Julkalender Lucka 10: Vad heter den här hunden? – Sitt!

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 10 Dagens lucka innehåller en fantastisk valmöjlighet: Antingen leksaker för 200 kronor från Motiverade Hundars webbutik, eller en timmes privatlektion (värde 500 kronor) i specialsök med Jessica Mann, som driver Motiverade Hundar. Jessica håller till utanför Jönköping, där hon har en gård med hundbutik och kursverksamhet.

 


Motiverade hundarGod dag, god dag.

På alla jaktprov och working test ingår det att hälsa på domaren och/eller skytten. Ofta lär sig hundarna att koppla ihop prov- och tävlingssituationerna med något riktigt skoj – vilket gör att förväntningarna kan bli lite väl stora och hunden får svårt att sitta still eller gå ordentligt vid din sida. För att förebygga det tränar vi redan från början på att folk kommer fram och hälsar och på att hunden ska gå vid vår sida när vi går bakom olika personer – allt för att lära hunden att oavsett vad som händer så lönar det sig att hålla koll på föraren.

En väldigt bra grundövning för all vår träning är att hunden kan engagera sig i lek tillsammans med oss trots att det finns störningar runtomkring. Om jag vet att jag kan få hunden att leka med mig i en sådan situation har jag mycket lättare att lära den att ignorera störningar även i andra situationer, till exempel när den ska gå vid min sida eller när den ska komma tillbaka med en dummy. Vi börjar helt enkelt med att leka med hunden i alla möjliga olika miljöer och efterhand lägger vi på olika störningar. Det kan till exempel vara att en kompis klappar i händerna, säger “hej” eller leker med en boll, att det finns andra hundar i närheten eller ligger något spännande på marken. Om hunden blir störd och slutar leka i det här läget brukar bästa lösningen vara att göra leksaken ännu roligare (dra den längs marken, prata med leksaken, springa bort från hunden och så vidare). Det blir också lättare om störningen är lite längre bort, men det viktigaste är att inte ge upp. Kan hunden leka utan störningar så kan du på samma sätt få den att leka med störningar om du lägger på dem gradvis.

Ingela och Snoddas hälsar på domare Låtta
Ingela och Snoddas hälsar på domare Låtta

När vi sedan ska gå vidare till mer “tävlingslik” träning, där hunden sitter vid vår sida, börjar vi med att belöna hunden just för att den bara sitter vid vår sida. Sedan ber vi en medhjälpare närma sig oss och belönar hunden för att sitta kvar. Skulle hunden resa sig upp vänder medhjälparen sig om och ignorerar hunden. Har hunden kommit allt för långt ur position ber föraren bara hunden att komma tillbaka in i position igen (kan hunden inte komma in i position lockar vi in den med en godisbit, i det här läget vill vi träna stadga, inte att komma in i position).

När hunden kan sitta kvar då medhjälparen närmar sig kan vi låta medhjälparen komma hela vägen fram, prata med oss och till slut ta i hand. Var noga med att belöna hunden då du ser att den behärskar sig. Även här vill vi ha minst fyra av fem rätt innan vi gör det svårare. Hunden ska alltså få belöning för rätt beteende – att sitta kvar – fler gånger än vad den reser sig upp och går mot medhjälparen. Be även medhjälparen prata med dig och hälsa på dig. Många domare frågar efter hundens namn “goddag, goddag, vad heter den här fina hunden då?”, och då gäller det att du lärt din hund sitta kvar både när du och domaren säger hundens namn (eller så döper du om hunden till “sitt”, det har jag funderat på att göra på några gånger 😉 ).

Snoddas sitter fint vid Ingelas sida när hon lämnar ifrån sig viltet
Snoddas sitter fint vid Ingelas sida när hon lämnar ifrån sig viltet

Vi vill också kunna lämna över föremål till personen som kommer fram till oss utan att hunden “följer med” (och ta emot föremål från en person, även om det oftast inte förekommer på prov). Vi tränar det på precis samma sätt som innan; belönar hunden när den sitter kvar och behärskar sig och ser till att hunden inte får någon belöning om den reser sig. Lättast brukar vara att börja med att medhjälparen ska ge föremålet till dig. Medhjälparen närmar sig då med föremålet och sträcker fram det mot dig. Skulle hunden hinna resa sig upp innan du belönat tar medhjälparen bort föremålet (och vänder sig om med det om det behövs). På det här sättet blir personens framsträckta hand och det framsträckta föremålet en signal till hunden att sitta kvar.

Köp boken Apportering till vardag och fest för endast 195 kr tom 11 december

Hunden ska även kunna gå vid din sida då du går bakom en person och det kan vi väva in lite i den här träningen. När medhjälparen hälsat på dig kan hen till exempel säga “då kan ni följa efter mig” och gå sin väg igen. Ibland följer ni efter och ibland står ni kvar – allt för att lära hunden att den ska lyssna på dig och inte på medhjälparen. Ni kan också gå efter en liten bit och sedan svänga åt andra hållet – hunden ska då gå med dig och inte fortsätta följa efter medhjälparen.

Nedan ser du en liten film på hur det kan se ut.

Vinnare lucka 8

Idag säger vi grattis till vinnare av lucka 8, Lina Carlsson, som vann två biobiljetter från Klickerförlaget:

“Bra tips! Ibland behöver man påminna sig om alla små delmoment som faktiskt behövs för en perfekt apportering, även om man har en hund som hämtar det mesta och lämnar i hand.
Jag skulle jättegärna vilja vinna biobiljetter och ta med mig min älskade son och kolla på Hobbit, han älskar fantasy men det är så sällan vi har råd med sånt som bio”. 

Vi mejlar dig Lina!

Lucka 10 – Leksaker för 200 kronor eller privatlektion i specialsök (värde 500 kronor)

Motiverade hundarFör att önska dig dagens julklapp, produkter för 200 kronor från Motiverade Hundars webbutik, eller en timme privatlektion (värde 500 kronor) i specialsök med Jessica Mann, skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 10 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 10

Idag säger vi grattis till vinnaren av lucka 10, Linh med Otis, som vann en lektion i specialsök med Jessica Mann på Motiverade hundar:
“Åhhh den prefekta julklapp till min bästa jaktcockervalp Otis. Att den dessutom inte kostar mig mer än ett blogginlägg är bara ett stort plus! Hoppas hoppas jag för en gång skull vinner!! Tack för övrigt för den överlägset bästa julkalendern med massor av nyttiga och praktiska tips dom ska jag skriva ut och spara”.

Grattis Linh, vi mejlar dig!

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 10
Varukorg