Intervju med Tina Cederberg

 När vi skrev boken Apportering till vardag och fest så var en av våra största drivkrafter att sprida kunskap om att det går att jaktträna med positiva förtecken. (Med positiva menar vi utan inslag av fysiska och verbala korrigeringar som kan upplevas som obehagliga för hunden).

Vi vill gärna fortsätta på inslaget spår – att fortsätta sprida kunskap om att det går, vi ser det nästan som en slags mission – sprid ordet! Här kommer därför andra intervjun i intervjuserien där några duktiga instruktörer och hundtränare får svara på frågor och komma med tips om jaktträningen. Idag är det Tina Cederberg som svarar på frågorna. Varsågoda!

Namn: Tina Cederberg
Hemvist: Stockholm

Klickerträning och apportering - Tina CederbergHunderfarenhet:
Jag har haft hund i 11 år men haft ett stort intresse sedan jag var liten. När jag äntligen fick möjlighet att ha hund har jag tagit igen saknaden med råge. Jag är certifierad SBK allmänlydnadsinstruktör, har gått Canis klickertränarutbilldning + en uppsjö av kurser för de i mitt tycke bästa hundtränarna i Sverige. Inom jakten har det även blivit en hel del kurser för utländska instruktörer.

Hund nu: 
Sabina 11 år, labrador retriever och den hund som fick mig intresserad av jakt och lydnad.
Freddie 7 år, labrador retriever, min arbetshund. Han har ett 2:a pris i ökl, jaktprov och är uppflyttad till högre sök.

Hemsida/blogg: http://workinglabs.wordpress.com

Varför håller du på med jaktträning?
Har man en hund som är avlad för jakt så är det roligt att träna det som hunden har inbyggt från början. Jaktträning bjuder på så mycket, många olika moment och delar, lyckan när man får använda hunden praktiskt och man får kvitto på träningen, umgänget med likasinnade, att få vara ute i skog och mark. Men det bästa är att det finns inget som gör hunden så nöjd och tillfredsställd som att få arbeta med apportering.

Vad är filosofin bakom ditt träningssätt?
För mig är det viktigt att både jag och hunden tycker att träningen är rolig. Därför vill jag träna utan konflikter och lägga upp träningen så att hunden inte kan misslyckas. Jag lägger stor vikt vid grundträning, dvs själva jaktlydnaden som omfattar fotgående, stadga och att lyda olika signaler.

Hur kommer det sig att du tränar på det sättet du gör?
Efter att ha gått kurser med Sabina, min första hund, där mycket gick ut på att korrigera hunden hårt, kände jag att jaktträningen inte var rolig. Vi blev alltid osams och jag kom hem efter träningspassen på dåligt humör och hes av allt gapande. Jag började söka andra träningsmetoder och hittade klickerträningen. Då blev träningen rolig igen och den blev också mycket effektivare. När jag fick Freddie fick jag möjlighet att testa metoden från början och fick genast bra resultat i träningen.

Finns det några nackdelar?
I början var det svårt då det inte var så många som tränade positivt. Jag hade inte så många att diskutera träningen med. Det är också svårt med kurser när man kommit en bit på vägen. För själva metoden i sig ser jag inga nackdelar.

Vilka förebilder eller inspirationskällor har du?
Eva Bodfäldt som var den första jag gick kurs för och vars metoder jag fortfarande använder mig av. Helen Philips som skrivit boken ”Clicker gundog” och som jag gått kurs för. En klok kvinna med ett rakt igenom klickerskt tänk i jaktträningen. Utöver de 2 inspireras jag av en drös andra duktiga hundtränare och tycker man kan lära sig mycket av andra hundsporter. 

Hur reglerar du stressnivån på din hund i träningen?
Jag tränar i korta pass. Märker jag att min hund går upp för mycket i stress tar vi en avslappnande promenad. När jag tränar i grupp vill jag att min hund får varva ner en stund innan vi startar. Att sätta sig ner i gruppen och diskutera igenom dagens träningspass är bra medan hundarna får lugna sig.

Vad tycker du är det viktigaste att tänka på när du tränar upp en hund från valp till jaktchampion alternativt en duktig jaktkamrat?
Att inte gå för fort fram och bli fartblind när man har en duktig hund. Bygg från grunden.

Om du bara får välja en sak som du tycker är viktigast att träna på för att få en bra hund som presterar bra på jaktprov eller på jakt, vad är det? (Vad ligger överst på din lista?)
Oj, det var svårt att välja men det får nog bli fotgåendet. Har man en hund som är lugn och trygg vid sidan så blir den övriga träningen så mycket bättre. Det är viktigt att träna mycket, ofta och med många olika störningar och miljöer.

Tack för dina svar Tina! Lycka till med träningen och jaktprovsstarterna i framtiden.

Vi hoppas att många blivit inspirerade av Tinas intervju. Vi kommer fortsätta intervjua intressanta instruktörer och hundtränare, tipsa oss gärna om du är intresserad att veta mer om någon särskild.

1 reaktion på ”Intervju med Tina Cederberg”

  1. Pingback: Intervju | Labradorerna Sabina och Freddie

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Klickerträning och apportering - Tina Cederberg
Varukorg