Intervju med Eva Bodfäldt

När vi skrev boken Apportering till vardag och fest så var en av våra största drivkrafter att sprida kunskap om att det går att jaktträna med positiva förtecken. (Med positiva menar vi utan inslag av fysiska och verbala korrigeringar som kan upplevas som obehagliga för hunden).

Vi vill gärna fortsätta på inslaget spår – att sprida kunskap om att det går, vi ser det nästan som en slags mission – sprid ordet! Här kommer därför femteintervjun i intervjuserien där några duktiga instruktörer och hundtränare får svara på frågor och komma med tips om jaktträningen. Idag är det Eva Bodfäldt som svarar på frågorna. Varsågoda!

Namn: Eva Bodfäldt
Hemvist: Stockholm
Hunderfarenhet: Arbetat sedan 1982. Tre lydnadschampion, en brukschampion i spår, två hundar i eliklass sök, två SM-deltaganden i lydnad, ett vm i lydnad, tre hundar i elitklass i jakt (b-prov), en räddningshund. Utbildad av Anders Hallgren på Stora Sofielunds Hundskola. Tvåårig internatskola.
Hundverksamhet: Verksamhet; Jag driver utbildningsföretaget Eva Bodfäldt Education AB med inriktning samspelet mellan människa och hund. Min verksamhet omfattar kurser för hundägare på alla nivåer, från den vanliga hundägaren, tävlingsföraren, jägaren, till tjänstehundsföraren.
Hund nu: Zakk, femårig labrador. 2 ettor i elitklass (b-prov), jagar praktiskt, uppflyttad i elit spår.
Hemsida: www.evabodfaldt.com

Eva Bodfäldt och Zakk
Eva Bodfäldt och Zakk

Varför håller du på med jaktträning?
Jag älskar dynamiken och tjusningen i att föra och samarbeta med Zakk under icke givna förutsättningar. Det ställer större krav på mig som förare, vilket är både skrämmande och förtjusande. Balansen mellan en självständigt arbetande hund, som ständigt är beredd på att låta sig styras av mig när jag så vill, är en ständig källa till självreflektion och omvärdering. 

2. Vad är filosofin bakom ditt träningssätt?
Jag har beskrivit min filosofi i Kontaktkontraktet. Boken ligger till grund för allting som jag gör, vardag såväl som bruks, lydnad och jakt. Den viktigaste biten när jag bygger en relation är fokus på följsamhet- och passivitetsträning och känslan, såväl hos hunden som hos mig själv. Ofta är vår känsla mer avgörande än metoden för om träningen ska bli trevlig eller otrevlig. Alla metoder kan upplevas aversiva beroende på hur vi själva känner oss för dagen.

3. Hur kommer det sig att du tränar på det sättet du gör?
Därför att det sättet bibehåller min glädje och entusiasm, år ut och år in. Jag vill glädjas i samarbetet med min hund!

4. Finns det några nackdelar?
Oj! Svår fråga. Inte för egen del eftersom det är en del av mig själv. Svårigheten kan möjligen vara av pedagogisk struktur med det brukar lösa sig när resultaten blir synliga för hundägaren.

5. Vilka förebilder eller inspirationskällor har du?
Jag har stor respekt för människor som brinner för det de gör och tror på, men som inte är dogmatiska, och jag föredrar generellt sett människor som är mer intresserade av frågeställningar än svar.  

6. Hur reglerar du stressnivån på din hund i träningen?
Hur reglerar jag i första hand min egen stressnivå, är svaret på den frågan.

Men även genom balans i mitt träningsupplägg. Vi vänder aldrig från något utan till något. Det är ett grundtänk för att undvika felaktiga aktivitetsnivåer. Dessutom är jag uppmärksam på mina egna känslor när Zakk befinner sig intill mig.

7. Vad tycker du är det viktigaste att tänka på när du tränar upp en hund från valp till jaktchampion alternativt en duktig jaktkamrat?
Se fråga 2.

8. Om du bara får välja en sak som du tycker är viktigast att träna på för att få en bra hund som presterar bra på jaktprov eller på jakt, vad är det? (Vad ligger överst på din lista?)
Självinsikt.

Tack för att du tog dig tid att svara Eva! Lycka till med träningen och tävlandet i framtiden.

Vi hoppas att många blivit inspirerade av Evas intervju. Vi kommer fortsätta intervjua intressanta instruktörer och hundtränare, tipsa oss gärna om du är intresserad att veta mer om någon särskild.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Eva Bodfäldt och Zakk
Varukorg