Det roliga pillet

Som några av er som följer vår blogg kanske noterat så har jag en fäbless för detaljpill. Jag tycker het enkelt det är väldigt roligt att klura ut saker, lösa problem och hitta olika sätt att göra saker på, gärna på grundfärdighetsvnivå. Långtifrån allt jag testar blir bra kan jag ju säga, men en del är jag ändå lite mer nöjd med än andra.

En sådan är när jag började med grundträningen av dirigeringar med Flippa då hon var liten valp. Vi gör ju som bekant det med matskål. Att hunden kan titta mot en matskål och låsa blicken mot den är steg ett. Problemet med Flippa vara att hon var så fruktansvärt hungrig när hon var valp. Jag gav henne hur mycket mat som helst men det resulterade bara i att hon bajsade mer, hon blev inte mindre hungrig. Jag ger oftast inte mina hundar mat i matskål, men hon fick det några gånger och det räckte för att MATSKÅLAR skulle bli något som fick henne att bli helt blockerad. Hon satt snällt och glodde på matskålen men vibrerade nästan och det kom ljud.

Jag fick tänka till lite hur jag skulle göra detta och ändå få till övningen som jag ville ha den och fick då idéen att testa EN liten godisbit, på golvet. Jag har ett väldigt ljust golv så en mörk godbit syns bra. 😉 Jag tänkte också att hennes förväntan – att få äta – var så stor att jag ville bryta hennes drag utåt och istället lära henne att hon skulle titta åt rätt håll – det ledde till godis från mig. Alltså fick hon fokusera på att titta åt rätt håll (dit jag pekade) och belöningen kom oftast från mig, bara ibland fick hon ta godbiten på golvet. Det fick henne helt tyst och mycket lugnare – hon var kommunicerbar och fokuserad men inte blockerad.

När hon blev lite äldre och mindre hungrig kunde jag använda matskål igen, fast hon är fortfarande lite för laddad på skålar om jag ska vara ärlig. Dummys går bättre, men om jag vill göra en dirigeringskedja – exempelvis ut-stopp-höger och belöna varje del – funkar ju inte en dummy.

Här kommer en liten film på hur vi startade med en liten godbit inne i köket och sedan tog det vidare till en sidodirigering utomhus med dummy. 🙂

https://

Jag älskar grundträningen av dirigeringsarbetet, just för att man kan verkligen göra så mycket rolig grundtärning som gör hunden säker och duktig i dirigeringen. Alla mina hundar är rätt bra på dirigering om jag får säga det själv (fniss) – och det är ju inte så konstigt eftersom jag tycker det är så kul. 😉 Just nu håller jag en onlinekurs som heter “Dirigeringar för rookies”. Den är för dig som har en valp eller unghund eller bara en hund som inte kan dirigeringar – eller om du är nybörjare själv förstås. Kolla gärna in den här nedan. 🙂 Och för dig som kommit vidare så har Elsa en fortsättningskurs i dirigeringar nu också!

1 reaktion på ”Det roliga pillet”

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg