Flamingofotgående

När jag var i England hos Phillippa Williams i somras fick vi öva på ett lite annorlunda sätt att träna fotgåendet. Det går helt enkelt ut på att man lär hunden att gå framåt när vi flyttar vänster ben, men stanna/hejda sig när vi lyfter höger ben. Förutom att det ser väldigt roligt ut när en hel grupp gör det samtidigt, och att Philippa kallar det för “flamingo walk” gör det att vi får ett mer fokuserat fotgående där hunden får en tydlig signal att hejda sig. 

Underhållande torrträning på flamingofotgående Underhållande torrträning på flamingofotgående

Det första vi gör är att lära hunden att stå stilla när höger ben lyfts. Först belönar vi hunden för att stå vid vår sida, sedan lyfter vi upp höger ben ganska högt (som en flamingo ungefär) och belönar hunden när den står kvar. Vi utmanar också hunden lite genom att föra höger ben framåt och sedan sätta ner det på marken, som om vi skulle ta ett steg, och belönar hunden för att den står kvar.

Efter det tar vi ett steg framåt med vänster ben (och om det behövs belönar hunden för att följa med) och sedan stannar vi och lyfter upp höger ben – då ska ju hunden stanna enligt vad vi lärde den innan. När hunden stannar belönar vi den. Stannar den inte får vi träna vidare på att stå stilla när höger ben lyfts och sedan vara snabba med att belöna den när den gör minsta ansats att stanna/hejda sig.

Stanna när höger ben lyftsStå still när höger ben sträcks framStå still när höger ben sätts ner

När det fungerar börjar vi sätta ihop det! Ta ett steg med vänster ben, lyft höger ben och belöna att hunden stannar. Ta två steg och belöna att hunden stannar när höger ben lyfts osv. Allteftersom börjar man ta mer naturliga steg (och inte de överdrivna “flamingostegen”), men det finurliga är att man lite då och då kan fortsätta använda sitt lite överdrivna steg och till slut bara att man själv hejdar sig och lyfter höger ben lite grann för att påminna hunden om att gå i rätt position vid sidan och vips så har man fått en extra broms i fotgåendet. 🙂

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Underhållande torrträning på flamingofotgående
Varukorg