I lucka 8 skrev vi om vår devis ”Träna, förhindra, avbryt” och den är faktiskt tätt sammankopplad med dagens tema. Vi brukar lite skämtsamt säga ”stå inte där som en fiskpinne” och menar då att vi måste göra något. Både i träning och på prov behöver vi ibland tänka och agera snabbt för att avbryta hundens beteende. På prov innebär det oftast att blåsa stoppsignal, på träning kan det vara stoppsignal men också att vi går – eller springer – och hämtar hunden eller kallar in den.
Varför är det då så viktigt? Jo, om vi inte gör något så riskerar vi dels att hunden lär sig något vi inte vill – till exempel att söka vidare med vilt i munnen istället för att komma in till oss när den hittat något. Det kan också lära hunden att signalen vi just gav inte betyder något – om du till exempel blåst stopp men hunden bara fortsätter springa eller söka. Oftast märker vi ganska snabbt om signalen fungerade eller inte – om hunden i vanliga fall vänder på en femöring på stoppsignalen och den här gången fortsätter framåt i 120 så kommer den inte stanna på det sätt du vill om du bara väntar.
Det kan också vara så att vi genom att inte agera gör uppgiften mycket svårare både för oss själva och för hunden. Tänk dig att vi skickat hunden på en markering, men när hunden närmar sig området visar det sig att den hamnat på fel sida vinden och dessutom missbedömt avståndet så den saktar inte alls ner i området. Om vi då står där som fiskpinnar och hoppas på att hunden ska hitta så kanske hunden sprungit 20-30 meter förbi området innan vi inser att hunden inte kommer hitta. Då blir det mycket svårare att dirigera tillbaka hunden till rätt område än om vi hade blåst stopp så fort vi ser att hunden är på väg förbi området. Det bygger förstås på att hunden ”kan” stoppsignalen, det vill säga vi har tränat på den så pass mycket att vi tror att hunden även i den här situationen bör kunna stanna. Det förutsätter dessutom att vi är på den typen av prov/jakt/träning där det är oväsentligt om dummyn kommer in som en markering eller som en dirigering. Har vi en bra markör är det alltid mycket värt, men vi behöver stoppsignalen som backup på jakt, A-prov/field trial och working test där viltet/dummyn bara ska in så snabbt och effektivt som möjligt. På B-prov för retriever ser bedömningen annorlunda ut och där blåser vi inte stopp i samma utsträckning.
Så, sammanfattningsvis – stå inte där som en fiskpinne, eller var ”sharp on the whistle” som engelsmännen säger (vilket gäller både att du agerar snabbt och att du lär hunden att reagera snabbt på dina signaler).
Vill du få mer tips på hur du blir ”sharp on the whistle” och träna inför start på working test så har vi laddat upp med två kurser till våren: både en helt ny onlinekurs: Coaching inför start på working test och en working testkurs nybörjarklass på plats hos Elsa i Hällingsjö (ca 30 minuter från Göteborg och Borås). Vill du ladda extra mycket så kan du kombinera dem – onlinecoaching februari, mars och april och träning IRL april och maj – men det går precis lika bra att bara välja en av dem. Hoppas vi ses!
-
Rea Produkter på reaOnlinekurs: Coaching inför start på working test
2 200,00 krDet ursprungliga priset var: 2 200,00 kr.1 100,00 krDet nuvarande priset är: 1 100,00 kr. -
Working testkurs nybörjarklass2 900,00 kr
Nu har vi kommit till dan före dan, imorgon kommer sista luckan i julkalendern. Hoppas vi ses då!
//Elsa & Lena