Julkalender Lucka 15: Söka upp vänster sida

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 15Dagens julklapp är en privatlektion med Elsa Blomster (60 minuter, värde 500 kronor). Elsa driver Klickerförlaget Göteborg AB tillsammans med Lena Gunnarsson och och där ger de ut böcker om hundträning, håller kurser och anordnar föreläsningar – ibland anlitar de även externa instruktörer. Elsa tränar framförallt jaktapportering, men även lydnad, rallylydnad, personspår och viltspår. Privatlektionen utformar du helt efter dina önskemål – IRL, via telefon eller via nätet med hjälp av till exempel Skype och videofilmer av din träning. 


KlickerförlagetFölja John – eller följa föraren

 Fotgåendet är något som återkommer på alla jaktprov och working test (och även lydnadstävlingar, rallylydnad och i vardagen. Lydnadsfotgåendet skiljer sig lite från jaktfotgåendet vad gäller krav på precision och att hunden ska titta på dig i lydnadsfotgåendet, vilket inte behövs i jaktfotgåendet). Det är också något som återkommer på alla våra kurser och nästan alla privatlektioner. Många tycker fotgåendeträningen är tråkig och tar mycket tid. Tyvärr är det också så om fotgåendet ska bli bra – men vi kan ju i alla fall se till att ha kul under tiden!

Många gånger håller vi som förare stenkoll på hunden i fotgåendet. Det är också lätt att vi kompenserar till exempel om hunden går lite för långt ifrån oss och drar sig lite åt vänster, följer vi med åt vänster så att hunden (eller vi i det här fallet) hamnar i rätt position. Det blir alltså vi som följer hunden, istället för hunden som följer oss. Detta är ju inte bara opraktiskt eftersom vi inte kommer dit vi hade tänkt, det tar också mycket energi från oss att hela tiden kolla på hunden och kanske locka på den eller säga åt den att den ska gå rätt.

Hunden ska alltid tycka att det lönar sig att gå vid förarens sida
Hunden ska alltid tycka att det lönar sig att gå vid förarens sida. Här tar Diesel och husse en blöt promenad.

Vår favoritövning i fotgåendet är därför att göra precis tvärtom! Vi går iväg åt ett håll, och när hunden följer efter och kommer upp vid vår vänstra sida blir det massor med belöning. Sedan vänder vi snabbt och går åt ett annat håll – så hunden får kämpa för att hålla koll på oss och komma in vid vår sida. På så sätt blir det hunden som håller koll på oss, istället för vi som håller koll på hunden (även om vi naturligtvis hela tiden vet var hunden befinner sig så att den inte försvinner). Vi vill alltså göra vänster sida magnetisk – vi vill att hunden ska tycka att det är världens bästa ställe att vara på.

Lättast är det förstås att göra det här med lös hund, men det går alldeles utmärkt att göra det med hunden i koppel också. Ibland kan det vara lättare om föraren har en medhjälpare som håller i kopplet så att föraren inte behöver bry sig om hunden – den kan inte försvinna. 

Föraren går ifrån hunden ...
Föraren går ifrån hunden …

 

och belönar den då den sluter upp vid vänster sida.
och belönar den då den sluter upp vid vänster sida.

Vi struntar ganska mycket i att hunden tittar på oss då och då i jaktfotgåendet, när vi kommer ut i mer spännande miljöer och det händer roliga saker på avstånd (dummies som kastas, skytten går framför oss och så vidare) så kommer hunden inte att titta på oss … Går hunden och vrålstirrar på oss försöker vi dock belöna den när den istället har blicken riktad framåt, och vi undviker att själva ta ögonkontakt med hunden. Målsättningen med jaktfotgåendet är att hunden bara “ska vara” vid vår sida utan att vi behöver titta på den.

Nyckeln till framgång här är som vanligt riktigt bra belöningar. Men det handlar också om att inte vara för snål med dem. Tycker hunden det är jättesvårt att gå vid din sida för att det finns så mycket spännande saker runt omkring – öka belöningsfrekvensen! Hunden ska knappt hinna svälja – än mindre fundera på att lämna din sida – innan du serverar nästa belöning. Servera belöningen samtidigt som du rör på dig så att hunden går vid din vänstra sida när den får belöningen. Efter hand kan du sedan minska belöningsfrekvensen och gå ett steg, två steg, ett steg, tre steg och så vidare mellan varje belöning. Hemma kanske hunden kan gå 100 meter för bara en belöning, men i nya svåra situationer behöver du belöna mycket oftare – framförallt om du har en ung hund.

Gör det också lite roligt och utmanande för hunden! Spring iväg, vänd tvärt åt höger eller vänster och så vidare. Låt hunden kämpa lite för att kunna komma in vid din sida och få sin belöning!

Här ser du en liten film på hur Anna och Alice tränar på att Alice ska söka upp Annas sida. Hon belönar Alice när hon går vid hennes sida genom att kasta en godis på marken (blir din hund väldigt nosig av det kan du belöna från handen och sedan snabbt vända åt andra hållet) och därefter går hon iväg. Så fort Alice kommer in vid hennes sida blir det belöning igen!

När hunden fått en förståelse för att det är toppen att vara vid vår vänstra sida börjar vi lägga på olika sorters störningar. Du kan läsa mer om det och fotgåendeträning i kategorin Jaktfot här på bloggen.

Vinnare lucka 13

Idag säger vi grattis till Maija som vann klappen i lucka nummer 13,, ett valfritt koppel från  hundföretaget Doggie-Zen:
Jag har en kompis med en hund som inte förstår att det är träning när kopplet åker på. Det här har gjort att min kompis startat flera rallytävlingar som inte har gått bra alls och inte vill starta lydnadsettan för linförighetens skull. Efter det här är hon inte så motiverad till att träna med koppel då det “alltid” går så dålig. Ett roligt belöningskoppel som det med fuskpäls tror jag skulle motivera henne till att träna med koppel och komma vidare i träningen.

Vi mejlar dig Maija.

Lucka 15 – Privatlektion med Elsa Blomster

KlickerförlagetFör att önska dig dagens julklapp, en privatlektion med Elsa Blomster (värde 500 kronor), skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 15 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

27 reaktioner på ”Julkalender Lucka 15: Söka upp vänster sida”

 1. Wow, vilken fin julklapp det här skulle vara till min vän som precis fått hem sin första jaktgoldenvalp! Det vore perfekt eftersom hon har erfarenhet från bland annat tävlingslydnad med tidigare hundar, men är nyfiken novis när det gäller jaktapportering. Jag vet att hon önskat sig detta som pris i Hundsportens Musikhjälpen-lotteri, men hon är knappast den enda som önskat just en sådan här privatlektion…

 2. Mina labbar önskar sig en privatlektion till deras matte i julklapp! De ser sin mattes kärlek, lust o fina försök men tror att alla tre skulle få mycket roligare om matte blev säkrare (o lite lugnare)! Ropen skalla, mer träning med Elsa åt alla!

 3. Madeleine Andersson

  Det är precis vad jag och min cockervalp på 5 månader behöver. Vill lära mig hur jag lär in sakerna på ett bra sätt.

 4. Åååååh, vad vi önskar oss en privatlektion! Tycker lite synd om min hund ibland; hon har arbetslusten, hon har motorn, hon har passion och fallenhet för apporteringen – och så har hon mig! 😛
  Vi har gjort framsteg under hösten, men verkar ha fastnat lite och jag vet inte riktigt hur jag ska få oss vidare nu, så vi är i behov av lite tips och inspiration!

 5. Ååå, detta var bra läsning för mig. Behöver nämligen verkligen träna på detta och det känns ju mycket vettigare det du skriver än hur jag hållit på. Har nämligen fastnat lite känns det som, och skall helt enkelt börja om. Gör om gör rätt, som en brukar säga 😛

 6. Apportering till vardag och fest

  Terése says:
  Ååå, detta var bra läsning för mig. Behöver nämligen verkligen träna på detta och det känns ju mycket vettigare det du skriver än hur jag hållit på. Har nämligen fastnat lite känns det som, och skall helt enkelt börja om. Gör om gör rätt, som en brukar säga 😛

 7. En privatlektion hade varit så fantastiskt roligt! Jag tränar allra mest själv på marker omkring hemma, men ibland känner jag verkligen att jag hade velat ha input från någon annan. En stund med en helt egen instruktör skulle ge mig hur mycket som helst! Speciellt som Elsa verkar vara träna precis den typ av jaktträning som jag eftersträvar; en som bygger på ömsesidig glädje och ett samarbete med hunden.

 8. Det hadde vært supert med en privatleksjon med Elsa for meg og min nye goldenvalp! Vi har som mål å ta kvalifiseringsprøven for å kunne stille på nybegynnerprøve jakt i 2014, men sliter med nettopp jaktfot

 9. Den här julklappen om nån skulle verkligen passa oss. Jag har jobbat i olika omgångar med (jakt)fotgåendet ända sen Dusty kom hem till oss för snart 1,5 år sen. Jag kommer ingen vart – vi trampar på ställe hela tiden och skulle verkligen behöva hjälp för att få både inspiration och glädje till fotmomentet. Det är ett av det viktigaste som en hund borde kunna – både i vardagen och i jobbform – iom nångång hamnar vi i situationer det är bra när hunden kan fotgåendet. Vi hoppas och önskar…!

 10. Apportering till vardag och fest

  HelenaG says:
  Den här julklappen om nån skulle verkligen passa oss. Jag har jobbat i olika omgångar med (jakt)fotgåendet ända sen Dusty kom hem till oss för snart 1,5 år sen. Jag kommer ingen vart – vi trampar på ställe hela tiden och skulle verkligen behöva hjälp för att få både inspiration och glädje till fotmomentet. Det är ett av det viktigaste som en hund borde kunna – både i vardagen och i jobbform – iom nångång hamnar vi i situationer det är bra när hunden kan fotgåendet. Vi hoppas och önskar…!

 11. Malin Siverstedt

  Det skulle vara mycket uppskattad att få denna julklapp för att få bra tips o hjälp med att få mig o min hund att förstå skillnaden mellan lydnadsfot o jaktfot 🙂

 12. Marie Andersson

  Min hund i koppel ska gå bra.En lektion med Elsa vore bra.En promenad vi kunde gå,och råd o tips hon kunde ge mig då.Det vore en jättefin gåva,det kan vovven och jag lova!!

 13. Jeanette Eriksson

  Chic tror att hennes matte har mycket längre fötter än va hon har….. Behöver alltså träna på fotgåendet ELLER gå till optikern 😉

 14. När man ska lära hunden gå fot,
  inte streta eller dra emot.
  Privat träning skulle inte skada,
  både hund och förare hade blivit glada.

  Men jag tror inte jag törs,
  måste öva lite mera först.
  Temakursen ska vi istället gå,
  vinner du inte så hoppa på!

 15. Ulrika Ika Engström

  Åh träning för våran favoritfröken Elsa Blomster Klart vi vill vara med och hoppas på att vi vinner!!!

 16. Ingela Dahlstedt

  Det här vore en fin julklapp! Vi har problem med knallapporteringar. Det kan gå hur bra som helst, men rätt vad det är kommer något i blicken och vips, är hon iväg…. Använder jag koppel gör hon aldrig ens några försök. Funderar mycket på hur jag ska lägga upp min plan – och detta skulle vara härligt att få hjälp med.

 17. Tanja Johansson

  Jag vill såklart ta chansen och tävla:) Min motivering:

  Hundar är för mig ett livslångt intresse och när jag på grund av svår sjukdom tvingades vara hundlös under några år så har jag verkligen sörjt det. Tassar som hörs på golvet, en varm nos som buffar på armen och en härlig kompis som sällskap. Nu har vi nyligen hämtat valp och lyckan är såklart stor. Målet är att hon ska bli min servicehund och stötta mig i vardagen. Det är en lång resa dit, en stor summa pengar ska samlas ihop och utbildningen är krävande, men såhär levande har jag inte känt mig på länge. Jag har försökt använda klicker lite på egen hand men märker att det fattas mycket i mitt kunnande tyvärr. Därför hoppas jag på att vinna en privatlektion och på så sätt få lära mig hur jag ska jobba med min hund på bästa sätt innan hon uppnår åldern för att få ansöka om att få starta utbildningen till servicehund.

 18. Att vinna en lektion med den kvinna som är mamma till den bok som är just för en hundtok som vill veta och lära om våra hundar kära.

 19. Angelica Abrahamsson

  Detta skulle vara en perfekt julklapp för både matte och hund! Då motiverande träningstips skulle vara ett steg på vägen för att hjälpa oss att nå våra mål!

 20. Annika Ingemarsdotter Skoogenäs

  En privatlektion med Elsa står allra överst på min önskelista ! Efter att ha misslyckats med jaltträni gen med min förra labbe vill jag få alla redskapen så att det inte upprepas med min valp Ingo 6 mån!! Han ska bli en riktig apportör och starta i nkl 2014!!! Håller tummar o tassar för att vinna ÖNSKEKLAPPEN!!!

 21. Pingback: Oppdatering fra helgen – Retrieveren.com

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 15
Varukorg