Jaktfot i verkligheten

Fotgåendeträningen är ständigt pågående och nu under höstens jakter har vi både kunnat träna på den i “verkligheten” och känna att den fungerar i “verkligheten”. Målbilden är förstås att Keen ska gå vid min sida utan att jag behöver titta på honom. Han ska bara flyta med och hålla koll både på mig och apporterna så att jag kan hålla koll på vad som händer runt omkring oss.

Den mest spännande jaktformen enligt både mig och Keen är rough shooting bakom spaniel, det vill säga vi går på en linje med hundförare, skyttar och spanielförare och framför linjen söker spanielarna för att stöta upp viltet. Efter skottet blir det retrievrarnas tur att jobba och hämta in viltet. Det är en ganska lugn jaktform så till vida att det oftast bara är ett eller att par vilt i luften samtidigt, men på ett annat sätt en jättehet jaktform eftersom allt roligt händer framför retrievrarna – spaniel som springer runt och söker, fåglar som flyger upp och skott. Samtidigt måste retrievrarna gå jaktfot och hålla ihop sig hela tiden, så det ställer verkligen höga krav på att hunden är följsam och stadig.

I filmen nedan ser du hur det kan se ut. Svårt, så Bill. Väldigt svårt, så Bull. Men ack så spännande! Mot slutet av filmen (runt 3-3.5 minut in i den) ser du lite mer av hur retrievrarna jobbar med apporteringen.

Vill du ha mer träningstips för hur du ska få ett bättre jaktfotgående? Kolla in vår onlinekurs och vårt webinar om jaktfot!

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg