Julkalender Lucka 16: Att jobba på avstånd från föraren

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 16

Idag är våran tomte Matilda Borvén från Matildas snoddar. Matilda tillverkar vackra snoddar/visselpipsband av äkta renskinn. Snoddarna är dekorerade på olika sätt och går också att få anpassade efter personliga önskemål. Matilda föder även upp golden under kennelnamnet Aqua Seer’s. Idag kan du alltså önska dig ett visselpipsband från Matildas snoddar (värde 298 kr).


Dagens julklapp kommer från Matildas SnoddarStopp på avstånd – varför är det så svårt ibland?

Vi får ofta elever på kurs som tycker att det är en stor utmaning att få hunden att jobba på avstånd ifrån föraren. Inte minst att få hunden att stanna på visselsignalen utan att först ta några eller många steg mot föraren. Många valpar tycker också det är lite knepigt inledningsvis. Vissa hundar tycks tro att stoppsignalen eller närsökssignalen betyder att “jag kommer in till dig och sätter mig (eller söker)”.

Kanske är det inte så konstigt, för tänk själv efter hur du tränade din valp. Blir det inte lätt så att när vi tränar våra hundar så har vi dem oftast väldigt nära oss? Det är ju också något som vi gärna vill – valpen ska hålla sig intill oss och ha koll på oss och vi ger den mycket belöning för det.

Dagens julklapp är ett visselpipsband från Matildas snoddar
Dagens julklapp är ett visselpipsband från Matildas snoddar

Därför behöver vi tänka aktivt på att redan från början, när hunden är mycket liten, lära den att det är helt naturligt att göra saker (som jag säger) även när hunden är på olika avstånd ifrån mig. Vi ger helt enkelt hunden grundfärdigheten jobba på avstånd från din förare.

De här två övningarna som jag ska beskriva nu kan du lika väl göra med den äldre hunden, även om det såklart är härligt att kunna lägga en bra grund för träningen redan från början.

En rolig övning som du kan göra med hunden så fort den bara kan ett eller två kommandon, till exempel sitt eller stå, är den här:

 • Ta med dig ett antal rätt stora godisbitar ut på träningen.
 • Repetera några sitt nära dig.
 • Kasta en godis en meter ifrån dig.
 • Så fort hunden ätit upp godbiten säger du “sitt”.
 • Om hunden sätter sig utan att gå mot dig belönar du storstilat genom att kasta en godbit över huvudet på den.
 • Medan hunden vänder sig mot den godbiten backar du några steg.
 • När hunden svalt godbiten säger du “sitt” igen.
 • Belöna återigen med att kasta godis över huvudet på hunden och nu ännu lite längre.
Belöna RIKLIGT när hunden satt sig på avstånd!
Belöna RIKLIGT när hunden satt sig på avstånd!

På detta vis ökar du steg för steg avståndet mellan dig och hunden. Du kan gör många fler repetitioner genom att låta hunden stanna kvar ute på avstånd med hjälp av en kastad godbit, än om du kastar en boll som hunden måste komma in och lämna av först. Däremot kan det vara en bra idé att variera någon gång med att till exempel kasta en boll eller gå fram till hunden och sätt igång FULL FEST genom att leka med den på det ställe som den satt sig på.

Här kommer en film på hur jag tränar Tassla att göra saker på håll – och samtidigt passar jag på att träna ordförståelse, genom att blanda kommandon. Lite överkurs som kan vara kul att gå vidare med när hunden kan lite mer:

Men vad gör du då om hunden ändå börjar ta några steg emot dig innan den sätter sig i ovanstående övning? Nu gäller det att hålla på kriterierna! Om hunden börjar närmar sig dig först så retas lite med den och försök sedan “vifta ut den” längre ut ifrån dig innan du säger “sitt” igen. Du kan även passa på att belöna den för att den låter sig “viftas ut” genom att ropa bra och kasta en godis igen och sedan direkt börja om med sittkommandot när den svalt godisbiten.

Går detta ändå inte så finns det ett annat roligt och enkelt sätt att lära hunden att jobba ut ifrån dig: Med hjälp av en target. (Sedan kan du återgå till ovanstående övning). Det spelar ingen roll vilken typ av target du använder, det finns för- och nackdelar med alla så välj en som du tror passar dig och din hund eller lära in alla. Den klassiska musmattan tycker jag är väldigt användbar men även en stolpe (typ en agilityslalompinne) eller en petflaska, hink eller något annat som står upp och som hunden kan springa fram till och dutta på funkar bra. Jag har använt min te-termos ibland till exempel.

Fördelen med en target är att den är lätt att lära in och nackdelen är att det är en rätt tydlig hjälp som det är lätt att fastna kvar i. Kom alltså ihåg att ganska fort banta bort targeten.

Så här gör du för att lära hunden att jobba bort ifrån dig med hjälp av en musmatte-target:

 • Klicka för att hunden intresserar sig för targeten. De första gångerna för att den bara närmar sig men målet är att den ska trycka en tass på mattan. Belöna gärna med lek (på mattan) och ibland belönar du med flera godbitar i rad för att hunden står kvar på musmattan.
 • När hunden gladeligen kastar sig på mattan och medvetet sätter en eller flera tassar på den är det dags att lägga mattan en liten bit bort ifrån dig. Ha antingen en medhjälpare eller så håller du hunden i halsbandet och lägger ut mattan så långt du kan sträcka dig. Du kan också kasta iväg en godbit och medan hunden äter den lägger du ut mattan en bit ifrån dig och hunden.
 • Flytta sedan mattan längre och längre bort från dig och hunden.
 • Parallellt med att du ökar avståndet kan du också börja be hunden att utföra saker när den tryckt till mattan. Säg till exempel “sitt” och belöna på mattan när hunden klarar av att stanna kvar och sätta sig på den. Men gör det först på korta avstånd, innan du provar att kombinera kommando med längre avstånd.
 • När du kommit så här långt kan du börja använda targeten som en riktningstarget. Det innebär att du låter hunden springa iväg mot targeten men innan den hunnit fram ropar du ditt kommando alternativt blåser din stoppsignal.

Passa också på att i vardagen, på promenaden eller hemma, be hunden att utföra saker när den är en bit ifrån dig. Gör du det till en naturlig del av hur ni umgås så blir de enklare för hunden att “tro på” att det är möjligt även i jaktträningen sedan. En träningskompis fick sin hund att förstå att det går att sätta sig på avstånd genom att helt enkelt sätta upp ett kompostgaller i köket. Hunden stod bakom gallret och matte backade längre och längre ut i vardagsrummet medan hon sa “sitt”. Efter några repetitioner kunde hon ta bort gallret och hunden stod kvar – och satte sig. En början om inte annat! 🙂 

Vinnaren, eller faktiskt vinnarna, i lucka 14 hittar du här.

Lucka 16 – Visselpipsband från Matildas snoddar

Dagens julklapp kommer från Matildas SnoddarFör att önska dig dagens julklapp, visselpipsbandet från Matildas snoddar (värde 298 kr), skriver du i kommentarsfältet i på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 16 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 16

Grattis till Marie Löfqvist som vann ett visselpipeband från Matildas snoddar i lucka 16:

”Ett visselpipsband skulle sitta fint. Kanske skulle Biras vaxproppar släppa med ett nytt band.”

Vi mejlar dig Marie!

22 reaktioner på ”Julkalender Lucka 16: Att jobba på avstånd från föraren”

 1. Johanna Karlsson Svensc

  Å det skulle ja så gärna vilja ha, ett riktigt fint visselpipband. Jag har bara ett nyckelband på. Skulle vara så roligt och få ett fint band.

 2. Rosa, egendesignad och hjälper mig att hålla ordning på pipan, vore inte det fantastiskt?! JO, defenitivt i min stil!

 3. Erica Antonsson

  Ett visselpipshalsband så fint att man vill dra en vals, den skulle passa perfekt runt min hals. Redskapet pipa är bra, även om vi inte jagar just ripa eller så. Vi har mest fokus på bra beteenden och kul tricks, det blir ofta en väldigt varierande mix. Just ni hänger pipan i ett nyckelband från apportering till vardag och fest, det kan man ju räkna ut för ni är ju bäst. Men även om det är bäst, har jag vid det vackra halsbandet blivit fäst… 😉

 4. Ups inlägget före är svårt att göra efter :-). Mitt nuvarande visselpipband är gammalt och rött :-(…. Tappar ofta visselpipan…har haft tur att hitta den tills nu. Så ni förstår väl att det inte kan fortsätta så här!!!

 5. Attans! Det skulle då sitta fint med ett för hand designat band till pipan. Har benägenhet att tappa bort mina jag får och det skulle just nu faktiskt behövas ett nytt… Absolut en finemang julklapp!

 6. Önskar mig en fin pipband som present, det skulle göra varje träningspass lite roligare! Dessutom är det snyggt om vi någon gång kommer till start.

 7. Min pipa har ett tråkigt band, gömmer det ofta i min hand. En snodd skulle glädja och pryda, när min hund på avstånd ska lyda!

 8. Oj, de var lekre!! Har ingen god grunn til at nettopp jeg bør vinne den, annet enn at jeg vil, jeg vil, jeg vil! 😉

 9. Då jag har ett svart band som man knappast ser, skulle det vara kul om man fick något mer. När man på avstånd ska hunden kalla in, så kanske den får bena på spinn, då den ser visselpipan min! 🙂

 10. Om man klarar stopp på håll,
  kanske hunden belönas med en boll.
  Men vad får föraren som jobbat bra?
  Jo, ett förslag på present jag ha!

  En lyxig lädersnodd med lite bling,
  helt och hållet handgjorda ting!
  Kanske även med en namntag på,
  det kan inte bli snyggare än så!

 11. Pingback: Den roliga dirigeringen - Apportering till vardag och fest

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg