Julkalender 2022: Lucka 21: Tränar du på rätt saker?

Handen på hjärtat nu; tränar du på rätt saker?

Om du svarar JA så vill vi bara säga: Grattis! Då har du troligen en plan som du följer, du utvärderar din träning och har rätt fokus. För inte kan det väl vara så att du allt för ofta tränar lite oplanerat och dessutom hamnar i att träna på det ni redan kan, eller? 😉 Grejen med att träna på det som vi redan kan är ju att det är förstärkande – för oss som tränare. Visst är det en bra känsla när hunden gör det den vi ber oss om och allt ser perfekt ut? Och det är ju förstås väldigt belönande om det där perfekta har föregåtts av att du kämpat med en sak, löst upp knutarna och hittat rätt. Och det ska du såklart njuta av och fira. Men sedan är det bara att kavla upp ärmarna igen och jobba vidare på det som behöver jobbas vidare på.

Här kommer två tips för dig som behöver bli bättre på att träna på det ni verkligen behöver:

  1. Börja skriva upp vad du behöver träna allra mest just nu!
  2. Kör kampanjer.

Så här ser det ut på mitt (Lenas) kylskåp just nu:

De små lapparna byts ut med ojämna mellanrum: när jag känner att en viss punkt inte behöver kampanjas längre så skriver jag en ny, kanske med en eller flera nya punkter. Helst inte fler än tre men undantagsvis kan det vara fyra. Tanken är att jag ska komma ihåg att få med varje hunds viktigaste grej just nu, ofta är det brister jag identifierar som åker upp på lappen, eller som med Vide som är valp – sådant som jag inte ens lärt honom än.

Hur går då kampanjen till? Jo, löftet till mig själv här är att varje gång jag tar ut hundarna för träning ska alla punkter på listan vara med i träningen. Det innebär såklart att jag gör även andra grejer – i alla fall med de vuxna hundarna – men det som står på listan MÅSTE med i träningspasset. Jag ägnar det lite mer uppmärksamhet, tänker igenom hur jag ska göra det svårare – eller om jag behöver göra det enklare eller bara på ett annat sätt.

En vanlig fälla att falla i är att försöka göra för många grejer på en gång! Det främjar inte inlärning att vi försöker lära hundarna (eller oss själva) för mycket på en gång utan just att lyfta upp några saker och kampanja dem gör det enklare. Dessutom ser vi ju resultat så mycket fortare och det är verkligen kul! 🙂

Blir din lista under punkt 1 väldigt lång så får du prioritera! Välj de tre viktigaste JUST NU. Det brukar gå att identifiera exempelvis genom att titta på listan och se vad som hänger ihop – vad måste du börja med då? Eller att du känner din hund och vet att vissa saker kommer ta längre tid för hen att lära sig och då behöver du börja nu.

Vill du ha träningsupplägget, planerna, analysen och “läxorna” som du behöver kampanja lite mer serverade på ett silverfat? Då kan du som har antingen gamla eller nya upplagan av Apportering till vardag och fest, komplettera den med våra studiehandledningar. 🙂

Vi har även gjort en studiehandledning till Valpträning till vardag och fest, så att du som har valp kan följa en plan och ett upplägg. VI vet att många som har valp tycker det är svårt att veta var man ska börja, vilken ordning saker ska tränas och så vidare. Handledningen ger dig förslag på det. 🙂

Studiehandledningarna till Apportering till vardag och fest finns både på grund– och fortsättningsnivå och du kan använda dem ensam, ihop med träningskompisar eller varför inte göra som vi har hört att vissa gör; göra en studiecirkel ihop utifrån handledningarna. Har ni en riktning, en plan och några frågor att utgå ifrån så kommer ni långt! Är du instruktör kan du dessutom använda dem som färdiga kursupplägg. Obs att du alltså måste ha boken för att ha någon användning för dem.

Handledningarna går att använda oavsett om du har den gamla eller nya upplagan av ATVOF.

Här kan du läsa mer om studiehandledningarna:

Nu går vi in för landning i denna kalender! Några dagar kvar – och därmed några tips. Vi hörs imorgon!

Elsa & Lena

2 reaktioner på ”Julkalender 2022: Lucka 21: Tränar du på rätt saker?”

  1. Irene Samuelsson

    Jag kör veckotema istället, det blir intensivträning på något moment och min förmåga att variera sätts på prov. Antingen sitter övningarna bra efter en vecka och om inte lämnar jag dem ändå för något nytt. Kanske var hunden, eller jag! inte mogen uppgiften och då återkommer den efter ett tag.

  2. Tack för tips fina ni 💕. Var så noga med att planera, utföra och utvärdera tidigare! Dags att göra det igen. Fantastisk läsning också när man går tillbaka och läser vad man skrivit i sin träningsbok som jag använder.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg