Julkalender 2022: Lucka 11: Ljud – en hundförares stora skräck

Nåja, lite överdrivet kanske. Vi kan nog komma på ett par saker som hundförare är (eller borde vara) mer rädda för än att hunden ska ljuda. 😉 Men det verkar verkligen vara något som många hundförare är väldigt oroliga över. Och många tror att om hunden har ljud så är det kört.

Efter att ha tränat hund i över 20 år och varit instruktör i över 15 så kan jag (Lena) utan att darra på manschetten säga att det är oftast inte är kört, tvärtom. Jag har haft SÅ många elever som har problem med hundar som ljudar och jag har haft några ljudliga hundar själv och nuförtiden är jag inte längre rädd för ljud. 🙂 Men jag har också varit det, så jag vet hur det kan kännas. 😉

Jag är väl lite yrkesskadad men numera tycker jag det är spännande när någon kommer med “ljudproblem” till mig. Och nej, det är inte ett sadistiskt drag utan jag blir på riktigt nyfiken på vad det är som händer och varför. 😉 Att ihop med föraren undersöka varför hunden ljudar är spännande och utvecklande och gör alla inblandade klokare och till bättre hundförare, för det allra mesta.

Både Elsa och jag utgår från tron att hundar väldigt troligt inte är medvetna om att de ljudar. Även om det kan finnas undantag från den “reglen” – exempelvis tror jag att skällande är ett ljud som hunden är väldigt medveten om och skällande har ju även olika funktioner som till exempel att varna.

Men ljud i träningen är ett SYMPTOM på något annat. Visst finns det de hundförare som lyckas med symptomlindring och får hunden tyst genom att säga till den på skarpen (eller göra något ännu värre). Men om någon lyckas “straffa en hund tyst” så tror vi mer att anledningen till att hunden blir tyst är att den blivit mer eller mindre hårdhänt korrigerad och därför blivit dämpad. Upphetsningen, eller vad det nu var som låg bakom pipandet, trycks ner. Vi har haft SÅ många hundar på kurs och på lektion som försökt “korrigera bort ljudet” men inte lyckats, så det verkar nästan mer som att man ska ha tur om det funkar. Dessa elever har istället fått en fnurra på tråden i sin relation med hunden och ibland har ljudandet blivit värre. Så den metoden vill vi inte rekommendera, och vi tycker dessutom den är etiskt oacceptabel.

Börja istället tänka på VARFÖR. Här får min extremt ljudliga hund Totte (som tyvärr inte lever längre) illustrera några väldigt vanliga typer av ljud:

Sammanfattningsvis handlar alltså ljud om att hunden känner någon form av frustration som behöver hanteras. “Tjoho nu kör vi-ljud” alltså förväntan är kanske det vanligaste ljudet vi träffar på. En typisk situation är att man kastar och skjuter för en hund några gånger för mycket och plötsligt har hunden gått upp massor i stress och blir förväntansfull redan då du plockar fram en dummy. I hallen, hemma … Bryta förväntan är inte omöjligt och många behöver jobba med det; när hunden förväntar sig SI gör du SÅ. Var oförutsägbar! Men förväntan handlar om också om att du behöver hantera hundens upphetsningsnivå rent generellt – hunden är i fel känsloläge och du behöver antagligen träna mer på att hunden ska “gå av”. Alla hundar kommer inte med färdigmonterad avknappar utan de behöver monteras och underhållas hela hundens liv. (Läs mer i kapitlet “Av- och på” i Apportering till vardag och fest.)

Ett annat ljud som inte är helt ovanligt är “Jag fattar inte vad du menar-ljudet”. Det är det ljud som jag personligen är minst upphetsad kring, om min hund har. För den blir tyst när den har fattat. 😉 Men det är information till mig som tränare att jag behöver göra det enklare tydligare och kanske även belöna bättre. Min hund Flippa kan man säga har lätt till att ta till ljud i vissa situationer men jag kan nästan alltid hantera dem. Hon behöver mitt lugn och min tydlighet, hon behöver att jag bygger övningarna stegvis och ger henne mycket information (belöningar) om vad som är rätt.

En del hundar som har lite svårbedömda ljud, eller som ligger väldigt högt i stress, mår inte bra. Det är något fysiskt fel som tar sig uttryck i stress och som ger ljud. Om jag får en elev där vi pratar om vad hen gjort och inte gjort och föraren har gjort “många rätt” och inget funkar så brukar jag be dem gå till veterinären och fysioterapeuten. Tottes ljud var alltid sämre i perioder när hans allergi var sämre. <3

Om du vill bli bättre på att förstås ljud och få tips kring vad du kan göra åt dem rent konkret häll Lena ett webinarium om ljud under hösten. Det går att titta på i efterhand. Här köper du det:

Vi fortsätter att dela tips och hoppas ni får något ut av dem 🙂 – imorgon kommer det ett nytt tema:

Elsa & Lena

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg