“Din visselpipa verkar så bra, kan jag få den?”

Den frågan har jag fått ett par gånger när mina hundar gjort riktigt snabba sättanden på stoppsignalen eller reagerat blixtsnabbt på inkallningssignalen. Om det hade varit så enkelt som att sälja magiska visselpipor hade jag kunnat blir rik 😉 men tyvärr finns det ju inga sådana. Det ligger ju förstås istället mycket träning bakom en bra reaktion på visselpipan. På samma sätt som vi lär hunden “sitt” eller “ligg” så måste vi lära den att lyssna på vår visselpipa.

Bild på den magiska visselpipan 😉

Bland den uppsjö av visselpipor som finns att köpa så kan de också låta lika olika som kommandona “sitt” och “ligg”. Ibland reagerar hundarna likadant på en ny visselpipa som på sin vanliga om de är på nära håll, men ju längre bort de kommer desto mer olika verkar de låta även för hundarna. Samma sak är det när olika personer blåser i visselpipor – alla har sitt sätt att blåsa på och hundarna lär sig vilka signaler de ska lyssna på och inte.

Vilken visselipa du väljer är helt och hållet en smaksak. Stämda plastvisselpipor finns två vanliga sorter som används – Acme 210.5, kallas ofta spanielpipa, och 211.5, kallas även retrieverpipa. Fördelen med dem är att de låter exakt likadant så du kan ha många och alltid veta att du kan få tag på en som låter likadant. Jag har till exempel en visselpipa fastsatt i varje jacka och ett helt gäng som sitter på visselpipsband/nyckelband.

Det finns även många som använder hornvisselpipor. Däremot används sällan metallvisselpipor, överljudsvisselpipor eller pipor med drill (domarvisselpipor) i retrieversammanhang. Det går självklart att lära sin hund att stanna eller komma på inkallning på sådana visselpipor också, men av tradition så används de som sagt vanligtvis inte.

Eftersom jag har retriever skulle man ju då kunna tro att jag använder 211.5-visselpipan, men det gör jag inte för jag tycker den låter så illa. Istället använder jag 210.5-visselpipan. När Keen kom till mig var han van vid 211.5, men jag valde att lära om hans signaler till min visselpipa istället, vilket inte var några problem alls men tog några veckor.

Så välj den visselpipa som du tycker bäst om och lär din hund hur just din visselpipa och dina signaler låter. 🙂

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg