Julkalender Lucka 17: Field trial i England

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 17

I dagens lucka hittar vi valfria produkter från Hundsystrarna till ett värde av 300 kronor. Hundsystrarna drivs av Lena och Anders Andreasson som nyligen tagit över företaget. Det är en av våra favoritbutiker på nätet när det gäller jaktprylar. Vi älskar deras dummies! Men de säljer även koppel, visselpipor, gamebags – ja, helt enkelt det mesta du behöver för jaktträningen. Nu ska butiken bredda sitt sortiment och kommer erbjuda produkter för en mängd olika sorters hundträning till exempel viltspår, bruks och lydnad. Lena är även SSRK-instruktör och håller kurser för främst spaniel på www.angenskursgard.se


Hundsystrarna

Utmanande jaktprov i England

I november var jag (Elsa) och Åsa i England och tittade på ett jaktprov. Vi gick med i linjen som viltbärare och hade nästan de bästa platserna. (De hundar som inte bedömdes just då och övrig publik gick i en grupp för sig lite längre bak). Det var framförallt fasaner och rapphöns som sköts på den här jakten. 16 hundar skulle bedömas under dagen. Totalt var det fyra domare som dömde. Domarna kan vara på olika utbildningsnivå, A-panel, B-panel och non-panel. Det måste alltid vara med minst en A-panel-domare på provet.

När det är dags för bedömning går två hundar fram till varje domarpar (så hund 1-4 gick fram först). De ska sedan bli godkända på två apporter var. Blir de inte godkända på en apport får de gå tillbaka till gruppen med en gång och ta av sig sin nummerlapp. Blir de godkända på båda går de tillbaka till gruppen och är kvar där till dess alla gjort sin första runda. Därefter ska alla som fortfarande är kvar få en apport till som bedöms av det andra domarparet. De som fortfarande är kvar efter det får ytterligare två apporter var. När alla fått sina apporter konfererar domarna och utser en vinnare (om det finns några hundar kvar då och om de tycker att någon hund är en värdig vinnare).

En fasan på väg in
En fasan på väg in

Varje apport bedöms med A, A+, A dot up, A dot down, A- och B. B vill man inte få, då kan man inte vinna. A+ innebär att hunden gjort något extra bra, till exempel letat upp en runner, det vill säga en skammad fågel som sprungit iväg eller hittat en fågel som någon annan hund misslyckats med att hitta. A dot up innebär att hunden gjorde något bra, dot down att den gjorde något mindre bra och A- att den gjorde något mindre bra än dot down (det var inte helt tydligt exakt vad som var skillnaden mellan plus och dot up och minus och dot down).

Domarna konfererar
Domarna konfererar

Det finns ett par andra termer som också används. Det är eye-wipe och first dog down. Eye-wipe innebär att hunden åker ut för att den misslyckats med att få in en apport som en annan hund eller domarna sedan hittar. Dagens tredje apport var en sådan. Vi stod tillsammans med hund 3 och 4. Hund 3 fick en dirigering på ca 20 meter genom lite ormbunkar ut på ett fält. Hund 4 fick en dirigering ned för en kulle, över en tre meter hög mur och upp för en backe. Hund 4 kom över muren, men kom sedan inte till rätt område utan fick kallas tillbaka. Då skickades hund 3 på samma dirigering, men den fick inte heller in den (fast den kom över muren till slut). Domarna bad då hund 1 och 2 komma över och så skickades de i tur och ordning. Ingen av dem kom dock över muren. Då gick domarna ut och klättrade över muren (med viss svårighet, den var som sagt ganska hög) 😉 och hämtade fågeln, vilket gjorde att alla fyra hundarna åkte ut. Svårighetsgraden på apporterna varierade stort, och det dök upp många utmaningar.

Jag bär vilt
Jag bär vilt

First dog down innebär att om hund 1 misslyckas med att hämta in en markering, hund 2 misslyckas och domarna sedan inte hittar fågeln så kan första hunden åka ut ändå eftersom den hade bäst förutsättningar att få in viltet, för den var på platsen först. (Hade domarna däremot i det här fallet hittat fågeln hade även hund 2 åkt ut på eye wipe).

Utsikt över linjen
Utsikt över linjen

Linjen flyttade sig alltså framåt så att vilt drevs upp. När viltet flög upp stannade linjen så att skyttarna kunde skjuta. När de var färdiga skickades hundarna att hämta och när allt vilt var inne (det var oftast 2-4 fåglar per stopp) gick linjen vidare.

Det var ganska kuperad terräng och linjen slingrade sig fram mellan stenmurarna
Det var ganska kuperad terräng och linjen slingrade sig fram mellan stenmurarna

Dagens vinnare gjorde ett väldigt imponerande arbete. Det var hund nummer 3 på en runner. Hund 1 och hund 2 hade jobbat länge och bra, men inte fått in fågeln. Föraren dirigerade hund nummer 3 till nedslagsplatsen och sa åt den att leta. Hunden letade och spårade sedan iväg 100-150 meter åt vänster och hittade fågeln. Då fick vi nästan gåshud, så snyggt jobbat!

Underbart landskap
Underbart landskap

Det finns två jaktprovsklasser, novice och open. För att få starta i open måste hunden ha vunnit ett novice. Det var ett novice-prov som vi tittade på, men det innebär inte att det var låg nivå på hundarna. Vi var väldigt imponerade över både deras fotgående och deras stadga. Inte en enda knallande hund på hela dagen, och hundarna bara hängde på vid förarens sida. Även om vi hade en tydlig målbild för fotgåendet innan så är den ännu tydligare nu!

Det var lätt att veta vilken hund som jobbade eftersom de tydligt visade det på skyltar
Det var lätt att veta vilken hund som jobbade eftersom de tydligt visade det på skyltar

Sammanfattningsvis så hade vi en toppendag och skulle gärna åka tillbaka till England igen och titta på jaktprov. Har du möjlighet att åka dit och kolla så gör det, man lär sig otroligt mycket! 

Vinnare lucka 15

Återigen hade vi svårt att välja, det var så många bra bidrag. Men till slut blev det Lina Carlsson som vann lucka 15 – en privatlektion med Elsa. 

Lina Carlsson
Åååååh, vad vi önskar oss en privatlektion! Tycker lite synd om min hund ibland; hon har arbetslusten, hon har motorn, hon har passion och fallenhet för apporteringen – och så har hon mig! Vi har gjort framsteg under hösten, men verkar ha fastnat lite och jag vet inte riktigt hur jag ska få oss vidare nu, så vi är i behov av lite tips och inspiration! 

Lina, vi mejlar dig!

Här hittar ni några av de fina rim som kom in:

Marie Andersson
Min hund i koppel ska gå bra.
En lektion med Elsa vore bra.
En promenad vi kunde gå,
och råd o tips hon kunde ge mig då.
Det vore en jättefin gåva,
det kan vovven och jag lova!!

Lena Muchardt
När man ska lära hunden gå fot,
inte streta eller dra emot.
Privat träning skulle inte skada,
både hund och förare hade blivit glada.

Men jag tror inte jag törs,
måste öva lite mera först.
Temakursen ska vi istället gå,
vinner du inte så hoppa på!

Christina Rolf
Att vinna en lektion med den kvinna som är mamma till den bok
som är just för en hundtok som vill veta och lära om våra hundar kära.

Karin Ahlberg
Ropen skalla, mer träning med Elsa åt alla!

Lucka 17 – Valfria produkter från Hundsystrarna till ett värde av 300 kronor

Hundsystrarna För att önska dig julklappen skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen samt vilka produkter du skulle välja från Hundsystrarnas hemsida. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG det vill säga den 17 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 17

Grattis till Helene Fogelberg som vann klappen i lucka 17 från Hundsystrarna
Blinka (Flat 3 år):
Nåja. vad är väl en kaninboll eller två i närsöksträningen?… Det kan ju vara dötrist och långtråkigt och alldeles… alldeles underbart!!

Vi mejlar dig Helene!

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 17
Varukorg