Från kastat godis till uppflog på fasan

Just nu har jag kommit till det fantastiskt roliga stället i min träning då valpen blivit unghund och grundträningen väldigt konkret blir utvärderad – håller den för svårare utmaningar?

Jag älskar verkligen att lära känna en ny individ med allt vad det innebär. Ibland känns det som berg- och dalbana och ibland känns det som att formkurvan bara jobbar sig stadigt uppåt, framåt.

Flippa har tagit det ganska lugnt i sommar men sedan har vi, när det blev lovligt att stöta fågel, börjat komma ut i viltrika marker för att testa vad hon kan och lära henne det roligaste som finns; att jaga efter fågel och stöta den. 

Så här långt är jag väldigt nöjd! Min träning har fungerat – jag får det jag vill och hon gör det hon ska. 😉 I princip. Det finns alltid något att fila på förstås. Konstigt vore det väl annars.

Men när det gäller just stadga i uppflog så har det hitintills funkat bra. Hon är fortfarande oerfaren och det kan såklart komma en tidpunkt då det blir svårt, men just nu är hennes tanke – alltså utförande – väldigt rätt. 

Jag tänkte beskriva hur jag arbetat med uppfloget ­– från den första övningen med kast med godis till att sitta vid stöt av fasan.

 1. Omvänt lockande

Omvänt lockande är grund-grundfärdigheten för stadga i min träningsfilosofi. Därför vill jag lära valpen det tidigt. 
Här kommer en film om hur det funkar:

https://
 • Kastat godis betyder stopp

Som en utveckling av omvänt lockande börjar jag kasta godiset ­– och bollen – för att säkra beteendet att när något ”drar iväg” framåt så är det sitt som gäller:

Med godis:

https://

Med boll:

https://
 • Svårare uppflogsövningar
  Steg tre är ett test på hur fantasifull jag kan vara. 😉 Jag använder alla hjälpmedel jag kan: longeringspiskor med leksak i, linor med fluffiga leksaker som dras upp i träd, bolting rabbit och bollar som flyger upp. Det här är en film på Quling när han var unghund och vi hade gått vidare från de allra enklaste övningarna till lite svårare:
https://
 • Duva

Fjärde steget tar jag mig till någon som har brevduvor. Nu växlar vi upp till att flax först betyder sitt kvar, sedan sätt dig (från rörelse). Det brukar behövas ett par träningspass sedan fattar hunden och man behöver gå vidare till ”riktiga” fåglar i terrängen. Detta är Flippas första pass med duvorna, men i slutet av träningen, så hon får röra sig lite:

https://
 • ”Kontrollerat” uppflog

Det kan vara väldigt svårt att få till ett ”riktigt” uppflog som är kontrollerat men det går med lite planering. De första uppflogen vill jag ha så mycket kontroll över som möjligt – jag vill att hunden ska lyckas och få belöning för rätt beteende. Jag fick gå nära en elevs fasanhägn och kunde se att det rörde sig fåglar i det höga gräset och placera mig nära Flippa när jag släppte iväg henne på ett sök. Sedan kunde jag inte veta att det fanns tolv fasaner där, haha, men det gick ju bra ändå:

https://
 • Svårare uppflog

Därefter är det bara att kasta sig ut i lite svårare situationer, men fortfarande inte göra dumma saker som att skicka in hunden i ett jättestort snår där jag inte har en aning om vad som händer. Små buskar går bra dock. Här gör Flippa en jättefin stöt i en buske och när fåglarna flyger ut springer hon ut för att markera. En egenskap som jag gillar jättemycket ­– så gör en smart jakthund! På prov kan det dock vara bra att inte blåsa förrän hunden kommit ut ur busken för annars kan domaren tycka att den är olydig på pipan som inte sitter kvar därinne. Det är alltså också en bra grej att lära hunden – att klara av att sitta i ett snår efter en stöt utan att se varken dig eller fågeln. 

https://

Nu är det bara mängdträning som återstår så att Flippa får uppleva många olika situationer. 

Just nu håller jag en onlinekurs som heter ”Spanielgrunder online” och handlar om just det spanielspecifika arbetet. Vi tränar sök, uppflog, stopp och stadga. Det är en omfattande kurs så du får mycket hjälp på vägen. Och du eller hunden behöver inte ha några förkunskaper.  Välkomna!

https://klickerforlaget.se/butik/onlinekurs-spanielgrunder-sok-uppflog-och-stopp-samt-stadga-med-aterkoppling/

2 reaktioner på ”Från kastat godis till uppflog på fasan”

 1. Irene Samuelsson

  Alla ni med unga spaniels, anmäl er! Det går att utbilda sin unga hund på egen hand men varför göra det så svårt för sig? Jag har till stor del följt Lenas filosofi, haft mycket hjälp av henne och resultatet blev därefter – en riktigt bra hund som ger mig glädje varje dag! Så missa inte chansen!

  1. Åh det var fina ord 🙂 <3 och jag är väldigt glad om jag kunnat inspirera dig det minsta men du är ju också en asgrym tränare som hade väldigt många grejer på plats när vi sågs första gången. 🙂

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg