Här kommer en favorit i repris som handlar om TÄNKET kring vår träning och är ett av fundamenten i klickertänket. Ibland kan det var JÄTTESVÅRT att förstå hur det funkar att var belöningstränare som inte jobbar med straff som hunden upplever som obehagliga.
Har du också sett den där skämtsamma bilden i sociala medier där en hund står och gnager på en människas ben och bredvid står ägaren och säger något i stil med “ingen fara jag kommer klicka när han släpper”? Beroende på vilket humör vi är på när vi ser den bilden blir vi trötta och känner en stor matthet eller fnissar lite och himlar med ögonen. 😉
För det ÄR verkligen en fördom som är sååå tröttsam: Att klickertränare låter hunden göra vad som helst och klickar sedan bara för rätt beteende. GIVETVIS GÖR VI INTE SÅ, DET VORE JU SÅ JÄVLA KORKAT ATT DET FINNS INTE! Men med det sagt så finns det ju dåliga tränare inom varje träningsfilosofi och såklart finns det mindre bra klickertränare. Och också dem som missförstått hur man behöver jobba för att lära hunden rätt saker, helt enkelt.
Vi har en devis som ni kan läsa mer om i båda var böcker, inte minst i senaste versionen av Apportering till vardag och fest, som vi kallar TRÄNA FÖRHINDRA AVBRYT. Och vi kan inte nog uppehålla oss kring det där med avbryt. För du KAN ganska troligt inte låta en fågelhund springa runt och jaga måsar som en tok på stranden och sedan begära att den inte får följa efter fåglar som flyger iväg på en jakt. Hundar självbelönar sig ständigt om de får chansen. Vill du träna med avstamp i klickertänket behöver du därför kunna planera din träning, förhindra att hunden gör fel saker (och lär sig fel saker) och AVBRYTA den när den håller på att tokbelöna sig med helt fel aktiviteter.
Vi har skrivit spaltkilometer om detta och ett av våra senast inlägg var när Lena skrev om det här: Vad gör jag om jag inte “får” säga nej till min hund
Hur förklara du för någon som inte riktigt förstått poängen med klickertänket? Eller om du är ny på detta träningssätt – vad tycker du är svårt? Berätta för oss i kommentarsfältet!
Och med detta vill vi ge er ett tips! Vi har bloggat i 12 år på apporteringtillvardagochfest.se och det finns massor material att botanisera i där. Helt gratis! 🙂 Liakaså ligger en del filmer på vår YouTube-kanal helt öppna och det är bara att kolla in dem också. På bloggen kan du dessutom söka upp det du vill läsa om genom at leta bland de olika kategorier som finns, och om du exempelvis vill läsa om omvänt lockande skriver du in det i sökrutan (förstoringsglaset) på bloggen. Så! Håll till godo!
Imorgon kommer det ett nytt tips på ett nytt tema, vi ses då!
Elsa & Lena