Hundarna med extra allt

Jag brukar alltid säga att ens bästa sidor är oftast också ens sämsta. Och tvärtom. Och det kan gälla hundar också. Om du har en Galenpannahund så har du kanske en hund där topplocket ofta går, den har liksom lite för mycket kraft och fart, är envis och het – och har inte sällan ljud. Det går inte alltid att få kontakt med den. Den orkar inte alltid koncentrerar sig så länge. Det är baksidan av myntet. Framsidan av myntet är ofta en briljant, skärpt och egentligen resursstark hund med massor bra förmågor – envis är exempelvis jättebra att vara men FÖR envis kan vara ett problem … Galenpannan är en hund med extra allt! Utmaningen är förstås att hitta rätt nycklar till hunden.

Galenpannahunden kan också vara en hund som många ägare beskriver som ”lite knepig” och med det tror jag de menar att de inte alltid är helt enkla att förstå. De är inte som många andra hundar. Det är ibland de hundar jag kallar diagnoshundarna – skulle de varit människor kanske de exempelvis hade varit hjälpta av att få en ADHD-diagnos eller någon form av autistisk diagnos. Ibland verkar de vara högkänsliga också. Vissa kan inte sortera intryck och verkar ta in precis allt i omgivningen – om det så är ett löv som faller. De är också geniala och briljanta men behöver tränas med en stor medvetenhet och eftertänksamhet för att få fram det där briljanta. Gemensamt för Galenpannahundarna är att de gör oss till bättre tränare om vi är öppna för det.

Jag har alltid fallit för de där hundarna och de lär mig så otroligt mycket. Jag har egentligen bara haft en egen hund som haft galenpannatendenser och det är Quling (men jag har haft massor av elever med Galenpannor – de har lärt mig mest). Quling var svår att förstå ibland; introvert, känslig och samtidigt helt okänslig och väldigt utåtriktad, för att nämna baksidan av myntet. Men han hade också massor fint!

En Galenpanna måste inte ha precis allt av detta som jag beskriver – vissa har väldigt avgränsade galenpannatendenser. Jag har precis avslutat en Galenpannakurs online och där deltog allt mellan “helgjuten Galenpanna” 😉 till “lite Galenpannatendens poppar upp i vissa avgränsade situationer”. Jag har återigen lärt mig massor av dessa hundar och människor som delat utmaningar, möjligheter, klurat, reflekterat, förändrat något, klurat lite till, bollat tankar med mig, fått tips och förslag. Dessa hundar kan verkligen lära oss otroligt mycket om både oss själva och dem.

Så här uttryckte ett par deltagare – som varit väldigt aktiva i kursen – vad kursen gett dem:

Jag har börjat jobba med Heli utifrån Galenpannakursen, och inte bara ” slutat träna” vilket jag gjorde ett tag innan jag såg kursen… …Responsen har varit jättestor. För 2 månader sedan kunde vi inte träna hemma ens. Jag kunde inte träna min stora hund för Heli skrek och skulle vara med och ha koll. Jag kunde inte ta med dummys ut då hoppade hon och bet i hår, tröja mm. Jag kan nu gå med dummys i händerna, lägga ut, kasta ut, skicka en hund åt gången. Jag kan träna i grupp. …Tror jag lärt mig mer på denna kurs än alla andra jaktkurser på länge <3/ Johanna

Jag har verkligen börjat tänka på ett annat vis efter den här kursen och det känns som att vi förstår varandra på en ny nivå på något vis! Jättehäftig känsla <3 / Sara

Takk for nyttig kurs, har måttet forholde meg til saker jeg helst vil unngå, og dermed ikke ta tak i. På den vegen har jeg også blitt bevisst på saker vi får til, og det er så fint, for hun er faktisk en utrolig dyktig liten galenpanna./ Inger Johanne

Den 8 november startar jag en ny omgång av Galenpannakursen – läs mer här om den nedan. (I skrivande stund finns fortfarande earlybird-platser kvar). Välkommen!

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg