Julkalender 2022: Lucka 10: Ha koll på markeringar bakåt!

“På en sådan markering åker de med dåligt fotgående ut” hörde jag för ett tag sedan på ett seminarium där vi pratade om jaktprov för retriever. Vi pratar ju ofta om vikten av ett bra fotgående och tänker kanske att det är ett väldigt yvigt fotgående eller att hunden knallar som gör att hunden åker ut ur provet, men ett dåligt fotgående kan faktiskt också göra att hunden missar en markering.

Hur då tänker du? Jo, din hund går fot lite framför dig, fullt fokuserad framåt för där sköts det precis ett skott. Rätt som det är så skjuts ett skott bakom er och du vänder dig snabbt om och ser precis fågeln dimpa ner. Din hund å andra sidan tittar fortfarande åt andra hållet och har inte ens vänt med dig. Istället för att få en markering blir det alltså en dold dirigering. Nu kanske din hund ändå är en fena på dirigering så det löser sig, men det hade varit väldigt mycket lättare om hunden vänt med dig och markerat fågeln istället.

Dagens tips är alltså: träna vändningar på stället, att följa vänster ben och vända om och markera bakom er så kommer det bli mycket lättare för hunden (och även för dig) när ni ställs inför en sådan situation – både på jakt och på prov.

I filmen nedan visar Elsa och Keen hur de tränar på markeringar bakom från stillastående – sedan ska det förstås även kombineras med att de går framåt och vänder om. Keen har en lite yvig position/hamnar lite långt fram i skicken ibland, men fokus för det här träningspasset var bara att vända om snabbt så ytterligare finlir på positionen står på kom ihåg-listan till kommande träningspass.

https://

Blir du sugen på att träna mer fotgående eller markeringar? Spana in våra onlinekurser för just det – som vanligt finns de både med och utan återkoppling här: 🙂

Imorgon kommer ett nytt tips på ett annat tema! Ses!

Elsa & Lena

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg