Ett nytt samarbete: Möt Annika Falkenberg

Klickerförlaget har den stora glädjen att presentera en ny författare i vårt “stall”! Vi har nu inlett ett samarbete med Annika Falkenberg; en “rörelsenörd” med två böcker i bagaget och många års erfarenhet av rehabilitering, friskvård och behandling av sporthundar. Välkommen Annika!

Annika och hennes hundarFoto: Sofia Olsson


Vem är Annika Falkenberg?
Jag är en rörelsenörd (skratt)! Det är mycket hund i mitt liv – både privat och i jobbet. Jag har två egna hundar som jag tränar med: Dejmi som är en 18 månader gammal australisk kelpie och Aske, en långhårig collie, som är tre månader äldre. Dejmi ska bli sökhund är hon blir stor och Aske tränar jag agility med.

Var hittar man dig?
I Gråbo öster om Göteborg i ett litet hus på landet. Där bor jag och där har jag en egen mottagning. Den jubilerar i år faktiskt. För tio år sedan startade jag mitt företag Hundverkstan. Jag har mottagning tre dagar i veckan hemma och två dagar i veckan finns jag på veterinärklinik Evidensia i Kållered.

Du är sjukgymnast från början eller hur?
Ja, jag är legitimerad sjukgymnast och jobbade en gång i tiden med människor, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Sedan gick jag vidare och specialiserade mig inom veterinärmedicin. Då blev jag Godkänd djurhälsopersonal. Det är en legitimation som man får av Jordbruksverket.

Jag var med och byggde upp rehabavdelningen på Blå stjärnans djursjukhus för femton år sedan. Efter fem år blev jag min egen och då skrev jag min första bok också. Jag gav många föreläsningar och väldigt många frågade ”var kan jag läsa mer” men jag kunde inte hitta några böcker att rekommendera. Så då skrev jag boken ”Friskvård för hund”.

Vilken typ av hundar är det du behandlar?
Det är väldigt blandat men man kan dela upp dem i tre kategorier: Rena rehabfall, hundar vars ägare vill att hunden ska få friskvård för att ha ett gott liv och så träffar jag även aktiva sporthundar.

Jag har ett gäng fågelhundar som återkommer. Många som har den typen av hund är väldigt aktiva med sina hundar. Då gäller det att få en bra balans mellan arbete och återhämtning. Många är bra på att aktivera, det vill säga belasta hunden, men inte lika bra på återhämtning. Det är verkligen viktigt med balans. Efter en dag med mycket träning är det viktigt med vila; att faktiskt ligga på soffan. Då kan också massage som ökar cirkulationen vara bra förstås.

Jag är väldigt funktionell i det jag gör. Allt samverkar; nervsystemet, musklerna, lederna och så vidare. När jag behandlar en hund så tittar jag på helheten. Använder hunden hela kroppen funktionellt så minskar skaderisken också – du får en hund som både presterar bättre OCH skadar sig mindre.

Folk tror att det är så svårt men har du gjort en bra grundanalys på din hund så är det inte alls särskilt svårt. Jag vill att en vanlig hundägare ska klara att sköta sin hund – jag ger några nycklar så kommer de vidare väldigt långt själva. Det är lätt och roligt att vara expert på sin egen hund.

Och just grundträning handlar din senaste bok om eller hur?
”Friskvårdens grundstenar för valp och unghundar” som kom ut 2010 innehåller bra övningar som bygger en stabil grund för din hund. Lägger du en bra grund för den växande hunden så har du igen det sedan. Det går inte att lägga på styrketräning på en hund som är fel grundtränad och till exempel sned i kroppen. Namnet till trots så är bokens övningar egentligen till för alla hundar: En vuxen hund ska kunna göra allt som finns i boken. Den är helt enkelt ett sätta att börja tänka grundträning och få ett batteri med enkla grundövningar oavsett hundens ålder.

Vad driver dig?
Jag vill att så många hundar som möjligt ska må så bra som det går! Därför är det en stor fördel att vara egen – så jag kan jobba med hela bredden från rehab till högpresterande sporthundar. Det ger mig hela bilden. Jag gillar att jag både bottnar i vetenskapen – med min akademiska bakgrund – och samtidigt gör jag ett gediget hantverk. Jag har förvisso en avancerad teori men också avancerad teknik. Jag arbetar med behandlingsmetodiken Ortopedisk Manuell Terapi (OMT). Det betyder att jag jobbar med olika tekniker med händerna och justerar både skelett och muskler.

Hur håller dina händer för det arbetet?
Jag har en maxgräns för antal hundar per vecka och jag har ett stöd för tummen som avlastar när jag behandlar. Jag tränar en del också så att jag håller mig i form. Jag har ett par längre ledighetsperioder under året då händerna får vila helt. Då går det bra.

Vad kommer härnäst?
Jag ligger nu i startgroparna i för en ny bok som så småningom kommer ges ut på Klickerförlaget. I den vill jag ge människor ännu fler nycklar för att kunna läsa sina hundar och lägga upp en bra grundträning! Djurägare idag kan mycket mer än när jag började. Folk hade sämre uppfattning om vad friskvård var då. Det är väldigt roligt att kunskapsnivån har höjts.

Fotnot:
Köp Annikas bok ”Friskvårdens grundstenar för valp och unghundar” här.

bok_valpar_unghundar1

Vill du boka Annika för kurs eller föredrag? Gör det här!

Annikas hemsida: hundverkstan.se

 

 

 

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg