärd det både hoppas och tror jag. <3

Så försöker jag också få mina Galenpannaelever att tänka. “Vad kommer den här hunden lära mig?” Många som kommer till mig med hundar som ljudar, har svårt att fokusera på det eleven vill, tar ärevarv med dummyn, knallar när en annan hund jobbar, “tappar huvudet” ute på en markering eller ett sök, inte klarar av att se en annan hund jobba, inte kan ta belöningar i svåra miljöer osv är frustrerade. Vilket är helt begripligt. Många beskriver det som att “de aldrig haft en sådan här hund förut” eller (om det är den första) ” inte trodde det skulle vara så här svårt” eller helt enkelt “inte förstår” sin hund och OFTA har de en sak gemensamt till: De skäms. De skäms så mycket att de vågar inte gå kurs (för de ser framför sig hur hunden kommer förstöra för alla andra och alla kommer tycka de är kassa som tränare), vågar inte ens på allvar prata med sina träningskompisar om hur det känns, vågar sedan inte stå upp för hur de försöker komma till rätt med utmaningar på hundens villkor. De skäms över att de har en hund som “inte uppför sig”.

Många gör en resa som faktiskt blir rätt personlig. Till exempel kan man behöva acceptera kontrollförlust, släppa massor prestige, våga stå upp för sin hund och vara dess försvarare och kanske även utmana normer i HUR hundträning ska gå till. Det kanske på pappret inte låter så märkvärdigt men att bryta normer, utmana sitt eget sätt att vara, göra på helt nya sätt OCH släppa kontroll – WOW liksom! Det är tunga grejer i en människas utveckling. 😛 Och allt detta kan våra hundar ge oss om vi är mottagliga för det. <3

Detta är några citat från elever som gått Galenpanna online och IRL för mig:

“Det är första hundkursen där jag verkligen både känner igen min hunds egenskaper (problem) och får träning som funkar OCH en tränare som verkar ha oändligt med energi och tålamod.”

“Jag är galet inspirerad och kanske framför allt hoppfull till att det faktiskt går att få ordning på min galenpanna! Det har verkligen varit veckans höjdpunkt när lektionerna lagts ut.”

“Denna kurs är perfekt för oss. Har fått massor med tankar och verktyg för fortsatt träning. Men mest av allt tålamod, är inställd på att detta kommer ta tid för oss. Och det är ok!”

“… känslan av hopplöshet har släppt och även om min hund kanske aldrig kommer kunna starta på prov eller tävla lydnad så har jag fått en annan känsla för det här med ljud. Kommer kunna fortsätta träna utan att vara rädd och dessutom fått med mig saker som jag oxå kommer tänka på från början med nästa hund.”

“Tack för en nyttig kurs, jag har behövt förhålla mig till saker jag helst vill undvika och därmed inte tagit tag i. På den vägen har jag också blivit medveten om saker vi får till, och det är så fint – för hon när faktisk en otroligt duktig galenpanna!”

Behöver jag säga att jag lärt mig massor i mötet med alla er som gått kursen? 🙂 OCH jag har mycket kvar att lära. Hurra!

Vill du också bli bättre på att förstå de här hundarna med “extra allt” så kommer jag hålla ett webinar online den 15 februari: Webinar Galenpanna och därefter (3 mars) startar nästa Galenpanna online. OCH så har jag TRE galenpannakurser IRL hemma hos mig i Hajom (ca 40 minuter från Borås och Göteborg, nära Hyssna). Den ena, för nybörjare, är full men jag har lagt in en till och du hittar den här: Galenpanna nybörjare. Den tredje kursen är för er som gått nybörjargalenpannan eller gått privat för mig och redan är bekant med arbetssättet och kommit en bit på väg: Galenpanna fortsättning.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg