Julkalender 2022: Lucka 16: Matskålen som genialt hjälpmedel

Vill du träna dirigeringar med din hund men har inte avlämningarna på plats? Då vill vi slå ett slag för matskålar! 🙂 Du kan jobba med skick rakt fram (linjetag), åt sidorna (höger och vänster) och vidare ut (push back/vidare ut) – och dessutom få till stoppsignal på avstånd och diverse störningar. Det går att använda detta enkla multiverktyg till mycket!

Vi lär våra valpar dirigeringar med hjälp av matskålar. Vill du kan du komma ut på långa avstånd men när det är vintertid är det perfekt att pilla med detaljer inomhus, och då kan du passa på att träna de olika dirigeringarna med störningar av andra matskålar. Vi börjar alltid att lära in linjetagen (hunden dirigeras rakt fram från din sida) mest för att de är så enkla att börja med OCH de är rätt viktiga – den snabbaste vägen från punkt A till B är ju att springa rakt till B och i den bästa av världar behöver du bara perfekta linjetag för att få in apporten. 😉 Så ser ju dock inte verkligheten ut och därför behöver du både vidare ut och sidodirigeringar. Vidare ut är för övrigt den mest använda dirigeringstypen i spanielarbetet. (Men du behöver alla typer även med en spaniel).

I det här inlägget tänkte vi dock dela med oss av hur du kan börja sidodirigeringarna. (I vår blogg kan du hitta filmer och inlägg om de andra dirigeringstyperna). Detta är hur jag (Lena) brukar börja med mina hundar; jag lägger en liten godisbit bredvid hunden och klickar sedan för att hunden tittar på den. Därefter börjar jag lägga till ett pekande åt sidan samtidigt som hunden tittar åt sidan, och sedan pekar jag lite innan hunden börjar titta för att sedan peka FÖR ATT hunden ska titta. Därefter går jag över till matskål (eftersom en liten godbit inte kommer synas utomhus). Både Elsa och jag pekar först ut riktning åt hunden, väntar på att hunden tittar och skickar sedan. Så måste man inte göra. 😉 Många “kastar” iväg hunden åt sidan samtidigt som de säger kommando, pekar och tar ett steg åt sidan. Vi gillar dock den där kontrollen som man får av att veta att hunden tänker gå åt samma håll som jag pekar.

https://

Och så här kan det se ut när du kommit ut lite mer på avstånd, Elsa och Keen visar:

https://

Om du inte vadar fram i meterhög snö så kan du förstås spana in våra dirigeringskurser, eller varför inte börja med rookie-kursen och sedan bygga på med den avancerade när det våras?

https://

Du kan även börja med Vinterdetaljer (startar i mellandagarna) som inte bara handlar om dirigeringar men är pill med lite av varje. Spana in alla tre kurserna här:

Imorgon är det lucka 17 och nytt tips. Ses!

Elsa & Lena

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg