En dag full av spanielar och spanielträning

I går hade vi första kursdagen av två med Catharina Fahlberg på temat Grundkurs för spaniel. Vi var sex ekipage och ytterligare ett par observatörer som trotsade kyla och snö för att inleda “jaktsäsongen” (fniss). Egentligen är ju jaktsäsongen precis slut nu, men med detta menar jag egentligen att för egen del har jaktträningen legat nere i ett par månader för det har varit så mörkt och kallt och snöigt. Istället har det blivit massor av lydnadsträning men nu var det alltså dags att gå ut igen.

_MG_1525Alla var väl påbyltade, här Jagger, 6 månader.

Från att hela veckan varit minus 15 hade temepraturen tack o lov stigit till bara minus 3… Vi började hur som helst inomhus där Catta efter den obligatoriska presentationsrundan gick igenom vad spanieljakt är. Till skillnad från retrieverjaktprov så går ju spanieljaktprov nästan omedelbart på levande vilt. Hon fokuserade på hur de olika jaktprovsklasserna ser ut och avrundade med att gå igenom vad hundarna måste kunna för att klara av att starta på prov.

_MG_1536Catta visar med Sam.

Vi tittade lite på en film där en av Englands mest meriterade jakttränare visade hur han började sökträningen med sin valp. Sedan fick vi fundera igenom hur vi själva vill föra våra hundar på fältet och därefter gick vi ut och lät hundarna söka av ett litet område var. I gruppen fanns flera hundar (och förare) som aldrig gått ett sök förut och då var uppgiften att “få igång ekipaget” och få hundarna att förstå att detta är något som vi gör tillsammans. Catta hade lagt ut lite vittring i form av dun från en fasan och alla hundarna kom igång och jagade fint.

Tassla som ju redan har hållit på ett tag fick en störning i form av två “skyttar” (två snälla observatörer) som fick flankera mig. Det hade vi aldrig gjort förut men Tassla struntade i denna störning och jagade på. Det var mest jag som skulle hålla reda på allt – som till exempel att hunden inte kan befinna sig mellan mig och skyttarna för då blir det lite svårt att skjuta… 😉

_MG_1485
Tassla leker med observatör-Andreas.

Catta uppmanade oss att engagera oss mycket i hundens sök under inlärningen, och vi fick olika tips och råd om hur vi skulle utveckla vår handling till nästa kurstillfälle.

Därefter var det dags att gå igenom pipans alla signaler. Vad ska hunden göra vid de olika signalerna och hur ska vi lära in dem? Vi började med vändsignalen. Catta gick igenom fyra olika sätt att lära in vändsignalen på och sedan fick vi välja det som vi trodde passade bäst på just vår hund. Överhuvudtaget uppfattar jag det som ett viktigt ledord i all Cattas träning; anpassa dig efter den individ som du har framför dig. Det är inte bara en väg som leder till Rom.

_MG_1495
Cotton lyssnar noga. 😉

Efter vändsignalen jobbade vi med stoppsignalen. Nu kom leken fram!

_MG_1488
Lisbeth och Dottie leker sig varma.

Vi gjorde en sittlek där vi först kampade med hundarna, sedan snodde vi leksaken vilket oftast ledde till att hunden satte sig. Då åkte leksaken fram och det blev lek igen. Ganska fort fattade hundarna att “om jag sätter mig fort så får jag leka igen”. (Leken finns utförligare beskriven i boken.)

_MG_1520
Inger snor leksaken från Nova …

_MG_1521
… Nova sätter sig …

_MG_1523
… då blir det lek igen!

Det var överhuvudtaget väldigt roligt att se att samtliga hundar blev otroligt alerta när vi började leka med dem. Svansarna viftade oupphörligen.

_MG_1499
Cotton kikar långt efter den roliga leksaken.

Avslutningsvis gjorde vi en inkallningslek där vi lät hundarna äta några godisar på marken samtidigt som vi förare sprang åt andra hållet. När hunden ätit upp och började springa efter oss blåste vi inkallningssignal.

_MG_1546

Nu började vi bli rätt möra och frusna och dagen led också mot sitt slut. Till nästa gång ska alla träna på att få igång söket ordentligt och på pipans signaler; stanna/sitt, vänd och inkallning.

Det här var första gången vi samarbetade med Catharina Falhberg och det gav mersmak! Catta är en väldigt erfaren instruktör och tränar ju helt och hållet med positiva metoder utan fysiska och verbala korrigeringar som kan uppfattas som obehagliga för hunden. Hon bygger upp alla momenten i små delar och sätter sedan ihop dem. Hon börjar all sin träning i leken. Och hon lägger också mycket arbete på att skapa en bra relation med hunden som gör att hunden litar på henne, alltid vilja följa henne och vara med på allt hon föreslår. Hon vill ha ett bra samarbete som bygger på tillit och förtroende helt enkelt. Hon vill att hundarna ska erbjuda beteenden och tänka själv, vilket skapar en bra inlärningssituation. Det är träning helt i min och Elsas smak och det är det grundtänket som vi förmedlar i boken.

_MG_1513
Molly sitter blickstilla och väntar på belöning.

Vi bestämde direkt att vi ska ordna inte mindre än två spanielkurser till med Catta, så håll utkik här på sidan, vi lägger ut dem inom kort.

_MG_1498
Marita och Cotton tränar – tro det eller ej – sitt. 😉

 

6 reaktioner på ”En dag full av spanielar och spanielträning”

 1. Härlig sammanfattning och beskrivning på 1:a kursdagen! Otroligt givande och inspirerande, skall bli så kul att jobba vidate med jaktträningen – Tack Lena och Catta

 2. Madde Andersson

  Vad kul det verkar, kanske blir flera gånger och att vi har möjlighet att vara med. Har ni heldagar på helgen? Jag bor i Linköping så jag har ju en bit att åka. Madde

   1. Madde Andersson

    Kommer dom ut på den här sidan ? Kan man lägga till sig på någon mailinglista när det kommer nya kurser?

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg