Julkalender 2022: Lucka 9: Stopp vid uppflog – eller inte följa efter vilt

Stannar din hund om ett vilt springer upp framför den? Grattis, då har du troligen tränat den bra. 🙂 För dig som vill lära din hund att stanna eller hejda sig när ett vilt springer upp, så kommer här några tips om hur du kan träna det. Men låt oss först bena ut vad det är en fågelhund ska göra när den arbetar och ett vilt flyger upp eller springer iväg!

Oavsett hundtyp så är det väldigt smart att lära hunden att inte springa efter vilt. Ja, om du inte har en drivande jakthund förstås. 😉 Men vi tänker så här; om hunden lär sig att den inte ska följa efter vilt så kan den få mer frihet. För vilt ska inte jagas mer än när vi har sagt till att det ska jagas, skulle man kunna säga.

Om vi ska klyva hår så ingår det i vissa av fågelhundens uppgifter att “förfölja vilt”. En hund som är skickad på apport på ett skjutet vilt ska jaga ifatt det om det är skadeskjutet. Och en stötande fågelhund kan ibland behöva springa några meter för att få upp en (frisk) fågel om den springer framför hunden men ska sedan stanna när viltet flyger upp. Vanligast för en stötande fågelhund är dock att den jagar (alltså letar/söker) efter viltet som stöts upp och hunden stannar (stopp vid uppflog). Den stående jagar tills den hittar viltet och tar sedan stånd en bit ifrån det och inväntar kommando för att stöta det (och ska sedan stoppa efter uppfloget).

I retrieverns arbete ingår inte att jaga upp vilt som ska skjutas men däremot ska retrievern “respektera” vilt som stöts under ett apporteringsarbete. Med respektera menas att den inte plötsligt ska byta fokus från den skjutna fågeln som apporteras, till de levande fåglarna eller haren som drar iväg och följa efter dem istället. Detsamma gäller för spanieln när den apporterar en skjuten fågel – den ska hämta in den fågeln oavsett hur mycket det flaxar runt omkring. Spanieln kan däremot sätta sig när det flaxar upp friskt vilt medan retrievern mer ska “ignorera flaxet” och jobba vidare.

Sammanfattningsvis så ska (i princip) inte någon hund springa efter vilt! Alltså lär vi in stopp vid uppflog oavsett hund. Dessa är de allra, allra första övningarna Lena gör med sina spanielar för att befästa att allt som drar iväg fram betyder stopp; alltså stopp vid uppflog.

Du behöver har lärt hunden ett omvänt lockande som start. Det har vi skrivit och filmat så mycket att det kan du bara söka på i vår blogg och på vår YouTube-kanal så får du flera tips om den övningen. 😉

Sedan växlar du upp den träningen, kan man säga. När hunden kan sitta helt stilla med fokus på godbiten i din hand, som du rör framför den, så börjar du låta handen, och sedan även godbiten, agera “kanin”. Du börjar röra den allt fortare bort från hunden, både när du har hunden sittande, stående och gående vid din sida. Sedan kan du även ha den skuttandes runt dig eller till och med sökandes om du kan få igång den i att leta lite i gräset och tajma ditt kast med att hunden rör sig mot din hand.

Här kommer en film på när Lena lärde Flippa när hon var valp hur hon skulle sätta sig på allt som flyger eller springer upp framför henne. Hon vill att signalen för att sätta sig ska vara att något flyger upp, men lär också in en säker stoppsignal som hon använder när hon behöver.

https://

När hunden kan stoppa vid dina godiskast börjar du göra samma sak med leksak och sedan kommer den där träningen som är så kreativ och rolig där endast fantasin sätter gränser: testa med allt svårare “harar” som att dra iväg en fluffig leksak i full fart i ett snöre, kasta upp en boll eller rulla iväg en boll i allt mer full fart framför hunden osv. Vill du kan du sedan också gå över till att hunden får hämta en apport och på vägen in eller ut flyger din “hare” upp (gäller ju särskilt om du har en retriever). Gör det bara inte för svårt utan börja med enkla störningar så hunden får lyckas och kan få belöning för att den gjort ett bra val. 🙂

Har du spaniel och vill träna det spanielspecifika arbetet? Då håller Lena kurser både IRL och online på temat. 🙂 Den 18-19 mars håller hon en helg för dig som vill gå grundkurs för spaniel, i Hajom. Läs mer om den här. Som vanligt finns onlinekurserna med återkoppling och utan återkoppling här:

Imorgon kommer det ett nytt tips på ett annat tema! Vi ses!

Elsa & Lena

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg