Julkalender Lucka 19: Fingerad drive

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 19Dagens lucka gömmer en prenumeration på den kanske bästa hundtidningen som finns i Sverige – Canis (värde 379 kronor). Fullspäckad med ingående artiklar och träningstips ges den ut sex gånger per år. Om du redan prenumererar på tidningen så passa på att ge bort den till en kompis istället! Canis har även en hemsida med massor med träningstips, artiklar och bloggar. Där hittar du förstås också kursplanen för alla Canis kurser. 


CanisTräning i jaktliknande situation

"Viltet" på väg in
Diesel på väg in

När vi var i England hann vi även med träning på “fingerad drive”, det vill säga att vi försökte rigga en jaktliknande situation. Till skillnad från walk upen, då förare och hundar på linjen hjälps åt att driva upp viltet framför linjen, står förare och hundar i den här jaktformen stilla på sin plats medan andra hundar och/eller människor driver upp fåglarna från motsatt håll så att de flyger över skyttarna (eller så jagas sträckande fåglar som av sig själva flyger förbi/över platsen där skyttarna står).

Vi stod kanske 100 meter ut på en äng och i bortre änden av ängen, på toppen av en kulle, stod det ett antal så kallad “bumper boys” som är en sorts fjärrstyrda apportkastare. Dessa “bumber boys” kunde skjuta 10-12 apporter åt gången innan de behövde laddas igen (behöver jag nämna vad som står på min önskelista? 😉 ). “Jakten” blåstes igång och dummiesarna sköts ut på ängen. Dessutom blåstes det i en andpipa så att det lät som änder som kvackade. Hundarna som stod på andra sidan ängen och tittade tyckte det var mycket spännande 🙂

Dagens julklapp är en prenumeration på hundtidningen Canis
Dagens julklapp är en prenumeration på hundtidningen Canis

När “jakten” var över skickades hundarna. På jaktprov i England är det främst markeringar och dirigeringar som ingår (motsvarigheten till vårt fria sök finns inte på jaktproven, men hundarna måste naturligtvis kunna söka när de kommer till nedslagsplatsen, och de kan ibland behöva följa löpor efter skadeskjutet vilt 100 meter eller mer). Det gör naturligtvis att träningen läggs upp lite annorlunda. Efter det lilla “drevet” låg det 20-30 dummies på ängen framför oss och det hade gått att skicka hundarna bara på ett stort sök – men eftersom det inte är sök på proven tränade vi istället på dirigering med störning. Varje ekipage valde ut en dummy efter sin svårighetsnivå (behövdes det så gick föraren närmare innan hunden skickades) och skickade hunden på dirigering snarare än markering. Hade hunden då markerat en annan dummy än den som föraren hade tänkt skicka på blev det alltså en dirigering med ganska mycket störning.

Ruby skickas på en dirigering
Ruby skickas på en dirigering

 

"Viltet" på väg in
Full fart tillbaka med dummyn

Att börja dirigera hunden när den sett massor med markeringar falla är en väldigt svår störning. Innan vi gör det tränar vi dirigeringarna med gradvis svårare störningar och är noga med att bara göra en sak svårare åt gången. Vi brukar tänka enligt de tre D:na:

 • Distans (Avstånd)
 • Distraktioner (Störningar)
 • Duration (Uthållighet)

Det vill säga om vi ökar avståndet lägger vi inte samtidigt på en störning. Duration handlar både om att hunden ska kunna utföra beteendet under en längre tid (vilket i fallet med linjetagen ofta blir detsamma som avstånd), men även om att hunden ska orka göra det flera gånger och när den börjar bli trött. Ofta fungerar det bra med störningarna när hunden är pigg, men det blir svårare när den är trött. Tänk därför på att inte öka störningarna hela tiden, utan att minska lite grann på dem när hunden blir trött eftersom tröttheten i sig blir en “störning” – vi tränar helt enkelt hunden på att bli uthållig och orka jobba även när den är trött (vilket inte är att förväxla med att göra det så svårt för hunden att den misslyckas – det lär den sig inget av.) Vi tränar inte hunden när den är trött allt för ofta, men då och då gör vi det för att öka hundens uthållighet.

För att bygga oss upp till dirigering i den svåra situationen ovan, med massor med markeringar som störning, kan vi till exempel göra så här:

 1. Kasta en markering framför dig, vänd dig om och kasta en bakom. Vänd sedan tillbaka till den första och skicka hunden på den.
 2. Kasta en dummy bakom dig och vänd dig om och skicka på dummyn du kastade som nummer två innan.
 3. Vänd dig helt om. Kasta en dummy 90 grader till höger om dig, skicka hunden på dummyn du kastade ut tidigare (som nu ligger rakt framför dig).
 4. Vänd dig 90 grader åt höger och kasta ut en dummy. Vänd tillbaka åt vänster så att du tittar rakt mot dummyn du kastade ut i punkt nummer 3 ovan och skicka hunden att hämta den. (Här får du anpassa avstånden så att det inte blir alltför svårt, beroende på hur långt ifrån varandra dummiesen ligger kan 45 graders vinkel vara för tätt, då får du helt enkelt kasta dem lite längre ifrån varandra).

Om hunden glömt bort den tidigare kastade dummyn och bara ser störningen kan du behöva visa den först kastade dummyn igen. Det är väldigt bra att ha en medhjälpare som kan plocka upp störningsdummyn om hunden skulle ta fel.

Vill du inte vända dig om så mycket och även göra det lite lättare för hunden så kan du skicka den på dirigering till samma område flera gånger. Då kan du antingen själv hämta störningsdummyn (så får hunden träna sitt kvar så länge) eller låta hunden hämta störningsdummyn som belöning efteråt.

Allt eftersom hunden blir duktigare kan du kasta ut fler dummies som störning och skicka hunden att hämta dem i den ordning du önskar.

När detta fungerar med synliga dummies ska du träna samma sak med dolda (det vill säga med dummies som hunden inte vet att du lagt ut). För att få hunden säker är det bäst att oftast träna på att skicka hunden till ställen där den har någon sorts minnesbild (den såg att du la något där för en stund sedan, till samma ställe som igår och så vidare) och sedan ibland testa att skicka den på helt dolda. Blir hunden osäker när du skickar på dolda, träna mer på långa dirigeringar till ett ställe där hunden har någon sorts minnesbild och så skickar du till dolda på mycket kortare avstånd så att hunden verkligen lyckas när du skickar på en dold. Det handlar om att få hunden att lita på att det finns något att hitta om den springer dit du pekar, och det förtroendet måste du bygga upp genom att se till att hunden hitta något när du skickar den till ett område.

Dirigering åt vänsterDirigering åt vänster

Vi tränade även på att skicka hunden åt höger och vänster. På bilderna ovan lämnas hunden sittande medan föraren ställer upp en bit bort och sedan skickar hunden åt vänster. I början är det mycket lättare att sätta hunden, backa ifrån den och sedan skicka åt sidan än att skicka rakt fram, stoppa hunden och därefter skicka åt sidan; vi ju vill träna på en sak åt gången tills vi vet att hunden kan varje del för sig. Därefter kan vi sätta ihop alla delar till en hel dirigering. 

Vinnare lucka 17

Idag säger vi grattis till Helene Fogelberg som vann klappen i lucka 17 från Hundsystrarna:
Blinka (Flat 3 år):
Nåja. vad är väl en kaninboll eller två i närsöksträningen?… Det kan ju vara dötrist och långtråkigt och alldeles… alldeles underbart!!

Vi mejlar dig Helene!

Lucka 19 – Prenumeration på hundtidningen Canis

Canis

För att önska dig dagens julklapp, prenumerationen på tidningen Canis (värde 379 kronor), skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 19 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 19

Grattis till vinnaren av lucka nummer 19, en prenumeration av tidningen Canis, Annika Borde:
Dagens lucka är ju den bästa av alla! Den bästa hundtidningen jag har haft i mina händer, har jag alltså missat att den finns igen??? Man får så mycket inspiration genom att läsa den, hade till och med med den till jobbet och läste på fikapausen. Så ledsen man blev när den försvann.

Vi mejlar dig Annika!

24 reaktioner på ”Julkalender Lucka 19: Fingerad drive”

 1. Hade blivit jätteglad om vi fått en prenumeration på tidningen Canis. Har en labbe och en vorsteh.Tycker skulle vara kul att läsa mer om klickerträning. Har ju redan er bok som man inte kan vara utan. Behöver läsa mer så man kan övertyga resten av jaktkompisarna att det fungerar med klicker även på en vorsteh// Åsa Nilsson

 2. En prenumeration skulle jag jätte gärna vilja vinna. Tänk vad bra, en julklapp som räcker hela året, som ger inspiration och kunskap.

 3. Erica Antonsson

  Åh, Canis tidning vill jag vinna, bättre hundtidning är omöjlig att finna. Den har en viktig roll i mitt liv, och hundträningen tar framåt stora kliv. Dessa tankar och tricks jag lär ut, då tar oftast folks ryck & slit i hunden slut. Det är som att öppna en ny värld, med klicker, bra belöningar och flärd. Hundarna blir glada och goa, och hundägarna kan skratta och tjoa. Ja, Canis hundtidning vill jag verkligen vinna, för bättre hundtidning går inte att FINNA! <3

 4. Anna Holmström

  Detta paketet vore gött att få, tidningen som man läser många många ggr fler än två.
  Här finns gott om fina tips och träningen går framåt i skutt vips!!

 5. Jag har hört att denna tidning är den bästa! Med bl a tips om klicker träning. I o med att jag nu har ny unghund då vore en ny inspirations tidning på sin plats!

 6. Dagens lucka är ju den bästa av alla! Den bästa hundtidningen jag har haft i mina händer, har jag alltså missat att den finns igen??? Man får så mycket inspiration genom att läsa den, hade till och med med den till jobbet och läste på fikapausen. Så ledsen man blev när den försvann

 7. Apportering till vardag och fest

  Annika Borde says:
  Dagens lucka är ju den bästa av alla! Den bästa hundtidningen jag har haft i mina händer, har jag alltså missat att den finns igen??? Man får så mycket inspiration genom att läsa den, hade till och med med den till jobbet och läste på fikapausen. Så ledsen man blev när den försvann

 8. Jag skulle jättegärna vilja vinna sädagens lucka! Prenumerarade på Canis innan – men som student var jag tvungen att dra åt svångremmen så jag hade tyvärr inte råd m den längre. Har verkligen saknat Canis! Har sparat alla gamla nr o läser m jämna nmellanrum fortf de bästa artiklarna o träningstipsen – men vore underbart kul att få några nya nr!

 9. Efter julklappsinköp och december-räkningar så fick förnyelsen på världens roligaste och inspirerande tidning vänta.. Tänk om man nu istället skulle få vinna den!

 10. I januari komemr en liten jaktcocker, då behövs canis härliga tips både till den äldre och yngre hunden!
  dessutom ska vi läsa de gamla inläggen här om cockerträning, jippi!

 11. Jag skulle gärna vinna en prenumeration av tidningen” Canis “till goda vänner som har en Goldenvalp hane och kan behöva små råd då och då inte för många olika kan då bli förvirrat. Jättefin julklapp1

 12. Det var några år sedan sist, men nu vill jag åter bli prenumerant för att få ny inspiration i både vardags- och tävlingsträning!

 13. Man kan vinna en prenumeration,
  på en tidning späckfylld med motivation!

  Om positiv hundträning man kan läsa,
  här kan man länge begrava sin näsa.

  Om man inte vinner och känner sig less,
  då går man till Canis webbadress.

  Där fyller man i ett litet formulär,
  namn och e-post skriver man här.

  En gratis online kurs man då fick,
  där man tränar med mycket klick!

 14. Canis tidning jag mig önskar,
  så hundträningen spirar och grönskar
  En liten valp i hemmets vrå,
  snart ska tassa, busa och gå.
  Lära sig både rätt och fel,
  samt en massa gos och kel
  På vetenskap jag vill min träning bygga,
  så mina hundar ska bli trygga
  Önskar mig en guide på vägen,
  Canis passar bäst i alla lägen.

 15. Canis i julklapp till min dotter vill jag ge.
  Då kan hon träningen med andra ögon se.
  Kanske utveckling och under kan ske?
  Det bästa är att den varar i ett helt år.
  Under tiden massor av inspiration och tips hon får…

 16. Denna prenumeration vill jag vinna! Jag lovar att läsa högt för mina labbar men kanske framförallt inspireras till mer och bättre träning!

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 19
Varukorg