Intervju med Grethe Eklund

När vi skrev boken Apportering till vardag och fest så var en av våra största drivkrafter att sprida kunskap om att det går att jaktträna med positiva förtecken. (Med positiva menar vi utan inslag av fysiska och verbala korrigeringar som kan upplevas som obehagliga för hunden).

Vi vill gärna fortsätta på inslaget spår – att fortsätta sprida kunskap om att det går, vi ser det nästan som en slags mission – sprid ordet! Därför inleder vi nu en intervjuserie där några duktiga instruktörer och hundtränare får svara på frågor och komma med tips om jaktträningen. Först ut är vår Canis-kollega Grethe Eklund. Varsågoda!

Namn: Grethe Eklund
Hemvist: Ljusdal Sverige

Hunderfarenhet
Klickerträning och apportering med Grethe EklundKöpte min första hund för 35 år sen, en engelsk blodhund. Hållit på med utställning (haft ett gäng champions), lydnad och bruks , fött upp några kullar norfolkterriers, haft två schäfrar och en tax. Trimmat hundar i 30 år men slutade med det för tre år sedan. Jag köpte min första labrador i mitten på 90 talet.

Hund nu
3 labradorer.
Älvgårdens Black Barrel, Elitsök och lydnadsklass 3,
Seasprite Taste of Gunde Elitspår, elitlydnad, 1a pris elitklass jaktprov, godkänt anlagsspår viltspår
Viltvårdarns Qrutrök, viltspårchampion och uppflyttad till elitklass jaktprov

Hemsida/bloggfacebook.com/QrutrokOfNorway  samt qrutrokofnorway.no och canis.se/gavle

Berätta lite om dig och din verksamhet
Jag och Aase Ramsrud har ett samarbete som vi kallar Team Qrutrøk of Norway Jag driver Canis Gävle/Dala och Aase Canis Oslo. Vi delar klickerträningens filosofi och har ett stort  Intresse för jaktträning av retrievers och spaniels. Vi träffas och tränar, startar på prov och deltar på olika events. Vi vill kunna tillhandahålla bra träningsmatrial genom vår webbshop och kunskap genom vårat sätt att använda klickerträningen i jakten.

Varför håller du på med jaktträning?
Där får mina labradorer jobba i sitt rätta element, generationer efter generationer av avelsarbete har gett en otrolig arbetsförmåga detta ger mig en enorm glädje som jag delar med mina hundar.

Vad är filosofin bakom ditt träningssätt?  
Alla hundar har olika förutsättningar att klara olika uppgifter, orsakerna kan vara hundens fysik, anlag, arv och miljö. Men med en bra metod kan du få fram det bästa hos hunden utifrån de förutsättningar som hunden har.

Hur kommer det sig att du tränar på det sättet du gör?
Det är så enkelt när du kan metoden att få det resultatet du vill ha. Det ger mig verktyg att lotsa hunden till att prestera på topp med en stor glädje och självförtroende.

Finns det några nackdelar?
För mig finns det inga nackdelar.

Vilka förebilder eller inspirationskällor har du?
Inspirationskällorna är mina hundar men jag inspireras även av att visa att teorin fungerar i praktiken.  Sen säger jag bara Ken Ramierz, han är bra.

Hur reglerar du stressnivån på din hund i träningen?  
Den här frågan är svår att svara på. Men jag låter aldrig mina hundar arbeta om de är för högt i stress. Ger den en uppgift i stressade situationer. T.ex ligg med nosen i backen när andra hundar jobbar.

Vad tycker du är det viktigaste att tänka på när du tränar upp en hund från valp till jaktchampion alternativt en duktig jaktkamrat?
Att inte ha så bråttom, träna grunderna och låt hunden mogna innan du startar den på prov.

Om du bara får välja en sak som du tycker är viktigast att träna på för att få en bra hund som presterar bra på jaktprov eller på jakt, vad är det? (Vad ligger överst på din lista?)
Långa raka linjetag.

Tack Grethe för att du tog dig tid att svara! Lycka till med träningen och jaktprovsstarterna i framtiden.

Vi hoppas att många blivit inspirerade av Grethes intervju. Vi kommer fortsätta intervjua intressanta instruktörer och hundtränare, tipsa oss gärna om du är intresserad att veta mer om någon särskild.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Klickerträning och apportering med Grethe Eklund
Varukorg