De roliga grunderna

Åh vad jag älskar grundträningen! Jag (Lena) vill ha en valp om året 😛 så jag kan få göra allt det där roliga för första gången – eller åtminstone en unghund eller en hund som inte lärt sig så mycket än. Men jag inser att det hade nog blivit för många hundar ändå …

Dessutom är ju grunderna något som vi återkommer till hela hundens liv – för när någon del i kedjan inte funkar behöver det oftast plockas upp en detalj som ska slipas på för att sedan sättas in i kedjan igen. Just nu jobbar jag (och min man Lars) med några olika grunder med våra tre hundar som tränas.

Labben Stomp, som fyller två år snart, har visat sig ha väldigt svårt för sidodirigeringar. Förklaringen är enkel; vi har inte prioriterat det. Vi har lagt mer energi på stoppsignal i alla väder (har man en jaktgalning vill man verkligen att stoppsignalen når igenom oavsett störning) och även inkallning (av samma skäl). Och jättemycket sans och balans och att kunna se andra hundar jobba och så vidare. Men det viktigaste detaljpillet med henne just nu är sidodirigeringar och närsök. Jag börjar enkelt, så hon får lyckas massor och liksom får erfarenheten av att det inte GÅR att göra fel utan det är SÅ HÄR man gör. Men. Jag försöker ändra något i varje lyckad repetition så jag inte fastnar i det lätta! Vi lär oss bäst när vi utmanas lite, det gäller hundar med. 🙂 Stomp lär sig ganska långsamt (i alla fall om man jämför med våra cockrar 😉 ) så det har känts extra viktigt att inte göra för många saker på en gång.

Cockern Flippa, som snart fyller 4 år, har liksom det mesta på plats. Men det finns alltid någon del som behöver plockas ut och tränas på, på hyfsat grundläggande nivå. Närsök från hög fart är en sådan sak (det tenderar att bli ett väl stort “närsök” om jag inte lugnar ner det med en stoppsignal först – vilket jag i och för sig skulle kunna göra men jag vill att hon ska kunna göra det “flygande” också). Sedan har vi ett livslångt projekt med fotågendet. Himmel och pannkaka vilket dåligt fotgående den hunden har. Och det är såklart helt och hållet mitt fel. Just nu trixar husse i alla fall med övningar som kan tänkas stärka att vilja vara när våra ben (hon vill helst inte gå nära) och vi leker lekar runt våra ben och så vidare.

Vide som snart är elva månader är roligast att träna – för där får jag vältra mig i grunder! Nu har jag introducerat honom för alla delar som han ska kunna; avlämningar, sök, uppflog, fotgående, markeringar, stoppsignal, alla typer av dirigeringar och närsök – och såklart jobbar vi hela tiden med av- och på och sans och balans. Vi håller sakta men säkert förflytta oss framåt genom att lägga upp övningar som i små steg lär honom att förstå de delar som behöver finnas på plats för att nå målet.

Allt är kul men roligast är kanske det spanielspecifika; söket och uppflogsträningen. Det sistnämnda är min favorit. Jag leker mycket lekar som syftar till att hunden ska sätta sig från rörelse när jag kastar eller skjuter iväg “låtsasharar” längs marken osv. Åh detta är en prylsport, haha. Målet för Vide är att han ska sätta sig på att en fågel flyger iväg eller att en kanin dra iväg längs marken. Så här har jag arbetat med de första stegen:

https://

Det första jag lärde Vide när han kom till oss fem månader gammal var avlämningar. Jag fick hålla på med det rätt många veckor innan han helt knäckte koden men de sitter för det mesta väldigt fint nu. I början jobbar jag väldigt nära hunden hela tiden och jag kastar knappt alls till mina unga hundar. På den här filmen har Vide fått sitt första kast över en mur. När han ska lämna av är han lite uppe i varv (det var ju något nytt, med fart och kanske lite svårt att hitta dummyn där bakom muren) och efter det här träningspasset så har jag jobbat med att han ska sitta helt lugnt efter att ha lämnat av – vilket han blivit jättebra på. Så här såg första muren ut:

https://

Många som ska börja med en ung hund eller bara en hund som inte tränat så mycket jaktapportering förut vet inte var de ska börja. Och inte VAD de ska träna heller för den delen. OM du hör till dem (eller bara vill ha en spark i baken för att träna bättre grunder!) så är du varmt välkommen att hänga på vår onlinekurs Grunderna i jaktapportering som startar idag den 17 mars. Det går att hoppa på den en hela vecka till och i skrivande stund finns det second bird-platser kvar.

Dessutom blir det valpkurs IRL för mig Lena in Hajom med start 12 april (platser finns fortfarande men den kommer bli full ;)).

Och för er som faktiskt kommit vidare lite från de allra första grunderna – kanske gått grundkurs eller valpkurs för oss eller någon annan belöningsbaserad tränare – så finns det en grund/fortsättningskurs som startar 4 april, också hos Lena i Hajom.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg