Att träna belöningsbaserat har miljoner fördelar men ibland klantar vi förare oss så det också blir nackdelar då tänket kring träningen åker i diket och blir lite felanvänt. (Såklart gäller det för alla träningssätt; det blir tokigt ibland.)
Ett typiskt sådant exempel är hundar som kräver. Vi träffar dem på kurs titt som tätt och det kan då se ut ungefär så här:
Vi samlas på kursen och alla hundar är med ute, många förare sitter på sina pallar/stolar och har hunden bredvid eller framför sig i gräset eller på en filt. En hund sitter som ett utropstecken framför sin matte (9 av 10 av våra elever är mattar så det är oftast en matte 😉 ). Ögonen letar efter förarens blick och hunden piper och smågläfser. Föraren ser stressade ut och sticker handen i fickan och ger hunden några godbitar. Hunden fortsätter sitt beteende sekunden efter den har svalt godbitarna. Föraren blir irriterad och försöker få hunden att sätta sig lite mer vid sidan om henne, samt stirrar bistert och väser eventuellt lite till hunden att den ska vara tyst. Hunden börjar bita i kopplet. Föraren säger ”nej” och när hon får ut kopplet ur munnen på hunden ger hon den några godbitar till, vilket gör att hunden är stilla i några sekunder. Sedan börjar hunden bita i förarens jackärm och drar nästan ner matte från stolen, matte försöker undvika att trilla och slänger några godbitar på marken. Hunden slutar slita i jackan, äter upp godbitarna och har nu återigen kravlat sig fram så den lättare får ögonkontakt och sitter framför sin förare och söker ögonkontakt medan den piper.
Föraren är oftast småröd i ansiktet, har en jagad blick och ryckiga, stressade rörelser. När vi frågar så mumlar hon något om att hon tycker det är pinsamt att störa kursen och att om hon inte fortsätter mata hunden så kommer den börja skälla.
På ett plan är detta lite komiskt för hunden är verkligen en skicklig tränare! Hen har verkligen lyckats träna sin matte att göra det som hen vill – ge honom godis precis hela tiden. Det är en slags utpressning som pågår; ”ge mig godis annars skäller jag/hoppar jag runt”. Och visst är det kul med hundar som är medskapare i sin egen inlärning och det är också lite kul när de tränar oss att göra vissa saker, inte minst i vardagen, men de här beteendena vill i alla fall INTE vi ha.
Och jag tvivlar på att föraren ser det komiska i det 😉 – det brukar oftast ryka ur öronen på henne alternativt håller hon på att få stresslag. Och när jag ser det som händer kryper det lite i mig; det håller verkligen på att barka åt skogen och det måste få ett slut NU.
När vi går in så brukar vi säga att detta är den bästa kursen att få stopp på detta beteende; vi kommer strunta i ifall hunden ”bär sig åt” och vi kommer hjälpa föraren med olika strategier att få stopp på den negativa spiral de hamnat i.
Dessa råd brukar vi ge:
- Sluta genast ge hunden godis när den ”kräver”. Från och med nu är det strängt förbjudet! Möt inte hundens blick och svara inte på denna typen av ”tilltal”.
- Om hunden skäller eller piper högt – gäspa. Titta inte på hunden, börja inte dra i kopplet; försök bara signalera lugn och avslappning medan du funderar på vad du behöver ändra på för att situationen inte ska eskalera. (Nedan kommer några tips). Gäspningen kan vara ett sätt för föraren att inte göra fel saker, och det är ju dessutom en lugnande signal som hundar ofta använder. Dessutom blir vi lugnare av att andas ordentligt. 😉
- Låt inte hunden sitta framför dig – placera den vid sidan av dig. Är den van vid att ligga på en filt så lägg filten vid din sida och går hunden in framför dig leder du lugnt tillbaka den och lockar den att lägga sig.
- Om hunden har svårt att ta det lugnt i miljön så FÖREBYGG. Ta med ett ben, en kong med fryst mat eller något som tar lång tid att smaska i sig. Då motbetingar du hundens förväntan på hög aktivitet genom att ge den något som lugnar den. Hunden hamnar i rätt känsla från början och sedan kan du troligen, ju längre kursen går, helt eller delvis ta bort dessa ”stödben”.
- Lär hunden att pausa på filten (kan du läsa mer om i “Valpträning till vardag och fest“) hemma i lugn miljö, börja sedan ta med filten ut i allt svårare miljöer för att pausa.
- Ta pauser ibland, gå bort från gruppen och låt din hund nosa, rasta sig lite och så vidare. Vissa hundar tycker av olika anledningar att det är svårt att vara i grupp och bygger upp stress inom sig. Genom att röra lite på er får hunden blåsa ur sig lite frustration.
- Testa gärna med fysisk beröring. Funkar det är det det absolut bästa knepet. Vissa hundar älskar det, andra tycker det är en förolämpning. 😉 Men försök sätta hunden mellan dina knän, eller sätt dig i gräset med hunden, och stryk den långsamt över bröstkorgen eller/och massera/gosa med öronen. Beröring på dessa ställen frigör endorfiner. Stryk inte hunden längs med kroppen – det drar ofta upp den.
- Ytterligare ett sätt är övningen ”Stå på kopplet” (hittar du i nya versionen av “Apportering till vardag och fest”). Här är tajmingen superviktig; droppa inte godis mellan hundens tassar om den tittar på dig – då är du tillbaka till hunden som genom ”krävande kontakt” får dig att mata den.
- Stå ut. Detta KAN funka men oftast är det en kombo av ovan råd som hjälper. Stå ut betyder att du jobbar med utsläckning av beteendet. Om din hund står och hoppar jämfota vid din sida och skäller, kan det funka att bara vänta ut den. Inget, absolut inget, händer. Ett förslag är att du står och bläddrar i din telefon, med öronproppar i så du inte hör oljudet (och inte blir stressad av det). MEN. Denna metod kan vara lite riskfylld. Om din hund faktiskt är orolig och stressad i situationen så kan det här vara elakt. Den behöver någon form av hjälp från dig, stöd att klara situationen – men istället överger du den. Dessutom kan skällande vara enormt förstärkande så ibland verkar hunden självbelöna sig på det viset och metoden är oändligt långsam.
- Fundera över hur ni har landat i miljön när du kom till kursen. Bra uppvärmning är helt centralt. Vad behöver din hund för att kunna landa på ett bra sätt?
Om du tittar på situationen som jag beskrev inledningsvis så är den ju inte alls konstig. Hunden gör bara det som lönar sig. Du behöver jobba på två fronter; kortsiktigt och långsiktigt. Visst kan det vara smart och bra att avleda sin hund i olika situationer, men avledning är oftast brandsläckning och du behöver sedan arbeta fram en långsiktig plan för situationen som du just behövde ”brandsläcka”. Och om du har en hund som kräver action från dig, eller kräver att du ger den godis, så behöver du omedelbart sluta svara på det kravet. Om du inte gillar det och vill ha det så, alltså … 😉
PS: Har du en hund som har lite svårt med avknappen och som har mycket av allt? Kolla in min Galenpannakurs som startar i augusti i Hajom. Det finns även ett webinar för dig som vill bekanta dig mer med tänket kring Galenpannorna. DS. OCH! Det finns platser kvar på valpkursen som börjar måndagen den 12 juni, också i Hajom.
-
Webinar: Galenpanna – Lena Gunnarsson349,00 kr
-
Valpkurs för den apporterande fågelhunden – Hajom – Lena Gunnarsson2 700,00 kr
-
Galenpannakurs steg 12 800,00 kr
2 reaktioner på ”Hundar som KRÄVER”
Mycket bra inlägg!🐾🐾
Tack 🙂