Den livsviktiga inkallningen

Ju bättre inkallning jag har på min hund desto större frihet kan jag ge den. 

Det är en gammal sanning som de flesta av oss nog vet. Men handen på hjärtat, hur bra inkallning har du egentligen på din hund? 

Är du som vi och älskar att ge din hund stor frihet och se den springa lösa över stock och sten och äng? Vi har hundar som är jaktavlade och de har ett naturligt stort viltintresse. Det kan vara en utmanande kombo. För en hund får aldrig, aldrig springa efter ett vilt – om det inte handlar om en jakthund av den typen som ska göra det förstås.

Mina (Lenas) tre hundar har olika bra inkallningar. De har därför helt olika vardagspromenader ihop med mig. Tassla går i princip alltid lös. Jag kan vända henne på allt, även om katter måste förföljas några meter först. 😉 Totte går oftast lös men sällan mitt inne i villakvarter eftersom han älskar att utforska folks trädgårdar 😉 och jag måste vara väldigt aktiv under den delen av promenaden för att hålla honom utanför dem (och jag är lite lat så då håller jag honom oftast kopplad där 😉 ). Quling går bara lös korta stunder, oftast när jag står helt stilla i mitten av en äng.

Quling är en jaktgalning av rang. Mitt mål är att han åtminstone ska kunna gå delar av promenads lös – utan att jaga olovligt – och ha koll på mig. Målet är naturligtvis även att han ska kunna kallas in från jakt. Jag tror däremot inte han är en hund som kan gå lös jämt – han kommer inte klara av att låta bli att jaga helt enkelt. Eftersom jag av olika skäl slarvat lite med grundträningen när han var liten (han är tre år nu) får jag ständigt påminna honom genom att träna grunder då och då. Och grundträningen är himla rolig! Det är kul att steg för steg göra det svårare och svårare, att lägga till störningar, att utmana med svårare miljö och avstånd. Men först måste man lägga den där grunden som gör det enkelt för hunden att göra rätt. SEDAN kan man göra det svårare och lära att hunden aktivt ska välja bort sådant som lockar den.

Vill du också få en bättre inkallning på din hund? Spana in vår inkallningskurs online!
Den finns i två varianter: 

Inkallningskurs enligt Apportering till vardag och fest MED återkoppling

Inkallningskurs enligt Apportering till vardag och fest UTAN återkoppling

Kursen utgår delvis från vår bok Apportering till vardag och fest men innehåller även andra övningar.

Avslutningsvis kommer här en film som innehåller en liten del av en övning som ingår i kursen och som är en av de allra sista övningarna. Vi kallar den “störningspromenaden”. På en störningspromenad riggar vi ett antal överraskningar så som en joggare som kommer förbi, en liten “hare” som springer iväg (dvs leksak som dras iväg) och ett hundmöte. På filmen går jag Quling på en för hunden helt ny plats. Snart kommer ett hundmöte (Elsas hund Ludde som Quling inte vet är i skogen också). Innan hundmötet får jag chansen att belöna för att Quling tar kontakt spontant också. När väl Ludde dyker upp så stannar Quling upp och spanar. Då kallar jag in. Sedan belönar jag Quling med det roligast han vet – att få springa och hämta en apport som sedan tidigare är utlagd bakom oss.

https://

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg