Julkalender Lucka 18: Linjetag för rookien

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 18

Dagens julklapp kommer väl till pass nu i kylan – det är ett fleecetäcke från Mad Flatter. Med fleecetäcket håller du hundens muskler varma inför och efter alla vinterns träningspass. Mad Flatter drivs av Jessica Andersson och i butiken säljs både regntäcken, fleecetäcken, kyltäcken och roliga leksaker. Kolla in deras hemsida och passa på att önska dig dagens julklapp!


Mad Flatter

En grundfärdighet för linjetag – titta rakt fram

Som ni säkert har märkt vid det här laget så bygger vår träning till stor del på att vi bryter ner allting vi ska lära hunden i små delar. Dessa små delar lär vi sedan in på bästa sätt (vi vill helst att hunden ska tänka mycket själv vid inlärningen) och sätter vi ihop dem till större delar för att slutligen sätta ihop dem till ett helt moment. Ett linjetag består av flera olika delar. Hunden ska kunna:

 • Sitta stilla vid min sida
 • Titta framåt dit jag pekar
 • Sitta kvar fast jag pekar (alltså inte springa på mitt handtecken)
 • Springa rakt fram dit jag pekar (endast) på mitt kommando
 • Fortsätta springa till jag säger stopp alternativt till den springer rakt på föremålet
Dagens julklapp är ett fleecetäcke från MadFlatter
Dagens julklapp är ett fleecetäcke från MadFlatter

Nu tänker jag nörda ner mig på hög detaljnivå och beskriva en rolig och lekfull övning för den som gillar shejping: Att lära hunden att låsa blicken framåt. (Det är ju det vi vill att den ska göra när vi pekar rakt fram – den ska stirra åt det håll vi pekar och sedan springa ditåt på vårt kommando). Hunden behöver kunna omvänt lockande (som du kunde läsa om i lucka nummer 4) för att du ska kunna göra den här övningen:

 • Sätt hunden framför dig och ta fram ett omvänt lockande (OL).
 • Gör OL med stora gester.
 • Börja sedan röra dig så att du steg för steg hamnar först vid sidan och till slut bakom hunden.
 • Klicka för att hunden fortsätter titta framåt fast du försvinner mer och mer ur hundens synfält. Den ska alltså inte följa dig med blicken.
 • När du hamnat bakom hunden kan du börja kasta godis över huvudet på hunden så det trillar ner framför nosen på den. Klicka efter att du kastat godiset, så klicket kommer när godiset susar förbi hundens ögon. Bra träning på din tajming med andra ord! 😉
 • Nu kan du störningsträna beteendet genom att till exempel röra på armarna så dina kläder prasslar och så vidare. Hunden ska fortfarande titta framåt.
 • När hunden är helt säker på att sitta och glo rakt fram börjar du ställa dig bredvid hunden och luta dig framåt, som om att du skulle skicka den på ett linjetag.
 • Därefter placerar du din pekande hand bredvid hundens huvud (först en bit ifrån) och fortsätter klicka för att hunden tittar rakt fram.

När du gör den här övningen så glöm inte att med jämna mellanrum “lösa ut” hunden, det vill säga låta den komma upp och röra sig lite, till exempel leka, så det inte blir för jobbigt med allt stillasittande och tänkande.

Catta och Love tränar linjetag
Catta och Love tränar linjetag

Om hunden under träningen “glömmer bort sig” och vänder huvudet mot dig så ta bara fram ett OL igen. Ibland har hunden lite svårt för övergången från att du varit synlig till att du börjar stå bakom den (och alltså inte syns). Hunden vill gärna följa dig med blicken och tittar inte framåt trots att du gör ett OL. Om hunden gör det eller om den verkar tycka det är svårt att rikta blicken framåt kan du använda en liten target som hunden kan låsa blicken på. Det kan vara en pet-flaska till exempel. Då får du först lära hunden att rikta nosen mot flaskan och sedan flytta flaskan några meter bort.

NU är det dags att lägga till alla andra roliga övningar, som du parallellt lärt hunden, med fokus på linjetag: Att springa rakt ut till en matskål, target eller en dummy till exempel. Den sistnämnda endast om du har avlämningarna på plats).

Om du vill veta mer står det massor om det här i i kapitlet Dirigeringar i boken “Apportering till vardag och fest” , så det kan duläsa vidare om där. Ha det så kul med shejpingen!  

Vinnare lucka 16

Idag säger vi grattis till Marie Löfqvist som vann ett visselpipeband från Matildas snoddar i lucka 16:

“Ett visselpipsband skulle sitta fint. Kanske skulle Biras vaxproppar släppa med ett nytt band.”

Vi mejlar dig Marie!

Lucka 18 – Fleecetäcke från MadFlatter

Mad Flatter

För att önska dig dagens julklapp, fleecetäcket från Mad Flatter, skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 18 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 18

Grattis till Mia och Zappo som vann julklappen i lucka 18, ett fleecetäcke från Mad Flatter:
Hej! Jag heter Zappo, jag är en snart 12 år gammal golden. Jag har gett min matte massa roliga saker. Vi har tränat jakt, testat lite rally o tävlat i lydnad. Nu är jag trött och stel, nöjer mig med att hämta en dummy eller en kråka då o då. För ett o ett halvt år sedan flyttade det in en bedrövlig liten Ecco in här! Han tar upp all mattes tid. Oftast tycker jag han är rätt jobbig, jag brottas lite med honom ibland bara. Men ändå när han fick diskbråck härom veckan tyckte jag väldigt synd om honom (man måste ju bry sig om sin flock) o då gav matte och jag honom mitt back on track täcke. Men snälla, Elsa o Lena. Jag skulle verkligen tycka det var skönt med ett taäcke av fleece, speciellt nu när det regnar så. Så hoppas nu att ni tänker på en gammal man när ni väljer ut vinnaren. Puss på er från gammelman Zappo.

Vi mejlar dig Mia!

26 reaktioner på ”Julkalender Lucka 18: Linjetag för rookien”

 1. Kristine Lorgen

  Et fleecedekken skulle vært bra å ha, da kunne vi i den norske fjellheimen også på vinterstid dra!! Fanny henger jo med på alt, uansett om det er for varmt eller for kaldt 😀

 2. Therese Gidlund

  Ett fleecetäcke håller vår Fonzo varm, vid kyla han slipper slå larm, med detta täcke efter jakt, får hans muskler det gott, det hade varit flott.

 3. Hej! Jag heter Zappo, jag är en snart 12 år gammal golden. Jag har gett min matte massa roliga saker. Vi har tränat jakt, testat lite rally o tävlat i lydnad. Nu är jag trött och stel, nöjer mig med att hämta en dummy eller en kråka då o då. För ett o ett halvt år sedan flyttade det in en bedrövlig liten Ecco in här! Han tar upp all mattes tid. Oftast tycker jag han är rätt jobbig, jag brottas lite med honom ibland bara. Men ändå när han fick diskbråck härom veckan tyckte jag väldigt synd om honom (man måste ju bry sig om sin flock) o då gav matte och jag honom mitt back on track täcke. Men snälla, Elsa o Lena. Jag skulle verkligen tycka det var skönt med ett taäcke av fleece, speciellt nu när det regnar så. Så hoppas nu att ni tänker på en gammal man när ni väljer ut vinnaren. Puss på er från gammelman Zappo.

 4. Vilket mysigt täcke! Mina tollar tjejer skulle älska detta täcke. Efter en promenad eller träning så kryper dom tätt intill elementen här hemma för att värma dom frusna små tassarna

 5. Catrine Stefansson

  Har en superpigg senior hemma . Till själen är han ung men med åldern har han blivit lite frusen . Ett fleecetäcke skulle värma gott <3

 6. Hej! Min matte säger att att vi ska börja med apportering “på riktigt” så snart julen är över. Jag tror inte att hon riktigt vet vad hon håller på med så grundövningstips får hon allt läsa på före hon får mig att göra något.(hon har önskat sig boken i julklapp men det vet hon inte än om hon får eller inte).Täcken har jag sett de äldre hundarna sitta och mysa med, så självklart tycker jag att jag också behöver ett skönt täcke! Under tiden jag myser i det så kan matten läsa på och filosoferara om hur hon ska lära mig nya saker…/Hopp och studs hälsningar från 6månaders IWSen Lura

 7. Detta täcke är varmt och skönt,
  jag valde ett i grönt!

  Sitter bra gör det med,
  kasar inte alls på sned.

  Men jag vann ju i lucka tre,
  så lycka till du me’!

 8. Har länge funderat på ett fleecetäcke åt min golden hane. Under hösten har det märkts att det skulle behövas under träningen, där det blir mycket att va stilla. För ovanlighetens skull fryser han lite lättare. Dessa täcken ser att passa bra på han dessutom.

 9. Apportering till vardag och fest

  HelenaG says:
  Har länge funderat på ett fleecetäcke åt min golden hane. Under hösten har det märkts att det skulle behövas under träningen, där det blir mycket att va stilla. För ovanlighetens skull fryser han lite lättare. Dessa täcken ser att passa bra på han dessutom.

 10. När snön så smälter
  är det skönt att slippa hälter
  För tvärtemot katten
  älskar gammal labbe vatten
  Kalla diken – so what?
  Blir ändå inget hot spot
  Kanske roligt för stunden
  i långa loppet – blä för hunden

 11. Min lillkille har växt ur det gamla
  Så nu har matte börjat samla
  de få slantar som blir över
  så han kan få det han behöver.

  Mad Flatters täcke är ju känd
  för att värma både rygg o länd
  Täcket är högst på min önskelista
  ett sånt här tillfälle får man ju inte mista 🙂

 12. Jonas Martinson

  Ett täcke från Mad flatter hade varit perfekt för min Jagger. I väntans tid är det viktigt med frid, men då han päls inte räcker till när han är still så skulle detta täcke göra gott, utan att någon energi går till spill. / Jonas & Jagger 🙂

 13. Efter ett arbetspass är man nöjd och trött
  Då är det skönt att få på sig nåt som värmer och är sött!
  Kalla muskler är inte bra,
  Skador vill vi verkligen inte ha

 14. Malin Kånåhols

  Ett täcke skulle min lilla flicka behöva. Hon som har kommit på att fälla all päls lagom till vintern skulle vara en bra idé… 😉

 15. Snart ska jag börja på kurs med min hund,
  en valp behöver allmänlydnad så det är inte för att han är rund.
  I januari lär det bli kallt av kyla och snö,
  men det är skönt så länge snön ligger så vi slipper slask och tö.

  Jag vill inte att min hund ska frysa efter våra pass,
  värme och kärlek jag önskar varje fyrbent med tass.
  Så tänk om jag fick turen att vinna detta pris
  och ge min hund ett täcke av varmaste fleece!

 16. Cockern ska åka till Sälen och kommer med stor sannolikhet få en chock.. Vintrarna där skiljer sig lite från hur det är här nere i skåne.. Ett fleecetäcke hade då passat ypperligt!

 17. Cecilia Lundberg

  Snart ska jag börja på kurs med min hund,
  en valp behöver allmänlydnad så det är inte för att han är rund.
  I januari lär det bli kallt av kyla och snö,
  men det är skönt så länge snön ligger så vi slipper slask och tö.

  Jag vill inte att min hund ska frysa efter våra pass,
  värme och kärlek jag önskar varje fyrbent med tass.
  Så tänk om jag fick turen att vinna detta pris
  och ge min hund ett täcke av varmaste fleece!

 18. I vinter blir det kallt med kilt,
  Så vavvan önskar sig en filt.
  Att vara liten när det är kallt,
  Är inte alltid särskilt ballt.
  Så ett värmande täcke för kroppen,
  Tycker han skulle vara toppen.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg