Julkalender 2022: Lucka 3: Utan samarbete, hur blir träningen då?

Det kan tyckas självklart att vi måste ha kontakt och samarbete med dem vi jobbar med. Om vi ska utföra ett uppdrag ihop MÅSTE vi samarbeta för att lösa det. Eller; det blir i alla fall bättre då. 😉

Men vår mest populära onlinekurs heter Boosta kontakt och samarbete och den svämmar över av deltagare som mer eller mindre sliter med samarbetet med sin hund. Vissa känner sig anställda som chaufför av hunden; den klarar utmärkt att få in alla fåglar själv på jakten utan att du lägger dig i eller tycker inte det är särskilt mycket värt eller lönt att lyssna på dig på apporteringsträningen. 😉

Och ibland behöver det inte vara så dramatiskt – det kan kännas som att jag och min hund faktiskt har hyfsad kontakt … ända tills det där som är så himla roligt att hunden inte lägger märke till mig dyker upp.

När jag (Lena) träffade min man Lars så gick vi mycket promenader tillsammans med hans hund och mina fem. Jag stövlade på och alltsom oftast hamnade Lars på efterkälken, med sin hund. Efter ett tag gjorde mina hundar det med … Och då fick jag skärpa till mig! 😉 För Lars, som egentligen tycker att det är ganska tråkigt att “bara gå”, gjorde hela promenaden till en fest för hundarna. De gjorde små godisträd, lekte skogsparkour, kurragömma, jojo-promenad och emellanåt dök det upp en boll eller en dummy som alla skulle tvärnita när den flög iväg för att sedan få apportera den.

Jag har blivit 100 gånger bättre på att hitta på rolig grejer för mina hundar när vi promenerar (helt ärligt så är alla våra promenader någon slags träning, ingen hund släpps vind för våg för alla har mycket jakt i sig). Det har gjort att vår jaktgalna labrador (som tyvärr sprang på två rådjur när hon var fem månader och därefter blev heeelt okontaktbar) nu är den som håller koll på oss var vi än går i skog och mark. Och följsamheten i den “riktiga” jaktträningen har blivit något helt annat! Och detta för att vi (mest Lars 😉 men även jag gör så gott jag kan) leker några “fånigt lätta” lekar på våra promenader.

Här är ett exempel på en övning som vi bygger vidare på för att öka kontakt och samarbete: jojo-promenaden. I filmen visar Lars hur han gör den med Stomp. Alltid när man gör de här lekarna måste man börja i lätt miljö – precis som med vilken annan träning som helst! Lätt miljö för våra hundar är en grusväg (inte så förrädiskt mycket doft som på gräs eller i skogen) och sedan stegvis göra det svårare.

Som du ser i filmen så kommer man inte så långt framåt, haha, men det är inte heller syftet inledningsvis. Så fort Lars kastat en godisbit åt Stomp framåt vänder han och går utan att kasta någon ängslig blick bakåt och stövlar på åt andra hållet. Så fort Stomp sladdar upp bredvid honom får hon massor beröm och belöningar i form av godis. Vi passar alltså även på att belöna fortgående här men det är inte ett måste (fast smart!) att jobba med övningen så. Om du har frågor om övningen så är du välkommen att ställa dem i kommentarsfältet. 🙂 Du får såklart jättegärna filma din egen hund och lägga upp en kort film (max 1,5 minuter) om du vill visa hur det går för er. Annars får du jättegärna beskriva vad du tycker skapar samarbete och kontakt mellan DIG och DIN HUND!

https://

Tycker du det här arbetssättet verkar kul? Häng med på vår onlinekurs Boosta kontakt och samarbete som startade i tisdags och fortfarande går att anmäla till (i skrivande stund finns det några rabatterade platser kvar). Kursen går i en sluten Facebookgrupp men du kan även gå den på vår hemsida om du inte har FB. Här hittar du den:

Imorgon kommer en ny lucka med helt andra tips och annan inspiration till träning! Ses vi? 🙂

Elsa & Lena

2 reaktioner på ”Julkalender 2022: Lucka 3: Utan samarbete, hur blir träningen då?”

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg