Julkalender Lucka 15: Söka upp vänster sida

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 15Dagens julklapp är en privatlektion med Elsa Blomster (60 minuter, värde 500 kronor). Elsa driver Klickerförlaget Göteborg AB tillsammans med Lena Gunnarsson och och där ger de ut böcker om hundträning, håller kurser och anordnar föreläsningar – ibland anlitar de även externa instruktörer. Elsa tränar framförallt jaktapportering, men även lydnad, rallylydnad, personspår och viltspår. Privatlektionen utformar du helt efter dina önskemål – IRL, via telefon eller via nätet med hjälp av till exempel Skype och videofilmer av din träning. 


KlickerförlagetFölja John – eller följa föraren

 Fotgåendet är något som återkommer på alla jaktprov och working test (och även lydnadstävlingar, rallylydnad och i vardagen. Lydnadsfotgåendet skiljer sig lite från jaktfotgåendet vad gäller krav på precision och att hunden ska titta på dig i lydnadsfotgåendet, vilket inte behövs i jaktfotgåendet). Det är också något som återkommer på alla våra kurser och nästan alla privatlektioner. Många tycker fotgåendeträningen är tråkig och tar mycket tid. Tyvärr är det också så om fotgåendet ska bli bra – men vi kan ju i alla fall se till att ha kul under tiden!

Många gånger håller vi som förare stenkoll på hunden i fotgåendet. Det är också lätt att vi kompenserar till exempel om hunden går lite för långt ifrån oss och drar sig lite åt vänster, följer vi med åt vänster så att hunden (eller vi i det här fallet) hamnar i rätt position. Det blir alltså vi som följer hunden, istället för hunden som följer oss. Detta är ju inte bara opraktiskt eftersom vi inte kommer dit vi hade tänkt, det tar också mycket energi från oss att hela tiden kolla på hunden och kanske locka på den eller säga åt den att den ska gå rätt.

Hunden ska alltid tycka att det lönar sig att gå vid förarens sida
Hunden ska alltid tycka att det lönar sig att gå vid förarens sida. Här tar Diesel och husse en blöt promenad.

Vår favoritövning i fotgåendet är därför att göra precis tvärtom! Vi går iväg åt ett håll, och när hunden följer efter och kommer upp vid vår vänstra sida blir det massor med belöning. Sedan vänder vi snabbt och går åt ett annat håll – så hunden får kämpa för att hålla koll på oss och komma in vid vår sida. På så sätt blir det hunden som håller koll på oss, istället för vi som håller koll på hunden (även om vi naturligtvis hela tiden vet var hunden befinner sig så att den inte försvinner). Vi vill alltså göra vänster sida magnetisk – vi vill att hunden ska tycka att det är världens bästa ställe att vara på.

Lättast är det förstås att göra det här med lös hund, men det går alldeles utmärkt att göra det med hunden i koppel också. Ibland kan det vara lättare om föraren har en medhjälpare som håller i kopplet så att föraren inte behöver bry sig om hunden – den kan inte försvinna. 

Föraren går ifrån hunden ...
Föraren går ifrån hunden …

 

och belönar den då den sluter upp vid vänster sida.
och belönar den då den sluter upp vid vänster sida.

Vi struntar ganska mycket i att hunden tittar på oss då och då i jaktfotgåendet, när vi kommer ut i mer spännande miljöer och det händer roliga saker på avstånd (dummies som kastas, skytten går framför oss och så vidare) så kommer hunden inte att titta på oss … Går hunden och vrålstirrar på oss försöker vi dock belöna den när den istället har blicken riktad framåt, och vi undviker att själva ta ögonkontakt med hunden. Målsättningen med jaktfotgåendet är att hunden bara “ska vara” vid vår sida utan att vi behöver titta på den.

Nyckeln till framgång här är som vanligt riktigt bra belöningar. Men det handlar också om att inte vara för snål med dem. Tycker hunden det är jättesvårt att gå vid din sida för att det finns så mycket spännande saker runt omkring – öka belöningsfrekvensen! Hunden ska knappt hinna svälja – än mindre fundera på att lämna din sida – innan du serverar nästa belöning. Servera belöningen samtidigt som du rör på dig så att hunden går vid din vänstra sida när den får belöningen. Efter hand kan du sedan minska belöningsfrekvensen och gå ett steg, två steg, ett steg, tre steg och så vidare mellan varje belöning. Hemma kanske hunden kan gå 100 meter för bara en belöning, men i nya svåra situationer behöver du belöna mycket oftare – framförallt om du har en ung hund.

Gör det också lite roligt och utmanande för hunden! Spring iväg, vänd tvärt åt höger eller vänster och så vidare. Låt hunden kämpa lite för att kunna komma in vid din sida och få sin belöning!

Här ser du en liten film på hur Anna och Alice tränar på att Alice ska söka upp Annas sida. Hon belönar Alice när hon går vid hennes sida genom att kasta en godis på marken (blir din hund väldigt nosig av det kan du belöna från handen och sedan snabbt vända åt andra hållet) och därefter går hon iväg. Så fort Alice kommer in vid hennes sida blir det belöning igen!

När hunden fått en förståelse för att det är toppen att vara vid vår vänstra sida börjar vi lägga på olika sorters störningar. Du kan läsa mer om det och fotgåendeträning i kategorin Jaktfot här på bloggen.

Vinnare lucka 13

Idag säger vi grattis till Maija som vann klappen i lucka nummer 13,, ett valfritt koppel från  hundföretaget Doggie-Zen:
Jag har en kompis med en hund som inte förstår att det är träning när kopplet åker på. Det här har gjort att min kompis startat flera rallytävlingar som inte har gått bra alls och inte vill starta lydnadsettan för linförighetens skull. Efter det här är hon inte så motiverad till att träna med koppel då det “alltid” går så dålig. Ett roligt belöningskoppel som det med fuskpäls tror jag skulle motivera henne till att träna med koppel och komma vidare i träningen.

Vi mejlar dig Maija.

Lucka 15 – Privatlektion med Elsa Blomster

KlickerförlagetFör att önska dig dagens julklapp, en privatlektion med Elsa Blomster (värde 500 kronor), skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 15 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 15
Varukorg