Första månaden med valpen – vad har vi gjort då?

Första månaden med Flippa handlar förstås mest om att bonda, mysa, lära känna varandra och hitta fungerande rutiner för vardagen. Jag har också noga studerat henne för att försöka komma på vem hon är och hur hon funkar – det är ju en väldigt rolig tid när man upptäcker och lär känna en ny individ. Det är så lätt att fastna i tankar som att ”jag ska inte göra si eller så med nästa hund” (om man har haft flera) men istället borde du ju TITTA NOGA på den hund som du har framför dig. Det som utmanade dig med din förra hund kanske inte ens är på kartan med din nya. Sedan är det klart att man ska lära sig av misstag ­– och också av bra saker man gjort – men som sagt; ge din nya valp en ärlig chans genom att försöka förstå den.

Insprängt i ”lära känna varandra och bygga relation” tränar jag henne både för vardag och kommande jaktäventyr. Det är en lekfull träning som jag till exempel gör när jag väntar på att vattnet till pastan ska koka upp, när hundarna ska få sin mat eller i samband med rastning i trädgården. Den handlar mest om att steg för steg forma några grunder jag vill ha i både vardag och träning. Det handlar också väldigt mycket om att skapa bra vanor. Jag försökte lista vad jag egentligen påbörjat för träning under hennes första månad och kom fram till det här:

 • Vänta på sin tur (annars blir det lätt kaos med fyra hundar)
 • Komma tillbaka till mig med föremål (inte springa iväg åt ett annat håll)
 • Handtarget för att så småningom kunna lämna av alla föremål i min hand och inte släppa dem en halvmeter bort
 • ”Buren” (burlekar) och ordet ”fri” (hon får sin mat i buren, som hon nu älskar och använder som sovplats på dagarna)
 • Åka bil och slappa i bilen även när den är parkerad
 • ”Vara ensam-träning”
 • Kamplek
 • Omvänt lockande
 • Sitt namn
 • ”Varsågod”
 • Inkallning
 • Leta godis i gräset (ihop med mig)
 • Sitta och slappa ihop med mig när det händer annat runt omkring
 • Att sluta upp vid min vänstra sida betyder godis
 • Ta vilt
 • ”Sitt”
 • Bekanta sig med vatten

Det har visat sig att Flippa har en helt otrolig koncentrationsförmåga och uthållighet vilket förstås innebär en stor risk för mig – det är jättelätt att träna för mycket och för länge. Jag ställer oftast antingen en klocka på en minut eller lägger 5 ­– 10 godbitar i handen och när de är slut är träningspasset slut. Ibland gör jag förstås längre pass och de kan bli mellan tre och tio minuter långa, med insprängda pauser. Oftast göra jag två små träningspass per dag, beroende på vad som händer mer den dagen.

I vardagen jobbar jag hela tiden med att vara Flippas trygghet och hennes bästa val. Jag erbjuder henne mitt knä/min famn eller att vara mellan mina ben ifall något är läskigt. Jag vill alltid att mina hundar ska komma till mig om de blir rädda – och därför skyddar jag dem även från sådant de blir rädda för. Kommer det till exempel fram en annan hund motar jag bort hunden och ställer mig emellan och så vidare.

Jag bekräftar hennes ögonkontakt med att titta tillbaka och prata med henne och ge henne en godbit ibland. När vi är ute är min ambition att belöna nästan alla gånger som hon spontant kommer till mig, eller bara tittar på mig. Det roliga händer nära runt mig hela tiden.

Men det viktigaste av allt under Flippas första månad är att jag studerat henne noga. Vem är hon? Jag har några teman i bakhuvudet när jag tittar på henne:

Nyfikenhet och mod: Hur regerar hon på världen?

Följsamhet och kontakt: Har hon koll på och vill följa mig?

Föremålsintresse: Gillar hon att bära och ta grejer?

Belöningar: Vilka belöningar gillar hon?

Hantering: Vad tycker hon om att jag hantera henne?

Förmåga att slappna av: Har hon en av- och påknapp eller behöver den monteras?

Ljud: Vad gör hon när hon blir upprörd? Skäller eller piper hon mycket och i så fall i vilka situationer?

Det är så lätt att bara köra igång och träna saker som man själv tycker är roliga eller viktiga – kanske för att ens förra hund var dålig på något speciellt och nu ska inte denna hunden bli det också. Men grejen är ju att varje valp är ju en egen individ. Vissa saker är förstås viktiga att lära hunden oavsett men andra kan vara viktigare för just MIN valp – sådant som jag inte vill ha eller väldigt gärna vill ha. Ett exempel med Flippa var att när vi lekte sprang hon glatt och hämtade allt jag rullade eller kastade iväg, tog det, sprang mot mig och vek sedan av i allt högre fart och sprang förbi mig. Det där är helt fel tanke och det vill jag helt enkelt inte ha hos min valp. Hon ska vilja komma in till mig med vad hon än har tagit. Så då började jag bums leka med henne och servera gott godis inne hos mig när hon vände åter. Det där lärde hon sig blixtsnabbt och eftersom hon förstås fick belöningsförväntan (äta) så började hon spotta ut grejen en bit ifrån mig. Det blir nästa grej att fixa men första grejen är såklart att hon glatt kommer in till mig, det andra fixar vi till med lite handtarget och omvänt lockande i sinom tid.

Fortsättning följer!

PS 1: För er som har en liten valp (helst inte äldre än fem månader) så är min kurs, där vi tränar valp ihop, på Facebook, öppen tom den 10 september. Kolla in den här:

https://klickerforlaget.se/butik/valpcoaching-for-fagelhundar/

PS 2: de fina bilderna är tagna av Christina Sepulveda. Följ gärna henne på insta: christinas.foto

3 reaktioner på ”Första månaden med valpen – vad har vi gjort då?”

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg