Inkallning för livet

Känner du igen det här:

https://

Men hade hellre känt igen det här:

https://

Detta med inkallning är både kul och ibland svårt – dessutom hävdar vi att det är livsviktigt. För ju säkrare inkallning vi har på våra hundar, desto mer frihet kan vi ge dem. Våra hundar – golden retrievers och cocker spaniels – tränas dessutom för jakt och jaktprov och det kräver ibland att hunden kan kallas in från en enormt stor retning nämligen vilt. Vi tänker att där borde ribban ligga. Vi borde alla kunna kalla in våra hundar från springande vilt. Hur ska vi annars kunna ha dem lösa?

Så den första filmen, där Lena förgäves kallade på sin cocker Totte, gav tydligt svar på hur bra hon egentligen upprätthållit hans inkallning på sistone. 😉 Att gå och gräva efter sork är uppenbarligen för tillfället mer värt för Totte än att komma när matte ropar. Vad filmen inte visade var hur Lena gick fram till Totte och sa glatt “hallå, hör du mig” varpå han förvånat tittade upp. Sedan satte hon honom i det höga gräset, backade bort från området och kallade in. Efter matbelöning hos Lena fick han gå och snusa i gräset igen och innan han blivit allt för upptagen av dofterna gjorde hon om inkallningen och belönade storstilat.

Vi jobbar alltså på två fronter: Med störningar och avstånd. Och så jobbar vi med belöningar. BRA belöningar!

Det var en stor svårighet för Totte att bli inkallad på både långt håll och mitt i en sorkutgrävning (men det är förstås målet att han ska kunna det!). Men om Lena går närmare, kanske så nära som några meter inledningsvis, kommer hon kanske “nå igenom” till Totte. Att lugnt avbryta honom i det han håller på med och bara sätta honom mitt i doften av sork och annat mysigt och backa lite längre är ett annat sätt att göra det enklare.

Vi jobbar lite med hjärntvätt som koncept när det gäller inkallning. Vi låter hundarna göra rätt igen och igen och få massor belöningar för det. Sedan gör vi det lite svårare, steg för steg, och fortfarande haglar belöningarna. Lena har nu några repetitioner framför sig där hon behöver påminna Totte om hur otroligt mycket värt det är att alltid lyssna på henne. Eftersom han snart är tio år och har varit rätt bra på inkallning – han kan kallas in från rådjur som springer – behöver hon nog mest “laga” inkallningen lite och sedan inte slarva med att belöna den i vardagen.

Men vi lär också hundarna att aktivt “kalla in sig själv” vilket innebär att vi inte kallar in alls utan hundarna ska “checka in” hos oss med jämna mellanrum. Tänk gummiband. När hunden kommit ut en bit ifrån oss ska den alltid vända självmant och komma in för att kolla läget. Hunden håller reda på oss – inte tvärtom.

Dessutom lär vi hundarna att aktivt välja bort allt svårare störningar för att välja oss. När de ser en joggare komne springande ska de INTE tänka “jag ska nog springa och hoppa upp på henne” utan “nu jädrar gäller det att springa FORT till matte”. Hur vi lär in det? Tja, häng med på vår inkallningskurs online så får du veta. 🙂 Du får 6 lektioner – en i veckan – och du kan om du vill spela in film på övningarna du göra med din hund och få återkoppling på dem. Läs mer om inkallningskursen här.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg