Julkalender 2022: Lucka 7: Bästa tipset för att få till avlämningarna

Den här kalendern kommer innehålla minst tre tips om avlämningar. 🙂 Varför? Jo, för att det är SÅ många av våra elever som inte har dem på plats (när de kommer till oss alltså 😉 ) och det är SÅ många som kan fixa till dem ganska enkelt med några knep som vi ger. OCH avlämnarna är jätteviktiga! De avslutar ju hela apporteringsbeteendet, och vi vill ju bara få in de där apporterna snabbt och smidigt. 🙂

Så här är ett favorittips!

Egentligen handlar detta tips om att få till REN träning med FLOW. Vad menar vi med det då? Jo, när vi lär hunden något nytt så försöker vi göra repetitioner där hunden nästan inte kan misslyckas. Vi vill inte ha in något extra skräpbeteende som inte ska vara med i beteendet sedan när det är färdigt.

Så här kan en bra repetition av avlämning i hand se ut:

  1. Låt hunden dutta med nosen i handen. Belöna genom att markera vad som var rätt (med ditt klickerord eller klickern) och sedan belöningsplacera godbiten i den hand som hunden nyss duttat i.
  2. Gör om exakt samma sak när hunden svalt första godbiten.
  3. Ta sedan fram ditt föremål som du förslagsvis har förvarat under armen (i armhålan) så du kan trolla fram det direkt utan fördröjning. Ge hunden föremålet med den hand som INTE är din targethand. Så fort hunden greppar föremålet visar du din handtarget, två decimeter från hundens nos. Klicka eller säg ditt belöningsord när hunden puttar in föremålet i din hand. Belöna.

Precis detta visar filmen som kommer nedan men FÖRST, för att exemplifiera motsatsen till REN träning med FLOW så tar vi ett exempel på hur vi INTE vill ha det:

  1. Visa din handflata när hunden tittar bort eller nosar i gräset. Tjata på den för att den ska se handen genom att vifta med handen och säga hundens namn flera gånger.
  2. När hunden råkar titta åt ditt håll för du handen snabbt mot hundens nos så du duttar på hunden istället för tvärtom (som det ju var tänkt).
  3. Belöna sedan med ditt smuliga godis som gör att hunden måste nosa en kvart i gräsmattan innan den kanske tittar på dig igen.
  4. Visa din handflata igen och för att göra den rolig så rör du den hela tiden fram och åter så hunden inte hinner med att ens se den.
  5. Om hunden ändå råkar nudda handflatan så har du glömt att ta fram godis och det i fickan är slut så du måste gå till din väska och hämta.
  6. Ta sedan fram ett föremål. När hunden visar noll och inget intresse försök att trycka det in i munnen på hunden som då ryggar bakåt. Om den öppnar munnen det minsta, sträck fort fram den hand som hunden skulle dutta på och fånga föremålet när det glider ur hundens mun. Belöna sedan den för att den spottat rakt ut i luften!
  7. KLART! 😀

Hoppas du fnissar nu och inte känner igen dig 😉 men om du gör det det minsta lilla så är vårt tips: PLANERA, TORRTRÄNA och ge hunden en chans att lyckas med uppgiften.

Här visar Lena och Flippa hur en slipsten ska dras:

https://

Vill du fila på avlämningarna ihop med oss? Välkommen på följande kurs: Fem enkla steg för att uppnå perfekta avlämningar (den finns förstås både med och utan återkoppling)

Har du något bra knep när det gäller att få till avlämningarna? Berätta för oss! 🙂

Imorgon blir det ett nytt tips på ett annat tema! Ses vi då?

Elsa & Lena

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg