Julkalender Lucka 12: Vad gör jag om hunden inte kommer in med grejer?

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 12

Dagens lucka innehåller en julklapp från Bokförlaget Settern, som ger ut böcker med inriktning mot jakt men som även har en väldigt rolig avdelning med hundleksaker och övriga hundtillbehör. Settern startades på 1960-talet av författaren Ingvar Wahlén och drivs nu av barn och barnbarn. Idag får du önska dig produkter från Settern till ett värde av 300 kronor, så in och kika på deras hemsida! 


Settern

Ta den och kom!

På den senaste valpkursen jag höll var hälften av valparna (i början av kursen) helt ointresserade av att komma in med en endaste liten grej till sina förare. Vi möter dem ofta; hundarna som inte har förstått poängen med att ge bort det där roliga som de har i munnen. 😉

Belöna hunden när den kommer till dig med saker
Belöna hunden när den kommer till dig med saker

Visst är det lättare att jobba bort det här hos en liten valp men vi möter ju även äldre hundar på våra kurser, som inte har lust att komma in med grejerna. Eller som kommer nääästan hela vägen in men släpper föremålet några meter bort eller lägger sig några meter bort och tuggar på det.

Visst är det lätt att bli lite irriterad i en sådan situation och kanske också att börja tjata och locka på hunden. Men det kommer förstås inte att hjälpa. Prova den här medicinen istället:

1. Tänk på hur du agerar i vardagen! Vad händer hemma när din hund tar en grej? Vill du också alltid ta den då? Ta bort allt sådant som hunden inte får ha. Om hunden ändå råkar ta något “förbjudet” byt med en sällsamt god belöning. Kanske köttbiten du har på tallriken? Om hunden råkar komma till dig med något som den får ha (om än så av misstag) belöna lika storstilat, ge sedan gärna tillbaka grejen till hunden igen.

Lek, lek och lek! Ha kul tillsammans med din hund!
Lek, lek och lek! Ha kul tillsammans med din hund!

2. Höj värdet på dig själv!
Om allt party är hos dig, vill hunden också vara hos dig. Om du är snäll mot din hund, tar hand om den, ser till att stötta och hjälpa den i situationer som den kan behöva hjälp i, tränar positivt och begränsar hundens möjligheter att belöna sig själv i tid och otid (jaga katter, springa fram och hälsa på andra, nosa på alla goa dofter osv.) så kommer du bli den där solen i hundens universum som gör att den kretsar runt dig.

3. Lek massor!
Gå till lucka 2 och kolla in den igen. Alla valparna på valpkursen blev antingen helt suveränt duktiga på att komma in med grejer eller mycket, mycket bättre, tack vare bytaleken. Lär hunden lekar som ni gör ihop och där hunden får massor av förstärkning av att råka ta några steg mot dig. En annan sådan lek är “Leker gör vi tillsammans” som Elsa och Diesel visar här:

Gör din hand "magnetisk" för hunden
Gör din hand “magnetisk” för hunden

4. Hjärntvätta avlämningar på nära håll.
Kombinera allt ovanstående och lägg till att träna din hund till att bli en STJÄRNA på handtarget. Träna utan föremål först. Din hand ska vara en magnet som din hund inte kan motstå. Träna sedan nära, nära hunden då den har ett föremål som är LÅGT värderat i munnen. Belöna som att den har vunnit OS och VM samtidigt! Här visar jag och Tassla vårt allra första handtargetträningspass:

Och håll ut! I början kanske det inte händer jättemycket men en vacker dag kommer det att göra det. 🙂 

Vinnare lucka 10

Idag säger vi grattis till vinnaren av lucka 10, Linh med Otis, som vann en lektion i specialsök med Jessica Mann på Motiverade hundar:
“Åhhh den prefekta julklapp till min bästa jaktcockervalp Otis. Att den dessutom inte kostar mig mer än ett blogginlägg är bara ett stort plus! Hoppas hoppas jag för en gång skull vinner!! Tack för övrigt för den överlägset bästa julkalendern med massor av nyttiga och praktiska tips dom ska jag skriva ut och spara”.

Grattis Linh, vi mejlar dig!

Lucka 12 – Valfria produkter från Settern för 300 kr

SetternFör att önska dig dagens julklapp, från Settern, skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen samt vilka produkter du i så fall skulle välja från Setterns hemsida. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 12 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 12

Grattis till Anna-Sara som vann julklappen i lucka nummer 12 produkter från Settern till ett värde av 300 kronor:
“Önskar mig dagens julklapp, perfekt present till jaktintresserad pappa som annars är svår att hitta julklapp till.”

Vi mejlar dig Anna-Sara!

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 12
Varukorg