Jenny och Sally: Stadga, passivitet och störningsträning

Under året har vi haft glädjen att ha en gästbloggare: Jenny Nolhage som skrivit om sin första tid ihop med labben Sally. Idag skriver hon sitt sista inlägg – snart är Sally ett år och inte längre en valp. Vill du läsa de tidigare inläggen kan du bara söka i bloggen på “Jenny och Sally”

Nu är Sally snart tio månader och hon har precis börjat löpa för första gången. Sally har växt, från en liten plutta till en riktigt snygg och kapabel unghund. 

Det här är mitt sista blogginlägg om min och Sallys första tid tillsammans. Jag har lärt mig mycket av att skriva de här inläggen. Att fundera några varv extra över Sally, vad som händer i vardagen och vid träning, att filma och att skriva. 

I augusti var jag en helg hos Lena Gunnarsson utanför Ullared. Förutom kurs med min femåriga tik Märta blev det också en privatlektion med Sally. Tränade stadga vid sittande, en av de första repetitionerna ser ni här:

Svår störning att Lena satt intill! Vi har fortsatt att träna det här hemma och det går riktigt bra. Det har blivit som en igångsättningsrutin för svårare stadgeträning, gör jag just den här övningen först kan vi snabbt gå vidare till att jag t ex kastar dummies, andra människor agerar störning osv. Sally ser så rolig ut när hon koncentrerar sig och försöker negligera störningen, hon sitter och blinkar och ser uttråkad ut. Här är en film hemifrån med stadgeträningen:

Jag lägger nästan alltid in minst en stunds passivitet i träningen. Ibland att jag bara står och gör ingenting och har henne vid sidan. Är noga med att jag då själv är avslappnad, inte ger henne någon särskild uppmärksamhet utan kanske kollar i mobilen eller tittar på omgivningarna. Ibland sätter jag mig bredvid henne vilket ofta resulterar i att hon lutar sig mot mig eller lägger sig. Är noga med att hon verkligen ska ha slappnat av och vara lugn i kroppen. Men hon har lätt för det och läser av mig fort, nu behöver jag bara flytta över det till andra platser där det händer mer omkring oss så hennes kunskap generaliseras.

Just det här med att Sally lär sig fort är lite utmanande för mig, på flera sätt. Dels kräver det ju att jag själv är snabb och varierar så inte träningen blir tråkig för henne. Förändrar och försvårar så hon får den utveckling hon har kapacitet till. Samtidigt är hon en ung hund och det märks att hon blir trött i huvudet vid inlärning av nya saker. Och så är det ju också så roligt att hon är snabblärd och så motiverad till träning, dvs jag får bromsa mig själv för att inte hoppa över viktiga byggstenar i grundträningen. Det är som att hon charmar mig med sin intelligenta blick – den som säger ”jag kan, jag vill – pröva mig!”. Härliga, älskade och allra finaste Sally!

Jag kommer framöver att fortsätta hålla grundkurser i jaktapportering enligt ”Apportering till vardag och fest” och tar gärna emot uppdrag för olika hundklubbar eller kennlar. Det går också bra att boka privatlektioner. Vurmar lite extra för att få möta hundägare och hundar som är nyfikna på jaktapportering men inte har någon erfarenhet. Att få vara med och lotsa hundägare och hund in i en ny värld är så otroligt motiverande! Och mig hittar man via hemsidan  http://www.almagladjens.kennelsida.se/

Hälsningar Jenny och Sally

Jenny har gått vår vidareutbildning för instruktörer. Det är hög tid att anmäla till 2020-års utbildning nu! Läs mer här:

https://klickerforlaget.se/butik/vidareutbildning-for-instruktorer-apportering-till-vardag-och-fest-2021-intresseanmalan/

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg