Hur får du träningsinspiration?

Jag gillar att gå kurser för olika instruktörer, titta på jaktprov och vara på jakter för att få inspiration till min egen träning. Om jag inte får ny input så blir det lätt att jag tränar på samma sak om och om igen, och det lär ju varken jag eller hundarna oss så mycket av.

Jag minns ett sådant tillfälle för många år sedan när jag gick kurs med Diesel. Först skulle en hund skickas på en markering, stoppas halvvägs och vänta medan en annan hund hämtade en annan markering (och sprang precis förbi hunden som stoppats). Därefter skickades den första hunden att hämta sin markering (den den blivit stoppad på väg mot). Jättesvårt tänkte jag, hur ska vi lösa det här? Vi hade inte tränat jakten så länge, och framförallt inte så svåra upplägg. Min plan var att gå och belöna henne om hon stannade och sedan gå tillbaka till startplatsen igen. Hon stannade, jag gick och belönade henne, den andra hunden hämtade sin markering och sedan gjorde jag en push back och Diesel hämtade sin markering. Det blev väldigt bra träning och nästa gång kunde jag göra det utan att gå ut och belöna henne för stoppet. Tjoho!

Apportering - Stoppsignal med handtecken

Vid ett annat tillfälle fick jag i uppgift att skicka Diesel på ett dolt linjetag. Det var i sig inga konstigheter, avståndet skulle hon fixa, men innan man skickade kastades det en dubbelmarkering så att det landade en markering på vardera sida om linjetaget, i höjd med där den dolda dummyn låg. Det gjorde det hela väldigt mycket svårare 😉 Men genom att bryta ner upplägget i flera steg kunde vi lösa det – första gången gick vi till exempel fram så att vi bara var några meter ifrån det dolda linjetaget, då kunde hon ignorerar störningen av markeringarna. De kommande veckorna ägnade vi sedan åt att träna på svårigheterna och sätta ihop upplägget på gradvis svårare sätt tills vi till slut kunde göra hela upplägget. 🙂

Vill du också testa på kluriga upplägg och få hjälp att analysera dem och bryta ner dem till din hunds nivå, så häng på onlinekursen “Efterfesten – kluriga apporteringsupplägg och roliga analyser” som jag kör igång 3 februari! Varannan vecka under tio veckor får du ett nytt klurigt upplägg, hjälp att analysera svårigheterna och att sätta ihop upplägget på en nivå så att du och din hund klarar det. Sedan får du förstås tips på hur du ska träna på svårigheterna så att du till slut kan sätta ihop det ursprungliga upplägget och klara det också!

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Apportering - Stoppsignal med handtecken
Varukorg